Sommaren 2015 har hittills inte varit överväldigande vacker. Vågar man hoppas på en rejäl sensommar? Eller kanske brittsommar? En verklig höjdpunkt blev i alla fall Berlioz opera Béatrice och Bénédict på borggården i Läckö slott, dit 40 av GöteborgsOperans Vänner tog sig med buss den 22 juli. Man har blivit bortskämd med kvalitén på uppsättningarna på Läckö efter de senaste årens Den listiga lilla räven, En midsommarnattsdröm och Falstaff, men frågan är om inte Béatrice och Bénédict överträffade dem alla.
Just Béatrice och Bénedict var ju utgångspunkten för min senaste operagåta. Den operan innehåller ganska långa partier TALAD dialog och det gällde att komma på minst tre operor, av tre olika kompositörer, med talade repliker. Ett krav var också att de framförts på GöteborgsOperan. Många rätta svar har kommit in. Enleveringen ur seraljen, Carmen, Fidelio och Trollflöjten nämns oftast bland svaren. En av våra medlemmar nämner också Tosca! Där förekommer, i andra akten, EN talad replik, nämligen Toscas ”E avanti a lui tremava tutta Roma” (”och inför honom darrade hela Rom”), uttalad med dramatisk pregnans när hon just utdelat ”Toscas kyss” och stött kniven i Scarpia. För fjärde gången blev Christer Fors först med att komma in med en riktig lösning. Grattis till honom!
Åter till Béatrice och Bénédict. Läckö-dagen hade varit solig och till och med sommarvarm, men på kvällen blev det kallt med kastvindarna i skuggan på borggården. Publiken virade in sig i filtar och medhavda vinterkläder. Men så snart föreställningen satte fart blev man uppvärmd av förvecklingarna och musiken. Kylan trollades bort. Sådan är operans magi! Det blev en oförglömligt härlig afton på Kållandsö, som här kändes som Sicilien, där historien utspelar sig.
För mig var Béatrice och Bénédict en helt ny bekantskap och en mycket angenäm sådan. Läckö är först i Sverige med att sätta upp denna 150 år gamla opera. Det är obegripligt att den inte framförts tidigare på en svensk scen. Dramatiken i den är kanske inte så slagkraftig, trots att den bygger på en Shakespeare-komedi, nämligen Mycket väsen för ingenting. Men vilken rikedom på melodier! Operavännen Jan-Erik Hultman pekade på att det tidvis lät som Benny Andersson, tidvis som Gluck och ibland som Berlioz själv i hans ”grand opéra” Trojanerna. Även handlingen är en härlig blandning av fars och melankoli!
Berlioz eget libretto förhåller sig ganska fritt till Shakespeares pjäs. Bland annat har han infört en helt ny figur, nämligen en självupptagen men halvt misslyckad kapellmästare vid namn Somarone, med högstående konstnärliga ambitioner. Kören får under hans ledning sjunga både en bröllopshymn och en dryckesvisa, båda på gränsen till parodi. Jag får för mig att Berlioz här har gjort ett ironiskt självporträtt.
Av musiken minns jag särskilt Heros första aria i början, duetten mellan Hero och hennes amma Ursule i slutet av första akten och Béatrices stora aria mot slutet av operan. Vilka härliga röster de här tre kvinnorna exponerade med en intensiv känsla i uttrycket! Magdalena Risbergs sopran som Hero, Maria Streijfferts alt som Ursule och Mette Bjaerangs mezzo som Béatrice. Jag är säker på att vi kommer att höra mer av och om de här tre kvinnorna i framtiden. Tre BRAVA vill jag utropa!
Ett fjärde BRAVA måste få gå till Catarina Gnosspelius, entusiastisk konstnärlig ledare för operaverksamheten på Läckö och den här gången också regissör för föreställningen. Regin är både infallsrik och känslig! Lysande! Ett av många fina regigrepp gick ut på att låta en liten pojke välkomna en sårad pappa vid hemkomsten från kriget. Om detta sägs inget i librettot, men det var genialt! Krig är inte bara hemvändande hjältar!
På den sena hemresan från Läckö utbringade jag även ett femte BRAVA till operavännernas reseledare Agneta Winqvist, som sörjde för att allt fungerade perfekt! Från bokning av operabiljetter, fika på Nordpolen (i Vara!) och grandios middag på Läckö, till väntande färdtjänstbilar vid återkomsten till Göteborg.
Det franska uttrycket ”Cherchez la femme!” (sök kvinnan) innebär ju att bakom varje (manlig) framgång finns en kvinna. Fem andra kvinnor får det också bli som jag söker i månadens operagåta. Även alla dessa fem är sannerligen värda var sitt BRAVA! Det handlar om fem minnesvärda tolkningar från de senaste 21 årens repertoar på GöteborgsOperan. I kronologisk ordning. Vilka sångerskor och vilka roller? Ordförandens operagåta skulle den här gången också kunna kallas ”Fyra sopraner och en mezzo”.
1) En sopran som gjorde sin första (men inte sista) tolkning av ett kvinnoöde på GöteborgsOperan i en roll som slutar med ett självmord. Motspelare på premiären var Tomas Lind. Denna sopran har senare gjort tre andra roller på GöteborgsOperan. Sångerskan och operan är aktuella även under det kommande spelåret., men inte samtidigt. Vem är hon och vad heter rollkaraktären?
2) Sopran nummer två fick sitt göteborgska genombrott i en barockopera. Senare har hon gjort flera andra stora roller, exempelvis i Alcina och i Barberaren i Sevilla. Barockoperan slutar med att rollfiguren sätts på tronen. Det är älskaren och operans titelfigur, som ser till att det blir så. Vilken är sångerskan? Och vad heter hon i operan?
3) En tredje sopran gjorde bland en del annat på GöteborgsOperan titelrollen i en opera som innehåller en berömd vansinnesscen och ett blodigt mord på en färsk brudgum. Jag kan avslöja att denna sångerska är en av mina absoluta favoriter. Vad heter hon? Och vad heter rollen?
4) Återigen en sopran som efter två gästspel på GöteborgsOperan återkom i nypremiären av en av de största publiksuccéerna genom alla de första 20 åren. Hon sjöng då den krävande titelrollen, en kvinna som även hon dödar män, för säkerhets skull innan de hunnit gifta sig med henne. Det är en märklig titelroll och huvudperson, eftersom hon inte får ta en ton förrän i andra halvan av operan. Vad heter rollen och vad hette sopranen, som sjöng den senast i Göteborg?
5) Sista kvinnan är en mezzosopran, som senast gjorde den enda rollen i en enaktare. I GöteborgsOperans version fanns dock även en karl på scenen. Stum. Samt tre stumma kvinnor. Vilken sångerska kan det vara och vilken roll?
Det var väl inte alltför svårt? När Du hittat de rätta svaren skickar Du in dem direkt till mig: christer.elfverson@telia.com.
Det känns redan höstlikt, men den ”riktiga” hösten är inte långt borta. Mycket händer hos GöteborgsOperans Vänner. 10 augusti är sista datum för anmälan till Stockholms-resan den 16-18 oktober, då vi ser Madama Butterfly och Rosenkavaljeren. Anmälan sker genom att sätta in 1.878 kr per person till GöteborgsOperans Vänners bankgiro 358-0040. Då får man biljetter till båda föreställningarna samt tågresa med SJ tur och retur. Boendet får man själv ordna.
Mer information skickades ut till våra medlemmar i början av juni. Hör gärna av Dig till mig om Du vill veta mer om den här resan. Telefon 042-347529 eller 070-3109346. Eller mejl: christer.elfverson@telia.com
Onsdagen den 12 augusti (Stora scenen) och torsdagen den 13 augusti (Götaplatsen) är vi på plats vid Operans konserter inför spelåret i samband med Kulturkalaset.
Måndagen den 31 augusti kl 19 är det dags för höstens första introduktion. Det handlar då om musicalen Crazy for you. Vi har lyckats engagera regissören och koreografen Mattias Carlsson för att presentera den här föreställningen för våra medlemmar. Medlemmarnas gäster är också välkomna.
Mer information om hela höstens aktiviteter kommer i ett utskick i mitten av augusti!
Vi ses väl på Operan?