Ordföranden har ordet – maj 2021

För april månads operagåta roade det mig att sätta ihop en fiktiv opera som är sprängfylld av ”action” och låta huvudpersonen genomgå olika händelser hämtade från tio olika operor, den äldsta från 1790, den yngsta från 1945. Vilka operor kunde det vara? Som svar räckte det med att ange operornas namn. Min huvudperson Anna kunde växla kön, språk och röstläge efter omständigheterna. Hon behärskar tyska, italienska, franska och engelska. Ibland är hon sopran, ibland mezzo, ibland till och med tenor. Annas eskapader var arbetsnamnet på denna väldiga opera, antagligen dubbelt så lång som hela Nibelungens ring. Rätta svaren kommer här:

Anna …

1) klär ut sig till man, gräver en grav, räddar sin make Florestan från fängelset, några mil utanför Sevilla, fast hon först inte känner igen honom, och sjunger därefter med de andra en lovsång till den äktenskapliga kärleken, (Svar: Leonora i Beethovens Fidelio)

2) överlämnar på friaruppdrag av en viss baron Ochs en silverros till en ung flicka och blir själv förälskad i henne, samt dumpar en nästan dubbelt så gammal älskarinna, som inte verkar ta så illa vid sig utan bara konstaterar att det är tidens gång, (Svar: Octavian i Richard Strauss Rosenkavaljeren)

3) driver The Polka Saloon i ett guldgrävarläger i Kalifornien, uppvaktas av en sheriff, blir kär i en bandit, som benådas efter att hon har hållit ett gripande försvarstal för honom, och de båda lämnar lägret för att börja ett nytt liv någon annanstans, (Svar: Minnie i Puccinis Flickan från (Vilda) Västern)

4) beger sig på pilgrimsfärd till Rom för att sona sina synder, begångna på Venusberget, men förvägras absolution av påven, och återvänder till Wartburg, där en viss Elisabeth just har dött, varefter friska skott slår ut på pilgrimsstaven, (Svar: Tannhäuser i Wagners Tannhäuser)

5) klär ut sig, först till läkare som botar sjuka med hjälp av en magnet, senare till notarie som upprättar äktenskapskontrakt, allt för att hjälpa Don Alfonso att vinna ett vad, (Svar: Despina i Mozarts Cosi fan tutte)

6) ber mångudinnan om fred, men bryter sin heliga kyskhetsed och har en kärlekshistoria med en romersk prokonsul, drabbas av svartsjuka, vill döda sina barn, men överlämnar dem till Oroveso och bestiger bålet, följd av den romerske prokonsulen, (Svar: Norma i Bellinis Norma)

7) blir adopterad av ett regemente i Tyrolen och jobbar som marketenterska, tas om hand av sin faster, som visar sig vara hennes mor, innan hon gifter sig med en viss Tonio, som har värvat sig till regementet och blivit löjtnant och som sjunger en aria med åtta, ibland nio höga c på fem minuter, (Svar: Marie i Donizettis Regementets dotter)

8) är gift med en viss Hunding men får ett utomäktenskapligt barn med sin bror, ett barn som således har morfar och farfar i en och samma person, som får en dvärg som fosterfar och som senare hittar sin moster på en klippa och blir hennes älskare, (Svar: Sieglinde i Wagners Valkyrian, Siegfried i Siegfried är också godkänt – beskrivningen av figuren i frågan är inte glasklar)

9) seglar omkring på Medelhavet och letar efter sin älskade Lindoro, lider skeppsbrott och tas iland som skeppsbruten i Alger, där hon återser Lindoro, som har blivit slav åt bejen Mustafa, som tröttnat på sin fru och intresserar sig för Anna, (Svar: Isabella i Rossinis Italienskan i Alger) och

10) ror på inrådan av kapten Balstrode ut på havet och sänker sig tillsammans med sin båt, saknad av ingen, utom möjligen en viss Ellen Orford. (Svar: Peter Grimes i Benjamin Brittens Peter Grimes)

32 rätta svar kom in. Vinnare vid dragningen den 16 maj blev Katarina Trapp. Grattis till Katarina! Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor blir som vanligt vinsten.

Aprilfrågan var nog ganska lätt. Ovanligt många svar kom in. Nu tänkte jag mig något betydligt klurigare. För maj månads operafråga har jag inspirerats av SVT:s kulturfrågesport Kontrapunkt – ett verkligt favoritprogram. Visst är det förresten extra roligt att GöteborgsOperan har varit så väl representerad i programmet. I de tre första omgångarna var Göran Gademan med i det suveräna vinnarlaget, i den i skrivande stund nästan avslutade omgången försvarade Carolina Sandgren Operan med den äran i ett lag som kom ända till semifinalen och i ett av programmen sjöng Sofie Asplund Sibelius och Bellini.

I den så kallade ”nöten” i Kontrapunkt gäller det ju att hitta den gemensamma nämnaren för tre olika saker, ett musikstycke, ett bildkonstverk och ett stycke litteratur. Till skillnad från i Kontrapunkt är svaren i min operafråga dock inte alltid givna. Det gemensamma för de saker som jag nämner KAN vara något annat än det jag tänkte på. Alltså är det fritt fram för fantasin att flöda! Kom ihåg: Att googla är inte bara tillåtet, utan i högsta grad något jag kan rekommendera.

Alltså: Vilken är den gemensamma nämnaren för

1. operorna Vännen Fritz, Zanetto, Iris, Le maschere och Guglielmo Ratcliff?

