Christers operafråga – september 2022

En uppskattad form i mina tidigare operafrågor för GöteborgsOperans Vänner var den associativa. Svaret på en fråga ledde fram till nästa fråga. Här kommer en ny variant på den sortens quizzande:

 1. Säsongens första operapremiär på GöteborgsOperan blir en i alla fall av mig länge efterlängtad opera, nämligen Smetanas Brudköpet, som jag faktiskt såg på Stora teatern 1979. Brudköpet sjöngs den gången i svensk översättning och så blir det även på GöteborgsOperan den 17 september. Översatta operor var det normala när jag började gå på Stora teatern på 50-talet. När Ragnar Ulfung en gång – 1967 kan det ha varit – gästspelade i en av sina glansroller, sjöng han på italienska medan övriga ensemblen sjöng den svenska översättningen. Det blev aningen märkligt, får jag tillstå. Det var i en mycket känd opera som faktiskt står på GöteborgsOperans repertoar även den här säsongen. I sista aktens berömda kvartett sjunger tenoren och mezzosopranen sin text och sopranen och barytonen sin och fastän ord och toner flätas in i varandra på ett underskönt sätt är det tydligt att de båda paren inte hör varandra. Opera i kvadrat, så att säga. Vilken är operan?
 2. Operan innehåller ett pärlband av kända melodier. Mitt absoluta favoritstycke är duellen mellan en far och hans dotter, där fadern, nästan extatiskt, sjunger om hämnd, medan dottern intar en mer försonande hållning. Vad som har hänt sägs inte rent ut, men det är klart att det handlar om något som förekommer i en del andra operor och som till och med finns i titeln på en alltför sällan spelad opera av Benjamin Britten. Vilken opera är det?
 3. Titelpersonen i den operan har samma förnamn som titelpersonen i en annan opera, av Donizetti. Vad heter den operan?
 4. Denna opera gavs i Göteborg 2012, året efter att Kersin Avemo här sjungit titelrollen i en annan betydlig mer känd Donizetti-opera. Vilken opera är det?
 5. Samma förnamn hade Kersin Avemo 2020 i en annan opera, där hon i första aktens välkända aria presenterar sig och berättar för sin granne att hon kallas något annat. Vad heter den operan?
 6. Första och andra akten i den operan utspelar sig på julafton. Julnatten är namnet på en utanför Ryssland sällan spelad rysk opera. Vad heter tonsättaren?
 7. Denne tonsättare har också skrivit en opera, som utspelar sig ”i sagans tid och plats” och handlar om en fågel som ska bevaka riket och larma när fienden hotar. Vilket är denna operas namn?
 8. Den här operan fick sitt uruppförande 1909 i Moskva. Samma år fick en enaktsopera i sju scener av Richard Strauss sin urpremiär i Dresden. Den slutar blodigt. En son dödar sin moder och moderns älskare. Vilken är operan?
 9. Librettot bygger på en tragedi av Sofokles. En annan tragedi av Sofokles bildar underlaget för en opera av Honegger. Vad heter den operan?
 10. Samma namn har en opera av Carl Orff, kanske mest känd för sin Carmina Burana. När Carmina Burana gavs konsertant på GöteborgsOperan i oktober 2018 sjöngs det höga tenorpartiet av Daniel Ralphsson. Han gör en cirkusdirektör i höst i en av GöteborgsOperans uppsättningar. Vilken är operan?
 1. Detta verks kompositör bodde i Göteborg 1856-1862. 1862 uruppfördes en Verdi-opera i Sankt Petersburg. Manliga huvudrollen heter Don Alvaro. Vad heter den kvinnliga huvudrollen?
 2. Samma förnamn har den kvinnliga huvudpersonen i en Beethoven-opera. Vilken är operan?
 3. Den operan gavs på GöteborgsOperan 2006. I rollen som Don Fernando gästspelade då en baryton som tidigare hade gjort Anckarström i Maskeradbalen och Scarpia i Tosca. Samt titelrollen i en Wagner-opera. Vilken opera är det?
 4. Denna Wagner-opera gavs också konsertant 2009, då med Terje Stensvold i titelrollen. Dirigent var då Olaf Henzhold, som tidigare hade dirigerat tre operor av Richard Strauss på GöteborgsOperan, nämligen Kvinnan utan skugga, Rosenkavaljeren och … Ja, vilken var den tredje? Den gavs 2006 med Nina Stemme i titelrollen.
 5. Librettot till den operan är skrivet av Hugo von Hofmansthal, som också gjorde libretton till några andra operor av Richard Strauss, exempelvis Ariadne på Naxos, som gavs på GöteborgsOperan 2018, då Sofie Asplund gjorde rollen som Zerbinetta. Hennes senaste roll på GöteborgsOperan är Musetta. I vilken opera förekommer den kvinnan?
 6. Första och sista akten i den operan utspelar sig i en lägenhet ”under takåsarna i Paris”, tredje akten vid en stadsport utanför ett café, men var utspelar sig andra akten?
 7. På en liknande inrättning, också i Paris, utspelar sig också andra akten i en annan mycket sällan spelad Pucciniopera, som uruppfördes 1917 i Monte Carlo. Vad heter den operan?
 8. Operans kvinnliga huvudperson heter Magda. Samma namn har en av personerna i en opera av Gian Carlo Menotti, som uruppfördes 1950. Vad heter den operan?
 9. Den manliga huvudpersonen i denna opera heter Jean Sorel. Samma förnamn har huvudpersonen i en musikal, som har spelats på GöteborgsOperan i ett par olika omgångar. Den bygger på en roman av Victor Hugo. Vad heter den musikalen?
 10. När musikalen gavs i Göteborg 2000 alternerade Anders Lorentzson och Mats Almgren i rollen som Javert. Båda är med i samma opera i höst, som Micha, respektive Kecal. Vilken är operan?

Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 30 oktober. Vinsten är ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.

Lycka till!

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg