Medlemsbrev mars 2022

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

Göteborg 2022-03-17

Till våra medlemmar

FRÅN ÅRSMÖTET DEN 14 MARS

Till årets stipendiater utsågs mezzosopranen Katarina Giotas och barytonen Hannes Öberg.

Katarina Giotas och Hannes Öberg var på solskenshumör när de framträtt för GOVänner.
Foto: Eskil Malmberg.

Katarina Giotas för “oförglömliga ton- och stilsäkra insatser på GöteborgsOperan i så väsensskilda roller som Suzuki i Madame Butterfly, Judith i Riddar Blåskäggs borg, Fjodor i Boris Godunov, Cherubino i Figaros bröllop och inte minst Carmen”.

Hannes Öberg för “Göteborgsdebut med bravur som Figaro i ”Barberaren i Sevilla”, som det bland annat står i stipendiemotiveringar och diplom. De båda tackade med sång, ackompanjerade av Martin Andersson. Ravel, Berlioz, Korngold och Bizet stod på programmet.

Två nya styrelseledamöter valdes in: Marie Cederberg och Lasse Larsson. I övrigt gick årsmötet i omvalens tecken. Den utökade styrelsens sammansättning framgår av avslutningen på detta medlemsbrev. Revisorerna Jan Håkansson och Torbjörn Hedlund omvaldes, liksom revisorssuppleanten Tommy Crona. Till helt ny valberedning utsågs Anita Manskog och Marie-Louise (Lollo) Humble.

Information gavs om en nyhet, nämligen gratifikation vid medlemsvärvning: Den medlem som värvar en ny medlem (som inte varit medlem under de senaste tre åren) erhåller ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kr. Det går till så här: 1) Anmäl den nye medlemmen till föreningens ordförande christer.elfverson@telia.com eller 0703109346 ELLER till kassören thorsten.bengtsson@telia.com. 2) När medlemsavgiften (200 kronor) är registrerad erhåller värvaren presentkortet.

Årsmötet biföll styrelsens förslag att ändra medlemsavgiften till 200 kronor per person, att gälla från 2023. Rabatt för ungdomar och flera personer på samma postadress slopas därmed.   

GOV-KALENDARIUM (egna arrangemang I fetstil)

O 4/4 19.00 Lilla scenen: Samtal inför premiären på Rigoletto.

M 11/4 18.30 Reprum 1, ingång via personalentrén: Göran Gademans introduktion till Rigoletto (Verdi). Entré: 60 kronor, vilket inkluderar lottsedel och liten förfriskning. Kontant betalning eller swish. Anmälan görs genom att man sätter in 60 kronor via swish 123 191 53 39 ELLER att man meddelar via mejl eller telefon till ordföranden Christer Elfversson, christer.elfverson@telia.com eller 0703109346.

To 14/4 19.00 Stora scenen: Premiär Rigoletto.

O 27/4 19.00 Lilla scenen: Samtal inför premiären på Viva la Mamma.

M 2/5 18.30 Reprum 1, ingang via personalentrén: Göran Gademans introduktion till Viva la Mamma (Donizetti).  Entré: 60 kronor, vilket inkluderar lottsedel och liten förfriskning. Kontant betalning eller swish. Anmälan görs genom att man sätter in 60 kronor via swish 123 191 53 39 ELLER att man meddelar via mejl eller telefon till ordföranden Christer Elfversson, christer.elfverson@telia.com eller 0703109346.

L 7/5 18.00 Stora scenen: Premiär Viva la Mamma

L 14/5 14.00 Reprum 3, ingång via personalentrén: Möte med Carl-Gunnar Åhlén om Operans motiga väg till Storan. Föredrag med musikaliska illustrationer i form av inspelningar med sångare som stod på gamla Stora teaterns scen från 1890 till 1960. Fri entré men anmälan om deltagande måste göras: christer.elfverson@telia.com eller 0703109346.

L 14/5 17.00 Vårfest. Mer information kommer senare.

F 20/5 – S 22/5 Dansfestival

S 22/5 Samarrangemang med Wagnersällskapet: Wagners födelsedag – en återblick på GöteborgsOperans nu avslutade Ringen. Mer information kommer senare.

S 22/5 Astronaut (dans för alla från 9 år – turné i Göteborg)

L 28/5 Existens – Sångfyrverkeri från norr till söder

Juni Introduktion till operaresan till Läckö och Vadstena. Tid och plats meddelas senare.

F 3/6 Tvåornas kör

F 8/7-M 11/7 Fulltecknad operaresa till London och Glyndeborne: Cavalleria rusticana/Pagliacci, La Bohème, Figaros bröllop. För information kontakta BK Travel Solutions: 040-6060220 eller info@bktravelsolutions.se.

L 30/7-S 31/7 Operaresa till Läckö och Vadstena: Tintomara och Breaking the Waves. Inbjudan med program har redan skickats ut med mejl till medlemmarna. För mer information kontakta BK Travel Solutions: 040-6060220 eller info@bktravelsolutions.se.