2. rollfigurerna Zerbinetta, Scaramuccio, Harlekin, Truffaldino och Brighella?

3. Mozarts Trollflöjten, Donizetis Don Pasquale, Verdis Falstaff, Wagners Parsifal, Rossinis Wilhelm Tell och Puccinis Turandot?

4. Kjell Ingebretsen, Lise-Lotte Axelsson, Stephen Langridge och Henning Ruhe?

5. rollfigurerna Canio, Nedda, Tonio och Beppo?

6. rollfigurerna Almaviva, Luna, Anckarström, Ory, René av Luxemburg och Monterone?

7. Patrik Ringborg, Kjell Ingebretsen, Evan Rogister och Henrik Schaefer?

8. rollfigurerna Octavian i Rosenkavaljeren, Cherubino i Figaros bröllop, Oscar i Masskeradbalen, Kompositören i Ariadne på Naxos, Hans i Hans och Greta och Orfeus i Hans och Greta?

9. Opéra Bastille, Opéra Garnier och Opéra Comique?

10. Verdis Othello, Brittens En midsommarnattsdröm, Ambroise Thomas Hamlet, Gounods Romeo och Julia, Aribert Reimanns Lear och Bellinis I Capuleti e i Montecchi?

11. rollfigurerna Delila, Charlotte i Werther, Carmen, Suzuki i Madame Butterfly, Olga i Eugen Onegin, Dorabella i Cosi fan tutte, Amneris i Aida och Eboli i Don Carlos?

12. Gluck, Monteverdi och Offenbach?

13. Mozarts Bastien och Bastienne, Richard Strauss Salome och Elektra, Tjajkovskijs Jolanta, Mascagnis Cavalleria rusticana (På Sicilien), Leoncavallis Pajazzo, Béla Bartóks Riddar Blåskäggs borg, Ravels L ́heure espagnole (En spansk visittimme), och Puccinis Syster Angelica, Manteln och Gianni Schicchi?

14. rollfigurerna Violetta Valéry, Gilda, Amneris, Eboli, Desdemona och Abigail?

15. rollfigurerna Musetta, Schaunard, Colline, Rodolphe och Benoit?

Skicka din lösning, gärna motiverad, särskilt om den gemensamma nämnaren inte är omedelbart uppenbar, direkt till mig christer.elfverson@telia.com senast den 23 juni. Den här gången är det så svårt att kanske ingen har femton rätt, varför det kan löna sig att skicka in en lösning som man inte alls är säker på. Vinnare dras på midsommarafton den 24 juni. Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor. Lycka till!

Och så hoppas vi att vi får ses ”på riktigt” i en ljusnande framtid! När det nu kan bli. Spelåret 2020-2021 verkar ha gått förlorat! Även om tröst har funnits digitalt. På www.opera.se kan man se en hel del från GöteborgsOperan. Och många andra operahus är generösa med streamade föreställnngar. Men det är aldrig det samma som ”the real thing”.

Apropå Kulturfrågan Kontrapunkt kommer här ett annat TV-tips: I ”Öppet arkiv” på SVT Play kan man just nu njuta av Tage Danielssons och Lars Johan Werles ”operett”, eller vad man nu vågar kalla den, Animalen i en inspelning från Stora teatern 1981. Jag tänkte först att den kanske skulle kännas lite daterad, typiskt 70-tal, men det visade sig att det mesta håller än. Framför allt är det roligt att åter stifta bekantskap med några av de sångare som på den tiden fanns i Storans ensemble, till exempel Elisabeth Eriksson, Hans Josefsson, Marie-Louise Hasselgren, Enzo Florimo, Elisabeth Walin, Per Stokholm, Rut Jacobson, Ann-Marie Krafft och Rune Zetterström. Några av sångerna känns som evergreens och scenografi och dräkter är fantasifulla skapelser av ingen mindre än Hasse Alfredsson.

GöteborgsOperans Vänner hade planer om en resa till Vadstenas Zebran i sommar och vi efterlyste intresse för ett sådant evenemang. Men det blev inte många intresseanmälningar. Planen på en resa till Billy Elliot i Säffle i höst ligger kvar, men det mesta resandet sparar vi till 2022. Säkerligen Läckö, kanske Glyndebourne, kanske Berlin …

GöteborgsOperans Vänner har också haft en hel del digitala aktiviteter sedan i höstas, senast en introduktion till Siegfried med Göran Gademan och närmast en presentation av nästa säsong på Operan. Se hemsidan http://www.govanner.se! Medlemsavgiften för 2020 gäller ju även för 2021, men frivilliga bidrag för att stödja verksamheten är kanske just därför särskilt välkomna. Vid introduktionerna tog vi ju tidigare en entréavgift på 50 kronor. Även digitala aktiviteter kostar. Bidrag mottages tacksamt till bankgiro 358-0040.

Det har visat sig att e-postadresserna i vårt medlemsregister inte alltid är korrekta. En del meddelanden ”studsar” tillbaka. I dessa digitala tider är det därför särskilt viktigt att anmäla byte av adress till goteborgsoperansvanner@gmail.com. Anmäl hellre din e-postadress en gång för mycket än inte alls.

Styrelsen för operavännerna beslutat att genomföra årsmötena för 2020 och 2021 vid ett och samma tillfälle. Och vi hoppas att det kan ske vid ett fysiskt möte på Operan måndagen den 13 september. Kallelse utgår i särskild ordning.

Vi räknar alltså kallt med att hösten 2021 blir lite mer ”normal”. Så att vi kan ses på Operan!

Christer Elfversson, ordförande

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg