Ordföranden har ordet – april 2016

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

I min senaste ordförandekrönika handlade operagåtan om fem operor och en operett. Alla har framförts på GöteborgsOperan. Men alla sex verken föreligger och spelas i lite olika versioner.
Christer 2015
Utgångspunkten var den nu aktuella och ständigt utsålda Madame Butterfly. De rätta svaren var Verdis Don Carlos (på Operan 2010-11), Glucks Orfeus & Eurydike (2014), Verdis Maskeradbalen/Gustaf III (2002), Puccinis Turandot (2006 och 2012-13), Offenbachs Hoffmanns äventyr (1997) och Johann Strauss Läderlappen (i två olika uppsättningar, (1994) och (2009). Frågan var antagligen mycket svår. Det har inte varit någon anstormning av svarande. Först var för femte gången Christer Fors! Grattis till honom!

Apropå kluriga frågor: Den 21 mars var det dags för GO-vännernas fjärde frågelek på Operan. Den lockade sannerligen inte många deltagare, men de som var med tyckte det var roligt. Sa de, åtminstone! Som vanligt var det gott om musikillustrationer. Ett exempel: Efter att vi hört och identifierat Birgit Nilsson som Elektra kunde det frågas om när och var den operan hade sin urpremiär (1904 i Dresden), när den gavs på GöteborgsOperan senast (1999), vem som då regisserade (Houvardas), vem som gjorde scenografin (Thessman) och vilka som gjorde de tre stora kvinnliga rollerna Elektra, Chrysothemis och Klytaimnestra (Irma Mellergaaard, Katarina Nilsson och Marianne Schell).

Ivar Christian Hallström, WC

Ivar Hallström (1826-1901), Foto från Wikimedia Commons.

Denna Straussopera kommer ju upp på repertoaren 2017 och en fråga handlade om vem som då gör regin ( Stephen Langridge), en annan om vilka som då gör de tre stora kvinnorollerna (Annalena Persson, Carolina Sandgren och Katarina Karnéus). Vad operan handlar om diskuterades förstås också. Elektra förekommer faktiskt i en annan av nästa säsongs operor, då med stavningen Elettra. Frågan löd vilken opera det kunde vara (Mozarts Idomeneo).

Därmed har jag kommit in på denna krönikas operagåta. Den inspireras nämligen av nästa spelår. Säsongen 2016/2017 artar sig till något alldeles extra: Hair, Idomeneo, Carmen, Elektra, Trollflöjten och La traviata. Med efterlängtad återkomst till Göteborg av Kerstin Avemo som Violetta! Underbart!

Ture Rangström, WC

Ture Rangström (1884-1947), Foto från Wikimedia Commons.

Men det allra roligaste är ändå att det blir konsertanta framföranden av hela TRE, sällan eller nästan aldrig spelade, svenska operor. I oktober blir det Ivar Hallströms GO: Vikingarna (1877), i februari Ture Rangströms Kronbruden GO: Kronbruden (1915) och slutligen i april Gösta Nystroems GO: Herr Arnes penningar (1958) med libretto av Bertil Malmberg efter Selma Lagerlöfs roman.

Vikingarna har jag aldrig hört eller sett, ärligt talat knappt hört talas om, Kronbruden såg jag i TV för ett antal år sedan och Herr Arnes penningar i två olika uppsättningar på Stora teatern. Det skall bli väldigt spännande att stifta bekantskap med denna delvis dolda svenska musikskatt. Verkligen ett friskt och frejdigt initiativ från operaledningen! Bravo, frestas man utropa!

Gösta Nystroem, WC

Gösta Nystroem (1890-1966), Foto från Wikimedia Commons.

Även om de är sällsynta så finns det ändå svenska operor som framförts även i Göteborg. Frågan blir om Du kan nämna FEM svenska operor (inte musikaler), som spelats på GöteborgsOperan sedan invigningen 1994.

När Du har kommit på lösningen kan Du skicka den direkt till christer.elfverson@telia.com. Jag kan tipsa om att boken ”Tjugo år av scenkonst. GöteborgsOperan 1994-2014″ har svar!

Vi ses!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.