Augusti Operaresa till Varberg: Don Giovanni. Mer information kommer senare.

S 4/12 Operaresa till Malmö – Gounods opera Romeo och Julia. Inbjudan med program skickas ut i början av hösten.

MARSTRANDSOPERANS VÄNNER

Information bifogas detta medlemsbrev – se längre ner på denna sida!

MEDLEMSAVGIFTERNA

Medlemsavgiften för 2022 är oförändrat 200 kr för enskild medlem, 300 kr för två personer på samma adress, 75 kronor för medlemmar under 30 år. Många har redan betalat, men några återstår. Bankgiro 358-0040. Glöm inte att ange vem inbetalningen gäller!

HEMSIDAN

Här på föreningens hemsida www.govanner.se uppdateras regelbundet medlemsinformationen. Där finns också ordförandens krönika, som alltid innehåller en operafråga. Fram till den 10 april handlar frågan om olika föremål som spelar en viss roll för handlingen i tjugo olika operor. Vinsten är alltid ett presentkort på Operan à 200 kronor. 


Styrelsen för GöteborgsOperans Vänner

Agneta Winqvist, Bitte Holmquist (vice ordförande), Christer Elfversson (ordförande), Christer Fors (sekreterare), Karin Brittsjö (Operans representant i styrelsen), Lasse Larsson (biträdande kassör), Magnus Nordstrand, Marie Cederberg, Mats-Inge Olsson och Thorsten Bengtsson (kassör)

Föreläsningar och introduktioner i samarbete med 

Studieförbundet Vuxenskolan

Bilaga

Marstrandsoperans vänner

Under sommaren 2021 etablerades Piazza Opera på Marstrand och har nu avverkat en säsong med väl godkänt resultat. Tiden är mogen för att ta projektet till nästa nivå. Tanken är att etablera föreningen, Marstrandsoperans vänner, som skall utgöra en supportgrupp, en källa till inspiration och att föreningens medlemmar skall kunna bistå med kunnande och erfarenheter i syfte att lyfta kulturella aktiviteter i Marstrand. Visionen med Marstrandsoperans vänner är att bli en sommaroperascenen som kombinerar havets dramatik med kontinentala toner.

Långsiktigt vill vi verka för att Marstrand blir en ny sommaroperascen på Kommendantängen med vackra Karlstens fästnings som fond. Här kommer vi att kunna uppleva kraften av sydeuropeisk operatradition granne med Marstrands internationellt erkända och väl uppskattad seglingsarena. Den bästa kombinationen av två världar som kommer att visa sig ha mycket gemensamt med avseende på högklassig kultur och internationell idrott.

Med den starkt förankrade seglingstraditionen erbjuder vi en kulturupplevelse som har ambitionen att erbjuda platsen som den mest intressanta sommaroperafestivalen i Sverige. Marstrandsoperan skapas för att ge Marstrandsön en arena för sommaroperafestival i likhet med Opera på Skäret (Kopparberg), Läckö Slotts opera och Dalhalla. Detta kommer att bidra till ett rikt kulturliv för Marstrand, ökad turist- och besöksnäring med helt nya preferenser.

Vi skall kunna mäta oss med de mest välrenommerade internationella arenorna som Savonlinna, Heidenheim och Bregenz.

Marstrand har med sin unika placering och sina storslagna scenerier och den kompetens som samlas i Marstrandsoperans vänner. Vi kommer att kunna erbjuda storslagna evenemang med potential att konkurrera med de internationella sommaroperaarenorna.

Samarbeten med lokala aktörer och internationella sångare och musiker kommer att gynna Marstrands attraktionskraft såväl för lokal etablering som internationella entreprenörers intresse.

Marco Stella, Marstrandsoperans vänners kulturella ledare säger:

Vill Du vara med på det här äventyret, enkelt, bli medlem i Marstrandsoperans vänner.

Min önskan är att skapa en arena dit sångare och musiker lockas. En destination dit publiken dras för att uppleva sångare och musiker på en hög nivå och att Marstrandsoperan ska förknippas med inspirerande och nyskapade musikkultur.”

Jobbar vi på väl så kanske vi även kan komma kunna skapa en Marstrands Operaakademi för unga artister, musiker, sminkörer, ljussättare och kanske även en och annan operaadministratör.

Medlemsavgift är 100 kr. Du kan välja ett betala via swish, använd tel nummer 1236973101, eller genom att betala via bankgiro 5757-1275

Marstrandsoperans vänner är en förening utan vinstintresse som skall verka för utveckling av Marstrand som en operascen av internationella mått.

Styrelsen är:

Ivar Janson, ordförande,

Marco Stella, konstnärlig ledare,

Björn Löjdquist, kassör,

Anita Ryden, sekreterare,

Helena Döse, ledamot,

Anders Ottosson, ledamot,

Anders Östlund, ledamot,

Björn Ohde, suppleant