En uppskattad form i mina tidigare operafrågor för GöteborgsOperans Vänner var den associativa. Svaret på en fråga ledde framtill nästa fråga. Operafrågan i september var en ny variant på den sortens quizzande. Här kommer de rätta svaren:
1. Säsongens första operapremiär på GöteborgsOperan blir en i alla fall av mig länge efterlängtad opera, nämligen Smetanas Brudköpet, som jag faktiskt såg på Stora teatern 1979. Brudköpet sjöngs den gången i svensk översättning och så blir det även på GöteborgsOperan den 17 september. Översatta operor var det normala när jag började gå på Stora teatern på 50-talet. När Ragnar Ulfung en gång – 1967 kan det ha varit – gästspelade i en av sina glansroller, sjöng han på italienska, medan övriga ensemblen sjöng den svenska översättningen. Det blev aningen märkligt, får jag tillstå. Det var i en mycket känd opera som faktiskt står på GöteborgsOperans repertoar även den här säsongen. I sista aktens berömda kvartett sjunger tenoren och mezzosopranen sin text och sopranen och barytonen sin, och fastän ord och tonerflätas in i varandra på ett underskönt sätt är det tydligt att de båda paren inte hör varandra. Opera i kvadrat, så att säga. Vilken är operan? Svar: Verdis Rigoletto
2. Operan innehåller ett pärlband av kända melodier. Mitt absoluta favoritstycke är duetten mellan en far och hans dotter, där fadern, nästan extatiskt, sjunger om hämnd, medan dottern intar en mer försonande hållning. Vad som har hänt sägs inte rent ut, men det är klart att det handlar om något som förekommer i en del andra operor och som till och med finns i titeln på en alltför sällan spelad opera av Benjamin Britten. Vilken opera är det? Svar: The Rape of Lucretia (Våldtäkten på Lucretia).
3. Titelpersonen i den operan har samma förnamn som titelpersonen i en annan opera, av Donizetti. Vad heter den operan? Svar: Lucrezia Borgia.
4. Denna opera gavs i Göteborg 2012, året efter att Kerstin Avemo här sjungit titelrollen i en annan betydlig mer känd Donizetti-opera. Vilken opera är det? Svar: Lucia di Lammermoor.
5. Samma förnamn hade Kerstin Avemo 2020 i en annan opera, där hon i första aktens välkända aria presenterar sig och berättar för sin granne att hon kallas något annat. Vad heter den operan? Svar: Puccinis La Bohème.
6. Första och andra akten i den operan utspelar sig på julafton. Julnatten är namnet på en utanför Ryssland sällan spelad rysk opera. Vad heter tonsättaren? Svar: Rimskij-Korsakov.
7. Denne tonsättare har också skrivit en opera som utspelar sig ”i sagans tid och plats” och handlar om en fågel som ska bevaka riket och larma när fienden hotar. Vilket är denna operas namn? Svar: Guldtuppen.
8. Den här operan fick sitt uruppförande 1909 i Moskva. Samma år fick en enaktsopera i sju scener av Richard Strauss sin urpremiär i Dresden. Den slutar blodigt. En son dödar sin moder och moderns älskare. Vilken är operan? Svar: Elektra.
9. Librettot bygger på en tragedi av Sofokles. En annan tragedi av Sofokles bildar underlaget för en opera av Honegger. Vad heter den operan? Svar: Antigonae.
10. Samma namn har en opera av Carl Orff, kanske mest känd för sin Carmina Burana. När Carmina Burana gavs konsertant på GöteborgsOperan i oktober 2018 sjöngs det höga tenorpartiet av Daniel Ralphsson. Han gör en cirkusdirektör i höst i en av
GöteborgsOperans uppsättningar. Vilken är operan? Smetanas Brudköpet.
11. Detta verks kompositör bodde i Göteborg 1856 – 1862. 1862 uruppfördes en Verdi-opera i Sankt Petersburg. Manliga huvudrollen heter Don Alvaro. Vad heter den kvinnliga huvudrollen? Svar: Leonora (i operan Ödets makt).
12. Samma förnamn har den kvinnliga huvudpersonen i en Beethoven-opera. Vilken är operan? Svar: Fidelio.
13. Den operan gavs på GöteborgsOperan 2006. I rollen som Don Fernando gästspelade då en baryton som tidigare hade gjort Anckarström i Maskeradbalen och Scarpia i Tosca. Samt titelrollen i en Wagner-opera. Vilken opera är det? Svar: Den flygande Holländaren (barytonen var Krister St. Hill).
14. Denna Wagner-opera gavs också konsertant 2009, då med Terje Stensvold i titelrollen. Dirigent var då Olaf Henzhold, som tidigare hade dirigerat tre operor av Richard Strauss på GöteborgsOperan, nämligen Kvinnan utan skugga, Rosenkavaljeren och …..
Ja, vilken var den tredje? Den gavs 2006 med Nina Stemme i titelrollen. Svar: Arabella.
15. Librettot till den operan är skrivet av Hugo von Hofmansthal, som också gjorde libretton till några andra operor av Richard Strauss, exempelvis Ariadne på Naxos, som gavs på GöteborgsOperan 2018, då Sofie Asplund gjorde rollen som Zerbinetta. Hennes senaste roll på GöteborgsOperan är Musetta. I vilken opera förekommer den kvinnan? Svar: Puccinis La Bohème.
16. Första och sista akten i den operan utspelar sig i en lägenhet ”under takåsarna i Paris”, tredje akten vid en stadsport utanför ett café, men var utspelar sig andra akten? Svar: På Café Momus / i Quartier Latin / på en restaurang (många svar är möjliga).
17. På en liknande inrättning, också i Paris, utspelar sig också andra akten i en annan mycket sällan spelad Pucciniopera, som uruppfördes 1917 i Monte Carlo. Vad heter den operan? Svar: La Rondine (Svalan).
18. Operans kvinnliga huvudperson heter Magda. Samma namn har en av personerna i en opera av Menotti, som uruppfördes 1950. Vad heter den operan? Svar: Konsuln.
19. Den manliga huvudpersonen i denna opera heter Jean Sorel. Samma förnamn har huvudpersonen i en musikal, som har spelats på GöteborgsOperan i ett par olika omgångar. Den bygger på en roman av Victor Hugo. Vad heter den musikalen? Svar: Les Misérables
20. När musikalen gavs i Göteborg 2000 alternerade Anders Lorentzson och Mats Almgren i rollen som Javert. Båda är med i samma opera i höst, som Micha, respektive Kecal. Vilken är operan? Svar: Brudköpet.
Det tog sin lilla tid innan lösningarna började trilla in. Inlämningstiden förlängdes därför till att omfatta även oktober. Frågorna var svåra. Och kluriga. Till klurigheten bidrog exempelvis att La Bohème förekommer som svar vid två tillfällen. Det samma gäller Brudköpet. Många vittnar om att det var roligt att lura ut svaren. Men att det tog tid. Till detta kan sägas att det var väldigt roligt att knåpa ihop den här omgången.
19 rätta svar kom in. Vinnare drogs den 31 oktober. Ett av mina barnbarn, Victor, som är nio år, förrättade dragningen. Den här gången var det Eva Cromvik som hade turen med sig vid dragningen. Hon belönas med ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis till Eva!
— &&& —
Så var det dags för en ny fråga, ”novemberfrågan”. Utgångspunkten blir Offenbachs Hoffmans äventyr, som för andra gången sätts upp på GöteborgsOperan med premiär lördagen den 26 november. Förra uppsättningen hade premiär den 6 september 1997. Då gjorde Tomas Lind huvudrollen och han är med även i årets uppsättning.
Novemberfrågan handlar om uruppföranden. Hoffmans äventyr fick sin urpremiär på Opéra Comique i Paris 1881. Då var Offenbach redan död. Och verket ofullbordat. Operan föreligger i otaliga versioner och bearbetningar. I novemberfrågan söker jag femton andra operor som uruppfördes i Paris, fastän tonsättaren inte alltid var fransman. Vilka operor kan det vara?
- Verket uruppfördes på Théatre-Italien i Paris 1835. Kompositören är italiensk. Handlingen utspelas i Plymouth i England cirka 1650. Librettot är baserat på en roman av Walter Scott. Operan har ännu inte spelats på GöteborgsOperan.
- Operan uruppfördes i den fullbordade treaktsversionen på Grand Opéra (Garnier) i Paris 1979. Då var kompositören död sedan mer än 40 år. 2002 gavs operan på GöteborgsOperan med Kerstin Avemo i titelrollen. Grevinnan Geschwitz är en av de övriga rollfigurerna.
- Uruppförandet skedde på Théatre-Lyrique i Paris 1863. Handlingen utspelar sig på ön Ceylon i forntiden. Det mest kända stycket ur operan är en duett mellan Nadir (tenor) och Zurga (baryton). Denna opera har ännu inte spelats på GöteborgsOperan, men Tomas Lind och Mats Persson har vid ett par olika konserttillfällen framfört den kända duetten.
- Operan uruppfördes 1693 på Académie Royale de Musique i Paris. Texten är av Thomas Corneille (bror till den kände pjäsförfattaren) och bygger på Euripides tragedi med samma namn. Titelpersonen dödar sina barn. Hundra år senare uruppfördes, också i Paris, en annan opera med samma namn och handling. Detta senare verk skrevs av Cherubini. Ingen av dessa båda operor har uppförts på GöteborgsOperan.
- 1836 uruppfördes denna opera i fem akter av en kompositör som var född i Vogelsdorf utanför Berlin 1791 och dog i Paris 1864. Handlingen utspelar sig i augusti 1572 före och under den så kallade ”Bartolomeinatten”. Bland andra verk av samme tonsättare kan nämnas Profeten och Afrikanskan.
- Denna enaktsopera fick sin urpremiär på Opéra-Comique 1959. Den bygger på en pjäs av Jean Cocteau och är en ”one woman show” för en virtuos sopran. Kerstin Avemo gjorde rollen på GöteborgsOperan 2019. Då gavs den tillsammans med Bohuslav Martinûs enaktare Nyckeln till drömmarna (Trois fragments de Juliette).
- Även denna enaktsopera uruppfördes på Opéra-Comique. Men ett halvt sekel tidigare, nämligen 1911. Huvudrollen heter Concepción och är hustru till en urmakare. Handlingen utspelas i Toledo i Spanien. Kompositörens mest kända verk är orkesterstycket Boléro.
- 1829 fick denna opera av en italiensk kompositör sin urpremiär på Grand Opéra i Paris. Den utspelar sig i kantonen Uri i Schweiz under 1200-talet. Ouvertyren är det överlägset mest kända stycket.
- Tonsättaren föddes i Ryssland 1882 och dog i New York 1971. Denna opera fick sin urpremiär 1914 på Grand Opéra i Paris. Librettot bygger på en saga av H. C. Andersen. Handlingen utspelar sig i Kina, sagotid.
- 1868 uruppfördes denna opera på Grand Opéra i Paris. Christina Nilsson gjorde då den kvinnliga huvudpersonen. Librettot bygger på en pjäs av Shakespeare. Operan spelades i regi av Stephen Langridge på GöteborgsOperan 2016, då med växelvis två olika slut! I titelrollen såg och hörde vi barytonen Thomas Oliemans.
- En italiensk kompositör förlade urpremiären av denna opera på franska till Opéra i Paris 1855. Den utspelar sig i Palermo 1282 vid tiden för den franska ockupationen av Sicilien och har hittills inte framförts på GöteborgsOperan.
- Den här så kallade ”Parisversionen” av en tysk opera fick sin urpremiär i Paris 1861. ”Dresdenversionen” hade haft sin urpremiär 1845. 1998 gavs den på GöteborgsOperan med Thomas Sunnegårdh i titelrollen, med Nina Stemme som Elisabeth och med Helena Holmberg som Venus.
- På Opéra-Comique 1902 fick den här operan sin urpremiär. Den bygger på ett skådespel av Maeterlinck och utspelar sig i kungariket Allemonde. På GöteborgsOperan 2004 gjorde Mattias Ermedahl och Camilla Tilling de båda titelrollerna.
- Ännu en opera som fick sin urpremiär på Opéra-Comique i Paris. Det skedde 1883. Handlingen utspelar sig i Indien. Klockarian och Blomsterduetten är de mest kända styckena i denna på GöteborgsOperan hittills ospelade opera.
- 1859 var det dags för urpremiären på Théatre-Lyrique av denna opera, som är kompositörens mest spelade. Bygger på Goethes skådespel med samma namn. Christof Loy regisserade en uppsättning på GöteborgsOperan 2007, då Malin Byström gjorde den kvinnliga huvudrollen.
När jag knåpade ihop novemberfrågan överraskades jag av hur många numera kända verk som fick sin urpremiär på Opéra-Comique. Carmen kände jag till sedan tidigare, men att Opéra-Comique, eller Salle Favart, som den stundom kallas, hade haft så många uruppföranden var nytt för mig. Jag har faktiskt sett några föreställningar där, men det är länge sedan. Opéra-Comique är fortfarande en aktiv scen för operakonsten. Aktuella uppsättningar i höst är Glucks Armide och Délibes Lakmé. På Youtube kan man hitta en uppsättning av Rossinis Greve Ory.
Skicka din lösning av novemberfrågan direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 11 december. Vinnare dras på operavännernas luciafest den 12 december. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.
Lycka till!
/emg uppdaterad 2022-11-23
