Ordföranden har ordet – sommaren 2014

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.


GöteborgsOperan har något för alla sina Vänner!

GöteborgsOperan – GO for it!

Vi hälsar Christer Elfversson välkommen, som ordförande i GöteborgsOperans Vänner!

Här på Hemsidan finns det nu ett stående avsnitt: ”Ordföranden har ordet! Det är dags igen för Christer att ta till orda!

Var så god, Christer – ordet är Ditt!
——————————————————————————————————————————————

Tio härliga veckor har gått sedan GO-vännernas årsmöte. Som nyvald ordförande skrev jag efter årsmötet några rader på hemsidan under rubriken ”Ordföranden har ordet”. Man kan inte påstå att jag fått massor av reaktioner på mina skriverier, men de som har hört av sig har varit uppmuntrande. Jag var obetänksam nog att lova Eskil Malmberg, redaktören för hemsidan, att jag skulle återkomma med jämna mellanrum. Nu har det gått ett lagom långt och lagom jämnt mellanrum. Här kommer därför krönika nummer två.

Christer Elfvensson - ny ordförande i GöteborgsOperans Vänner. Foto: E. Malmberg.

Christer Elfversson – ny ordförande i GöteborgsOperans Vänner. Foto: E. Malmberg.

Härliga veckor har det alltså varit. Samt intensiva. Ett enda riktigt stort bekymmer har vi haft att brottas med i styrelsen. Det har varit mycket svårt att rekrytera en ny kassör till föreningen. Men i elfte timmen löste valberedningen problemet genom att föreslå Christina Carlsson som ny styrelseledamot. Hon tar på sig att sköta pengarna! Tack till henne! Och till valberedningen! Och till försynen!

Christina valdes vid det extra medlemsmötet den 14 maj, då stadgarna ändrades och styrelsen utökades till nio ledamöter, alla ordinarie. Den nya styrelsen hade sitt första möte dagen efter medlemsmötet.

Så här ser styrelsen ut: Christer Elfversson (ordförande), Bitte Holmquist (vice ordförande), Rigmor Börjesson (sekreterare), Christina Carlsson (kassör), Karin Brittsjö (Operans representant), Agneta Winqvist, Stig Börjesson, Jan-Erik Hultman och Mats-Inge Olsson. Styrelsemötena är både arbetsamma och trivsamma. Det känns att man befinner sig bland GOA VÄNNER.

Ett bekymmer som GO-vännerna delar med väldigt många andra ideella föreningar är det vikande medlemstalet. Vi är bara hälften så många nu som för tjugo år sedan. Orsakerna till att antalet medlemmar minskar är många. Men styrelsen vägrar tro att det är ödesbestämt. Det är ingen ”naturlig avgång” som är enda förklaringen. Vi har därför startat en ”kreativ verkstad” för att hitta på nya och attraktiva former för verksamheten. Brain-storming! Men vi är säkra på att det också hos medlemmarna finns många idéer om vad som kan bli bättre. Skarpa ”brains” finns hos alla GO-vänner!

Jag slank in på en av de sista föreställningarna av Tosca (en fantastisk kväll, förresten, med sångarna Sandgren, Lind och Stella i toppform och publikstämning med stående ovationer). Jag hamnade intill en dam som jag kom att tala med i pauserna. Vi var båda hänförda av den här föreställningen. Men när jag nämnde att jag var nybliven ordförande för GO-vännerna brast hon ut: ”Jaså, DEN föreningen, ja, den lämnade jag häromåret.” ”Varför då?” blev förstås min motfråga. Och svaret blev att hon helt enkelt tyckte att hon inte fick ut något mervärde av att betala sin medlemsavgift. Hennes inställning tål förstås att tänka på. Styrelsen gör det. Och välkomnar också tankar från medlemmarna. Skicka dem direkt till mig: christer.elfverson@telia.com eller Christer Elfversson, Isaac Svens väg 7, 263 77 Mölle. Tillsammans kan vi göra föreningen ännu ”GOARE”. Och kanske locka tillbaka min bänkgranne!

