Ordföranden har ordet – sommaren 2015

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Att vara ordförande för GöteborgsOperans Vänner är bland det roligaste som jag har varit med om. Och mitt liv har varit rikt även på andra glädjeämnen! Goda vänner kan man inte få för många av och godare vänner än GO-vännerna finns inte. Ofta möter jag exempel på medlemmarnas entusiasm och tacksamhet. Glada tillrop och djupt kända tack! Styrelsemötena är också stimulerande tillställningar.

GöteborgsOperan som värnas av GöteborgsOperans Vänner. Foto: Eskil Malmberg.

GöteborgsOperan, som värnas av GöteborgsOperans Vänner. Foto: Eskil Malmberg.


Mitt stora tack går därför till de flitiga och glada kamraterna i styrelsen, alltså Karin Brittsjö (Operans representant), Christina Carlsson (kassör), Bitte Holmquist (vice ordförande), Christer Fors (sekreterare), Anita Manskog, Mats-Inge Olsson och Agneta Winqvist. Och till Eskil Malmberg som ansvarar för en ständigt uppdaterad och innehållsrik hemsida! Kort sagt: Vår förening är inte bara en ideell förening, det verkar också vara en idealisk förening.

Min förra operagåta löstes av betydligt fler än mina tidigare klurigheter. Apropå Donizettis Anna Bolena , som jag sett i Zürich med Anna Netrebko, handlade det om att försöka hitta operor på GöteborgsOperans 21-åriga repertoar som utspelar sig i England/Skottland/Irland. Man behövde bara ange FEM olika verk.

Följande svar kom in: Peter Grimes (1998), Macbeth 2 (2001), Macbeth (2008), Falstaff (2005), Rucklarens väg (2010), Lucia di Lammermoor (2011), I Capuleti e i Montecchi (2012) och Billy Budd (2013) samt Tristan och Isolde (2003 och 2013). Även My Fair Lady (2007) nämndes, men det är ju en musical, och då kan det nog finnas fler.

För fjärde gången blev Christer Fors först med rätta svar. Därefter kom Thorsten Bengtsson och som trea Christel Carlsson. Grattis till alla tre!

Läckö slott, foto från Wikimedia Commons.

Läckö slott, ett ”operaslott” för GöteborgsOperans Vänner – foto från Wikimedia Commons.


Min nästa operagåta utgår från det verk, som spelas på Läckö slott i sommar, och som GO-vännerna åker till den 22 juli. Det handlar alltså om Béatrice och Bénédict, Hector Berlioz´ komiska opera, som faktiskt får Sverige-premiär på Läckö. Den hade urpremiär i augusti 1862 i Baden-Baden och bygger på Shakespeares komedi Mycket väsen för ingenting. Som en del andra franska så kallade ”opéras-comiques” innehåller den inte bara musik utan även kortare talad dialog.

Nu söker jag tre andra operor, som spelats på GöteborgsOperan med just talade partier mellan musikstyckena. Och det skall vara av tre olika tonsättare! Skicka in Ditt svar direkt till mig: Christer Elfversson

Årets Läckö-opera blir säkert en fin sommarupplevelse! Det bjuder traditionen.

Alla våra medlemmar önskar jag en ljuvlig sommar! Även utan Berlioz!

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.