Medlemsbrev november 2021

GÖTEBORGSOPERANS VÄNNER Göteborg 2021-11-07

Medlemsavgiften för 2020 kom att gälla även för 2021. Men redan nu välkomnar vi medlemsavgifter för 2022. Bankgiro 358-0040. 200 kr, familj 300 kr, under 30 år 75 kr.

Hemsidan www.govanner.se
På hemsidan hittar man information om alla våra aktiviteter och en hel del annat. Där återkommer också ordförandens krönika som alltid innehåller en operafråga. I november handlar den om Nina Stemme.

Adressregistret

Fortfarande saknar vi en del e-postadresser i registret. Skicka hellre in din aktuella adress en gång för mycket än inte alls till: goteborgsoperansvanner@gmail.com.

Resan till Billy Elliot i Säffle söndagen den 21 november

Resan är fullbokad. Kontakta Agneta Winqvist (073-971 71 00) om eventuella återbud.

Göran Gademans introduktion till Wagners Ragnarök
Tisdagen den 23 november kl 18.30 på Artisten, Lingsalen.
Entré: 60 kr, vilket inkluderar lottsedel och liten förfriskning. Swishnummer: 123 1915 339.
Anmäl helst deltagande i förväg till ordföranden Christer Elfversson,  christer.elfverson@telia.com, 070-3109346.

Introduktionen kommer att inledas med ett blixtsnabbt medlemsmöte för ett fyllnadsval till valberedningen, där det har uppstått en vakans sedan årsmötet. Arrangemanget genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Luciafesten måndagen den 13 december kl 19.00

Mer information kommer senare.

Och vad händer på Operan?

Onsdagen den 24 november 19.00 Lilla scenen Samtal inför premiären på Ragnarök. Fri entré.

Lördagen den 27 november 12.30 Foajén Kammarkonsert

Söndagen den 28 november 13.00 (OBS TIDEN) Stora scenen ”Grandi voci” Romanskonsert med Nina Stemme.

Måndagen den 29 november 17.00 Chalmers RunAn Filmvisning: Rhenguldet 

Tisdagen den 30 november 17.00 Chalmers RunAn Filmvisning Valkyrian 

Torsdagen den 2 december 17.00 Chalmers RunAn Filmvisning Siegfried 

Söndagen den 5 december 15.00 Stora scenen Premiär Ragnarök

Lördagen den 11 december 15.00 Stora scenen Premiär Julglitter och operakaos

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

GöteborgsOperan presenterar:

Nina Stemme kommer i november tillbaka till GöteborgsOperan. Foto: Neda Navaee.

GRANDI VOCI

Vår nya serie Grandi voci – Nina Stemme – söndag 28 november kl 13.00 (OBS tiden).

Pris 150 – 450 kr

Storslagna röster 􏰀 – Grandi voci – 􏰀 i närbild. Först ut i denna planerade serie med operastjärnor är världens främsta dramatiska sopran – den svenska hovsångerskan Nina Stemme!

Aldrig får vi möta en sångare så i helfigur som under en romanskonsert. Aldrig får vi dem så i närbild heller. I varje sång ska en hel värld fångas eller ett livsöde skildras. Och spännvidden i olika stämningslägen med sånger från olika epoker, stilar och länder är oändlig. Då sångaren normalt själv väljer sin repertoar tillsammans med sin pianist, blir porträtten och det som kommuniceras till publiken till något högst personligt. Bara att uppleva samspelet mellan en sångare och en skicklig pianist brukar vara värt hela konserten.

På GöteborgsOperans stora scen har vi nu glädjen att välkomna er för att möta några av de allra främsta sångarna. Med en högklassig flygel framför scenens järnridå, som reflekterar ljudet perfekt, blir akustiken både fullödig och intim.

I början av december blir det Wagnerfeber i stan när den första ringcykeln någonsin i Göteborg sluts i och med premiären av Ragnarök. Att vi då gästas av Nina Stemme känns helt logiskt, en av de största svenska sångarna någonsin och särskilt efterfrågad i Wagnerrepertoaren. Men hon har även stor erfarenhet av romanssång och konsertverksamhet. Här får vi uppleva hennes artisteri tillsammans med piani􏰁􏰂en Magnus􏰃􏰁 Sv􏰄enss􏰁􏰁on i en helt􏰂 annan 􏰂􏰅repert􏰂oar.􏰆

Wagners Wesendoncksånger är självklara för att fira Wagner, men Nina Stemme som fick sitt genombrott på GöteborgsOperan hyllar även staden med att framföra Gösta Nystroems älskade Sånger vid havet. Lämpligt också ett par månader före premiären av denne göteborgske tonsättares opera Herr Arnes penningar.

Sigurd von Kochs sångcykel från 1916 Die geheimnisvolle Flöte (Den hemlighetsfulla flöjten), bestående av fem tonsatta kinesiska dikter är numera ganska ovanliga, men Nina Stemme har dem på sin repertoar. Här framför hon tre av dem.

Slutligen, den som en gång hört Stemme sjunga Surabaya-Johnny glömmer det aldrig. Hon har en alldeles speciell känsla för Kurt Weills kabaréartade stil, något hon visar till sist i en knippe Weill-s􏰁ånger􏰆

Magnus Svensson räknas som en av Sveriges ledande uttolkare av den klassiska pianorepertoaren. Förutom att ackompanjera Nina Stemme framför han även själv Ture Rangströms Mälarlegender.

Speltid: 2 timmar, inkl. 1 paus.

Varmt välkomna!

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Filmvisning: Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried

Musikdraman av Richard Wagner (1813–1883). Text av tonsättaren.

Ladda upp inför Ragnarök med de tre första operorna i

Nibelungens ring

Aldrig är undergången lika underbar som hos Wagner. Hans epos Nibelungens ring spänner över tre generationer och fyra operor – Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök – med en sammanlagd speltid på över 15 timmar. ”Ringen” är operavärldens Mount Everest och kom att ändra både musikhistorien och konstnärliga tankar i stort.

Filmerna spelades in under respektive operas spelperiod (2018, 2019, 2020). Läs mer på opera.se.

Visningar i Göteborg på RunAn, Chalmers.

RunAn tillhör Chalmers konferenscentrum och ligger ett stenkast från Avenyn och Götaplatsen i Göteborg. Adressen är Chalmersplatsen 1.
Biljetter: 031 – 13 13 00 eller opera.se