Uppfattningen att man skall få någon sorts ”valuta för pengarna” av att vara medlem tror jag dock inte är den dominerande bland GO-vännerna. De flesta är nog som jag. Vi ÄLSKAR GöteborgsOperan och vill visa vår kärlek på ett påtagligt sätt. Vi vill stå i regelbunden kontakt med vår älskade. Och ge allt stöd som vi mäktar. Vårt intresse för GO är genuint och oegennyttigt.

Stephen Langridge, foto -  Mats Bäcker.

Stephen Langridge. Foto – Mats Bäcker.


Om just kärlek till GöteborgsOperan handlade det mycket i min förra krönika. Man MÅSTE väl älska ett operahus som kan producera en föreställning som den senaste ”Judinnan”? Vår nya kassör Christina Carlsson har sett den SJU gånger (det är så man kvalificerar sig för uppdrag i styrelsen)! Den nye konstnärlige ledaren för opera/drama Stephen Langridge är också lätt att bli förälskad i. Vi var några som blev det när han gästade oss den 14 april. Vi var inte så många i publiken, men entusiasmen hos honom tror jag smittade av sig på de flesta av oss. En inspirerande bekantskap, tillika tydligt intresserad av nära samarbete med GO-vännerna! Nästa säsong ter sig MYCKET spännande – för operan och för operavännerna!

För spänning skall det förstås finnas i ett kärleksförhållande. Så är det åtminstone mellan GO och mig. Men jag skall erkänna att jag ibland ”vänsterprasslar”. Jag är nämligen medlem också i OperaVännerna vid Kungliga Operan i Stockholm och i de danska operavännernas förening. I Köpenhamn har jag varit lite flitigare i publiken än i Stockholm (Köpenhamn ligger inte så långt från Mölle). I höstas såg jag där Verdis alla Shakespeare-operor, Macbeth, Otello och Falstaff. De danska operavännerna ger sex gånger om året ut ett mycket gediget medlemsblad, ”Ascolta”, som även bevakar utländska operabegivenheter, exempelvis vad som händer hos oss i Göteborg.

Kerstin Avemo - en favorit för Christer Elfvensson. Foto - Peter Knutson.

Kerstin Avemo – en favorit för Christer Elfversson. Foto – Peter Knutson.

Medlemstidningen OV-revyn i Stockholm är också ganska innehållsrik. Den ordnar opera-quizer, till jul i tidningen och nu senast i en lagtävling i Operamathuset Regina. ”Vår” Göran Gademan var där en av tävlingsledarna. Inspirerad av detta tänkte jag nu avsluta min krönika med en liten, men klurig, GO-fråga, som jag inbjuder medlemmarna att svara på. Den som först skickar in rätt svar belönas med att bli bjuden av mig (personligen, jag har inte förankrat det här i styrelsen) på en måltid i GO-restaurangen i samband med höststarten. Det skall bli roligt att äta middag med en annan operanörd!

Här kommer frågan: GO firar ju i år 20-årsjubileum. Tänk den som blott vore tjugo! Och ändå hade den enorma erfarenheten av hundratalet höjdpunkter i sitt liv bakom sig – och tusentals framför sig! Trots sin ungdom har GöteborgsOperan redan presenterat några verk i två olika versioner, två olika uppsättningar (alltså inte nypremiärer eller repriser). Kan du räkna upp NIO sådana musikdramatiska verk (inte dans/balett) som under de här tjugo åren presenterats i två olika versioner? Skriv ner dem och skicka till mig: christer.elfverson@telia.com. Den som är anställd på GO får inte delta i tävlingen – det vore väl inte så schyst?

Skön sommar! Framåt augusti brukar GO-abstinens infinna sig och då är det härligt att säsongen startar med Götaplats-konsert den 12 augusti och Strauss Daphne konsertant den 15 och 17 augusti. Vi ses – och kanske hörs – och kanske äter något gott!

Christer Elfversson

Ordförande i

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.