Medlemsbrev september 2022

Det är jag, vice ordförande, Bitte Holmquist, som skriver det här medlemsbrevet.

CHRISTER ELFVERSSON
har satt ihop en efterlängtad operafråga till oss. Bara att ta sig an så snart tiden medger. Jag har bara hunnit ögna den än så länge men kan konstatera att det är roligt för de som går operakursen att redan efter en vecka kunna få briljera med sina kunskaper.
Tack Christer! Se Christers operafrågor – september 2022!

OPERAKURSEN
Kursen leds naturligtvis av Göran Gademan.
Vi har redan haft vårt första, mycket intressanta, kurstillfälle. Det som avhandlades första kvällen var den ryske tonsättaren Nicolaj Rimskij-Korsakov. Var du inte med? Misströsta inte! Vi har fortfarande tre tillfällen kvar och det finns platser.
Vill du gå på alla eller bara ett? Kostnaden är 150 kr/tillfälle.

Tid:18.30 – ca 21.30

Torsdag 8/9, tisdag 20/9, tisdag 27/9 och tisdag 4/10

Rimskij-Korsakov (rysk), Smetana (tjeckisk), Erkel (ungersk) och Moniuszko (polsk)

Anmälan: Sätt in deltagaravgiften på bankgiro 358-0040 eller swisha till 1231915339. Glöm inte att ange namn på den/de anmälan avser.

SOMMARENS OPERARESOR
Under sommaren har vi gjort två mycket uppskattade resor.

Först till England, där vi i London återknöt bekantskapen med Göteborgsoperans produktion av Cavalleria Rusticana och Pajazzo, som producerats i samarbete med Covent Garden.
Trots försenad avfärd från Landvetter, trots Londons rusningstrafik och uppgrävda gator, hann vi i tid till operahuset med andan i halsen, småspringande från hotellet i våra skrynkliga resekläder. En kapabel svensk-engelsk guide hade vi!

Nästa dag inkvarterades vi på strandpromenaden i Brighton, i anrikt hotell, 20 minuter från Glyndebourne, där vi upplevde två helt sagolika eftermiddagar/kvällar!

I strålande sol, uppklädda i långa klänningar och smoking (helst) strövade vi i engelsk slottsparksmiljö, med prunkande blomsterrabatter och oändliga gröna gräsmattor.

Under det uråldriga mullbärsträdet, togs vi emot med flödande engelsk ”champagne”, serverad av åter en gammal bekant, nämligen Stephen Langridge, tidigare konstnärlig chef på vår GöteborgsOpera.

Två fantastiska nyskapande föreställningar av högsta kvalitet, La Bohème och Figaros Bröllop fick vi njuta av. I pauserna fick vi första dagen en trerätters gourmetmiddag, andra dagen blev det traditionsenlig picknick i det gröna med jordgubbar och champagne. Se, det var en resa, det! Bättre än så här kan det inte bli!!

I slutet av juli var det dags för en tvådagars tur till Läckö och Lars Johan Werles magiska Tintomara på borggården. Efter övernattning i Lundsbrunn styrde vi mot Vadstena och Bröllopssalen på Vadstena slott. Där gavs ”Breaking the Waves” (baserad på Lars von Triers film) av Missy Mazzoli, musik och Royce Vavrek, libretto.

En totalt drabbande föreställning, vad beträffar story, musik, sångare, scenografi, regi! Wow!! Den vill vi se igen!!!

Marie Cederberg

MUSIKALRESA TILL MALMÖ 30/10
Resan är mycket glädjande fulltecknad. Om du skulle vilja följa med, men inte har anmält dig, kan du anmäla ditt intresse för att få en plats i den händelse någon skulle få förhinder. Anmäl i så fall detta genom att skicka ett mail till goteborsoperansvanner@gmail.com eller via telefon till Agneta Winqvist
TEL: 0739-71 71 00. 

GÖTEBORGSOPERANS VÄNNERS HEMSIDA
Vi vill varmt rekommendera föreningens hemsida. Här kan ni få reda på allt alltid! Det ser vår webbredaktör Eskil Malmberg till.

GÖTEBORGSOPERANS VÄNNERS FACEBOOKGRUPP
GöteborgsOperans Vänner och våra vänner. Här hittar man inte allt alltid. Däremot hittar man allsköns nyheter medans de fortfarande är rykande färska. Det är en sluten grupp så endast medlemmar kan läsa det som publiceras i den. Sök upp gruppen och be om tillträde så släpper vi in er.

Väl mött under hösten!

Styrelsen

Agneta Winqvist, Bitte Holmquist (vice ordförande), Christer Elfversson (ordförande), Christer Fors (sekreterare), Karin Brittsjö (Operans representant i styrelsen), Lasse Larsson (biträdande kassör), Magnus Nordstrand, Marie Cederberg, Mats-Inge Olsson och Thorsten Bengtsson (kassör)

Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg