Ordförande har ordet – nov-dec 2016

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Oktoberfrågan i min krönika utgick från vår ”husregissör” David Radok. Han var en av fyra nominerade till Tidskriften Operas Operapris 2016. Häromdagen kom dock beskedet om att priset gått till AnnLouice Lögdlund. Hon intervjuas i nästa nummer av tidskriften.

Christer 2015
David Radok har ju genom åren hunnit med att ge oss åtskilliga urstarka opera-upplevelser i Göteborg.
Jag sökte sju av dem. Vilka?

A. Här spelade Charlotta Larsson och Tomas Lind mot varandra. Uppsättningen är aktuell även under det kommande spelåret, då med andra sångare i huvudrollerna.
Svar: Verdis La travdata.

B. Uppsättningen blev en enorm succé 1997 och repriserades flera gånger under de följande åren. I den stora ensemblen fanns bland andra Elisabeth Erikson, Palle Hansen, Iwar Bergkwist, Sten Pernmyr, Anders Lorentzson, Carolina Sandgren, Mattias Ermedahl, Marie-Louise Hasselgren, Gösta Zachrisson, Ulrika Tenstam, Anders Larsson, Grith Fjeldemose, Helena Holmberg, Torgny Sporsén och Mats Persson.
Svar: Rossinis Resan till Reims.

C. 1999 gavs en 1900-talsopera, som oftast hos Radok i Lars-Åke Thessmans scenografi, med Marcus Jupither i titelrollen och med Irma Mellergaard i den kvinnliga huvudrollen.
Svar: Alban Bergs Woyzeck.

D. Peter Mattei gästade GöteborgsOperan i en publiksuccé av stora mått 2000. Även den kom tillbaka i flera omgångar. Då med Åke Zetterström i titelrollen.
Svar: Rossinis Barberaren i Sevilla.

E. I en uppsättning 2008 sågs och hördes två countertenorer tillsammans med en stark trio kvinnor, Charlotte Hellekant, Ann-Kristin Jones och Ida Falk Winland.                      Svar: Händels Julius Caesar.

F. 2012 plaskades det i vatten på scengolvet och ”Sången till månen” sjöngs.
Svar: Dvoraks Rusalka.

G. Våren 2015 gavs ett mycket finurligt sammansatt program. Två operor som sällan spelats tillsammans bands ihop, på ett närmast genialt sätt.
Svar: Bartoks Riddar Blåskäggs borg och Schönbergs Erwartung.

Först med rätta svar var Greta Berg i Göteborg. Stort grattis till henne! Ära och berömmelse väntar!

karlstads-teater

Karlstads Teater, byggd 1893, ritat av Axel Anderberg, där numera Wermland Opera huserar.
Foto från Wikimedia Commons.

Söndagen den 6 november var vi 40 operavänner, som reste till Karlstad för att uppleva succéföreställningen Les Misérables. Det kunde blivit en äventyrlig färd, med snödrev i Dalsland och stor risk för halka. Men det gick mycket bra. Föreställningen på Wermland Opera var, som det brukar heta om de trestjärniga krogarna i Guide Michelin, ”värd en resa”. Det 120-åriga teaterhuset är också mycket vackert.

Bland musikaler är Les Misérables min absoluta favorit. Musiken flödar som i en opera. Örhängena avlöser varandra. Handlingen är dramatisk och känsloladdad. Buffén som serverades i foajén före föreställningen gick inte heller av för hackor.

Bland sångarna i den urstarka ensemblen återfanns några bekanta från GöteborgsOperan. Christer Nerfont som gör huvudrollen Jean Valjean har vi sett i Göteborg bland annat som Tony i West Side Story. Och Philip Jalmelids (Javert) mäktiga stämma ljöd häromåret i GöteborgsOperans Chess på svenska. Cecilie Nerfont Thorgersen (Fantine) sågs och hördes i Göteborg i Evita.

En helt ny och mycket angenäm bekantskap för de flesta av oss var David Alvefjord. Han har precis tagit sin kandidatexamen vid Teaterhögskolans musikallinje i Göteborg och debuterar nu i Karlstad som studenten Marius. För mig blev hans version av ”Tomma bord och tomma stolar” föreställningens absoluta höjdpunkt. David Alvefjord är en musikal-artist som vi säkert kommer att få höra mer av.

Les Misérables i Karlstad har blivit en stor succé. Speltiden har förlängts och den spelas ända fram till april 2017. Som sagt; ”väl värd en resa”.

Les Misérables utspelar ju sig till stora delar i Paris. Bland städer är just Paris min absoluta favorit. Abstinens infinner sig om jag inte kommer dit årligen. Många operor utspelar sig helt eller delvis i den staden eller dess närhet. Jag bläddrade igenom ett operalexikon och hittade nitton. Flera av dem har förstås framförts på GöteborgsOperan. Novemberfrågan blir därför: Nämn fem operor som är förlagda till den franska huvudstaden eller i dess omgivningar. Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com.

Vårens operaresa till Malmö och Köpenhamn den 25-26 mars blev glädjande nog snabbt fullbokad. Nu har resebyrån lyckats skrapa ihop ytterligare fem platser. Om du är intresserad kan du kontakta BK Travel Solutions direkt, alltså: info@bktravelsolutions.se eller 040-606 02 20.

Men mycket väntar på hemmaplan i vinter. Carmen, Elektra, Jultrad-i-trion och Operavännernas julfest på Artisten den 16 december, för att nu bara nämna några evenemang.

Vi ses väl?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.