Ordföranden har ordet – dec 2017

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Ett år går fort. Nu var det dags för årets sista ordförandekrönika.

Tävlingsreglerna för min månatliga operafråga ändrades från och med septemberkrönikan. För att vinna gäller det nu inte bara att vara FÖRST! Alla korrekta inkomna svar läggs i en hög och vinnaren dras följande månad. Nytt är också att vinnaren premieras! Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor väntar som vinst. Presentkortet kan användas i shopen eller biljettkassan.
Christer 2015

Här kommer svaren på novemberfrågan. Jag sökte sex operor av Verdi genom att ange namnen på några mindre eller halvstora kvinnoroller. Alla sex operorna har spelats på GöteborgsOperan, två av dem i olika uppsättningar.

A. Grevinnan av Ceprano. Svar: Rigoletto.
B. Ines. Svar: Trubaduren.
C. Flora Bervoix. Svar: La traviata.
D. Preziosilla. Svar: Ödets makt.
E. Grevinnan av Aremberg. Svar: Don Carlos.
F. Meg Page. Svar: Falstaff.

Vinnare drogs bland femton inkomna svar på operavännernas julfest på Artisten den 14 december. Det var Ann Sterner, som hade turen på sin sida den här gången. Grattis till henne! Ett presentkort kommer med posten.

Julfesten blev förresten en uppskattad tillställning för ett 50-tal medlemmar. Den inleddes med ”smörrebröd” med jultema och fortsatte med en nästan tre timmar lång julshow, där studenter från Artistens olika utbildningsprogram framförde ett mycket blandat program av opera, musical, folkmusik och körklassiker! Med mera! Härligt!

Min operafråga för december föranleds av Operans uppsättning av Norma. Bellinis opera hör till det allra starkaste som jag sett – och kanske framför allt – hört på GöteborgsOperan. Missa inte den! Sista föreställningen ges den 4 februari. Inte minst Katarina Karnéus imponerar, briljerar och berör i titelrollen. Absolut världsklass!

Katarina Karnéus har gjort många roller i Göteborg och ännu fler på internationella scener som Metropolitan i New York, Covent Garden i London och Bayerische Staatsoper. Titelrollen i Carmen gjorde hon på Opéra Comique i Paris. Jag söker nu sex andra operor, som hon medverkat i på olika håll. I vilka operor sjöng hon följande roller?
A. Octavian.
B. Ruggiero.
C. Rosina.
D. Madame Sebastian.
E. Brangäne.
F. Klytaimnestra.

Den här gången har jag verkligen försökt att göra operagåtan lite lättare. Man skall ju vara snäll så här i juletider. Och om du är tveksam till de rätta svaren, så kan du titta i presentationen av Katarina i programmet till Norma. Där finner du svaren. Eller googla!

Skicka in din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com senast den 27 januari. Extra lång betänketid, alltså. Du har kanske annat än operafrågor, som måste prioriteras under helgerna. Dragning av vinnare sker på Göran Gademans introduktion för operavännerna till Strauss opera Ariadne på Naxos måndagen den 29 januari klockan 18.30. Jag hoppas på livligt deltagande. Lycka till!

Så här inför julen förekommer det även på andra håll frågelekar för operavänner och operaälskare. Jag är medlem också i Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm. Mycket passiv medlem, kan jag tillägga. I decembernumret av deras tidning ”OV-revyn” återfinner man varje år ”Mimes julnötter”, med oftast mycket kluriga frågor. I år gällde det att med hjälp av 24 citat ur Operans programhäften försöka komma fram till några olika rollfigurer. Så här kan det låta: ”Med sig hade ……………… ett sönderslaget svärd som barnets far använt i sin sista strid.” Eller: ”Förtvivlad ber han båtens kapten att få följa med …………… till Amerika. Kaptenen går till slut med på detta.” Jag har precis ägnat några timmar åt att försöka komma på de rätta svaren och har skickat in min lösning. Jag tyckte faktiskt det var lättare i år än tidigare.

Delvis mycket svår var däremot den s.k. ”operaquizen” i de danska operavännernas tidning Ascolta. Ett exempel: Var förekommer följande franska operaarior: ”Avant de quitter ces lieux”, ”Sois immobile”, ”Où va la jeune Hindoue?, ”Pourquoi me réveiller, ô souffle du printemps?”, ”Vois ma misère, hélas! Vois ma détresse”, ”Connais-tu le pays où fleurit l´oranger?”
Efter livligt googlande lyckades jag även lösa de här gåtorna. Tror jag. Men medge, att mina frågor är lättare!

Våren är fullmatad för GöteborgsOperans Vänner. Göran Gademan fortsätter med sina uppskattade introduktioner: 29/1 Ariadne på Naxos, 20/3 Barberaren i Sevilla och 16/4 Boris Godunov. Birgit Nilssons 100 år firas med olika aktiviteter, till exempel en resa den 5 maj till Birgit Nilsson-muséet i Skåne. Vi försöker också få till stånd ett medlemsmöte med Operans nya VD Christina Björklund. Och så gör vi en operaresa till Hamburg den 16-19 mars för att uppleva Verdis Requiem och La traviata samt Puccinis Madame Butterfly. Resan är fullbokad, men reservlista har upprättats hos resebyrån BK Travel Solutions, 040-6060220 eller info@bktravelsolutions.se. Operavännernas årsmötet är bestämt till måndagen den 5 mars.

Men först firar vi jul och önskar varandra en fridfull helg och ett riktigt gott operaår! Vi ses väl på Operan även 2018?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.