”Så kall ni är om handen”, se där en operaaria som de flesta känner till och kanske till och med kan nynna, även om man är aldrig så ointresserad av opera och inte har en aning om att den förekommer i första akten av Giacomo Puccinis La Bohème. Eller att den numera oftast sjungs på italienska även i Sverige. ”Che gelida manina” hörde vi senast Thomas Atkins som Rodolphe sjunga på GöteborgsOperan i februari 2020, innan pandemin slog till och stängde teatersalongerna.
I min senaste operagåta beskrev jag tio andra, förhoppningsvis någorlunda kända arior, fem för kvinnoröster, fem för mansröster, och undrade i vilka operor man kan höra dem? Här kommer de rätta svaren:
- ”Dove sono …” En grevinna (sopran) frågar sig vart de har tagit vägen, de ljuva och behagliga stunderna som hon minns att hon förr kunde dela med sin man. Häromåret hörde vi Ida Falk Winland sjunga denna vackra aria på GöteborgsOperan. Svar: Mozarts Figaros bröllop.
- ”O mio babbino caro …” En flicka (sopran) hotar sin far med att hon ska kasta sig i floden om han inte hjälper henne att få den man som hon älskar. Senast var det Anna Johansson som sjöng den i Göteborg. Fadern, som är denna enaktares titelfigur, gjordes då av Åke Zetterström. Svar: Puccinis Gianni Schicchi.
- ”Ah! Ich habe deinen Mund geküsst …” En ung kvinna (sopran) kysser i extas läpparna på en halshuggen mans huvud och blir därefter själv dödad på faderns order. Kanske inte en ”aria” i ordets gängse mening, eftersom musiken i denna opera flödar fram i en ständig ström, utan att man kan särskilja de olika styckena. 2011 sjöng Annalena Persson rollen i Göteborg. Svar: Richard Strauss Salome.
- ”Caro nome …” Dottern (sopran) till en narr besjunger sin älskades namn ”Gualtier Maldé”, som egentligen är falskt. Bakom ”pseudonymen” döljer sig en kvinnoglad hertig som spelar fattig student. GöteborgsOperan gav den senast 2015 i en turnerande tältversion – på svenska – med bland andra Sofie Asplund som sjöng den här svåra arian. Svar: Verdis Rigoletto.
- ”Vissi d ́arte …” En operasångerska (sopran) frågar Gud varför hon får stå ut med så mycket hemskt. Hon som alltid velat göra så väl och varit så gudfruktig. Coronan gjorde att vi gick miste om att Carolina Sandgren fick framföra den under det innevarande spelåret. Svar: Puccinis Tosca.
- ”Madamina, il catalogo è questo …” En tjänare (bas) räknar upp sin husbondes alla erövringar i olika länder. Bara i Spanien uppgår de till ettusentre. Operan är planerad att återkomma till GöteborgsOperan i maj, men det är osäkert. Beror på Coronaläget. Om det blir av, så får vi höra Markus Schwartz sjunga den då. Hoppas! Svar: Mozarts Don Giovanni.
- ”Morgenlicht leuchtend rein wie am Anfang …” Med den här sången i slutet av en fyra timmar lång opera vinner en sångare (tenor) pris i en sångartävling. En skomakare hjälper honom. Belöningen heter Eva. Gästen Richard Dencker sjöng partiet på GöteborgsOperan 2010, senast det begav sig. Svar: Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Men tack till Erling Eriksson som påpekar att det blev fel i citatet. Så här ska det vara: ”Morgenlicht leuchtend im rosigen Schein …” (jag citerade början på en tysk psalm).
- ”Ella giammai m ́amò …” En kung (basbaryton) funderar i en lång monolog över sinhustru, drottningen ”Hon älskade mig aldrig”, över sin son, som har svikit honom och över sin egen makt i förhållande till kyrkan. 2010 sjöng Anders Lorentzson rollen på GöteborgsOperan. Svar: Verdis Don Carlos.
- ”La fleur que tu m ́avais jetée …” En deserterad sergeant (tenor) påminner sin älskade om att hon en gång kastade en blomma till honom och vädjar om att hon åter ska älska honom. Förgäves! Operan slutar med att han dödar henne. Joachim Bäckström hörde vi senast i rollen i Göteborg. Svar: Bizets Carmen.
- ”Si può. Signore! Signori! Scusatemi Se da sol mi presento.” En skådespelare i ett resande teatersällskap (baryton) presenterar i en prolog för publiken vad den har att vänta sig. Han bekänner samtidigt sin livs- och konstfilosofi: Motsatsen mellan det verkliga och det skenbara, livet och skådespelet, människorna och maskerna upplöses i teaterns sanning och känslornas odelbarhet. Kanske den vackraste av alla operaarior, om ni frågar mig. Senast på GöteborgsOperan (2019) sjöngs den av Mats Persson. Svar: Leoncavallis Pagliacci (Pajazzo).
En vinnare drogs på påskdagen bland de trettioåtta inkomna svaren. Det blev den här gången Ove Iko som hade turen med sig. Han belönas med ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis till honom!
På GöteborgsOperans scener har det inte hänt så väldigt mycket under det gångna ”förlorade året”, som jag kallar det i mina missmodiga stunder. Men de operor som annars spelas brukar vara fulla av action. De flesta operalibrettona är oerhört händelserika. Möjligen med undantag av Mästersångarna och Gianni Schicchi får man väl säga att operorna i februarifrågan är späckade med dramatiska händelser.
I Tosca begår både Tosca och Angelotti självmord, Scarpia dödas med en brevkniv och Cavaradossi arkebuseras. Carmen och Nedda i Pagliacci dödas av svartsjuka män. I Don Carlos bränns kättare på bål och Don Carlos vän Posa skjuts. Hur det går för Don Carlos själv i slutet av operan är inte alldeles klart. (Det är en av de saker som gör den operan så fascinerande.) Don Giovanni uppslukas av underjorden, vad nu det kan betyda. I Figaros bröllop får Figaro plötsligt veta vem som är hans föräldrar, grevinnan Almaviva byter kläder med sin kammarjungfru och den unge Cherubin klär ut sig till flicka.
För april månads operagåta roade det mig att sätta ihop en fiktiv opera som är ännu mer sprängfylld av ”action” och låta huvudpersonen genomgå olika händelser hämtade från tio olika operor, den äldsta från 1790, den yngsta från 1945. Vilka operor kan det vara? Min huvudperson kan vi kalla Anna, men hon kan växla kön, språk och röstläge efter omständigheterna. Hon behärskar tyska, italienska, franska och engelska. Ibland är hon sopran, ibland mezzo, ibland tenor. Annas eskapader kan väl vara arbetsnamnet på denna väldiga opera, dubbelt så lång som hela Nibelungens ring.
Anna …
1) klär ut sig till man, gräver en grav, räddar sin make Florestan från fängelset, några mil utanför Sevilla, fast hon först inte känner igen honom, och sjunger därefter med de andra en lovsång till den äktenskapliga kärleken,
2) överlämnar på friaruppdrag av en viss baron Ochs en silverros till en ung flicka och blir själv förälskad i henne, samt dumpar en nästan dubbelt så gammal älskarinna, som inte verkar ta så illa vid sig utan bara konstaterar att det är tidens gång,
3) driver The Polka Saloon i ett guldgrävarläger i Kalifornien, uppvaktas av en sheriff, blir kär en bandit, som benådas efter att hon har hållit ett gripande försvarstal för honom, och de båda lämnar lägret för att börja ett nytt liv någon annanstans,
4) beger sig på pilgrimsfärd till Rom för att sona sina synder, begångna på Venusberget, men förvägras absolution av påven, och återvänder till Wartburg, där en viss Elisabeth just har dött, varefter friska skott slår ut på pilgrimsstaven,
5) klär ut sig, först till läkare som botar sjuka med hjälp av en magnet, senare till notarie som upprättar äktenskapskontrakt, allt för att hjälpa Don Alfonso att vinna ett vad,
6) ber mångudinnan om fred, men bryter sin heliga kyskhetsed och har en kärlekshistoria med en romersk prokonsul, drabbas av svartsjuka, vill döda sina barn, men överlämnar dem till Oroveso och bestiger bålet, följd av den romerske prokonsulen,
7) blir adopterad av ett regemente i Tyrolen och jobbar som marketenterska, tas om hand av sin faster, som visar sig vara hennes mor, innan hon gifter sig med en viss Tonio, som har värvat sig till regementet och blivit löjtnant och som sjunger en aria med åtta, ibland nio höga c på fem minuter,
8) är gift med en viss Hunding men får ett utomäktenskapligt barn med sin bror, ett barn som således har morfar och farfar i en och samma person, som får en dvärg som fosterfar och som senare hittar sin moster på en klippa och blir hennes älskare,
9) seglar omkring på Medelhavet och letar efter sin älskade Lindoro, lider skeppsbrott och tas iland som skeppsbruten i Alger, där hon återser Lindoro, som har blivit slav åt bejen Mustafa, som tröttnat på sin fru och intresserar sig för Anna, och
10) ror på inrådan av kapten Balstrode ut på havet och sänker sig tillsammans med sin båt, saknad av ingen, utom möjligen en viss Ellen Orford.
Skicka din lösning direkt till mig christer.elfverson@telia.com senast den 15 maj. Vinnare dras den 16 maj. Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor. Lycka till!
Och så hoppas vi att vi får ses ”på riktigt” i en ljusnande framtid! När det nu kan bli. Spelåret 2020-2021 verkar gå förlorat! Tröst finns digitalt. På www.opera.se kan man se en hel del från GöteborgsOperan. Och många andra operahus är generösa med streamade föreställnngar. Men det är aldrig det samma som ”the real thing”.
Möjligen blir det en resa till Vadstenas Zebran i sommar och till Billy Elliot i Säffle i höst, men det mesta resandet sparar vi till 2022. Kanske Glyndebourne, kanske Berlin …
GöteborgsOperans Vänner har också haft en hel del digitala aktiviteter sedan i höstas, senast en introduktion till Siegfried med Göran Gademan och närmast en presentation av nästa säsong på Operan. Se hemsidan http://www.govanner.se
Medlemsavgiften för 2020 gäller ju även för 2021, men frivilliga bidrag för att stödja verksamheten är kanske just därför särskilt välkomna. Vid introduktionerna tog vi ju tidigare en entréavgift på 50 kronor. Även digitala aktiviteter kostar. Bidrag mottages tacksamt till bankgiro 358-0040.
Det har visat sig att e-postadresserna i vårt medlemsregister inte alltid är korrekta. En del meddelanden ”studsar” tillbaka. I dessa digitala tider är det därför särskilt viktigt att anmäla byte av adress till goteborgsoperansvanner@gmail.com. Anmäl hellre din e-postadress en gång för mycket än inte alls.
I skrivande stund har styrelsen för operavännerna beslutat att genomföra årsmötena för 2020 och 2021 vid ett och samma tillfälle. Och vi hoppas att det kan ske vid ett fysiskt möte på Operan måndagen den 13 september. Kallelse utgår i särskild ordning. Det kan man kalla framförhållning!
Vi räknar alltså kallt med att hösten 2021 blir lite mer ”normal”. Så att vi kan ses på Operan!
Christer Elfversson, ordförande