Ordföranden har ordet – mars 2018

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015
Det våras! För GöteborgsOperan och för operavännerna!

Den 15 mars skickade vi ut ett fullmatat medlemsbrev med vårens alla aktiviteter. Jag vill särskilt flagga för resan till Birgit Nilsson-muséet den 5 maj och för resan till Läckö den 18 juli. Spännande blir det också med den så kallade ”urversionen” av Mussorgskis Boris Godunov, som Göran Gademan introducerar för operavännerna den 16 april.

Min senaste krönika innehöll som vanligt en operafråga. Endast åtta svar kom in. Är frågorna kanske för svåra? Å andra sidan menar somliga, att de är för lätta. Man skall inte snabbt kunna googla fram svaren, tycker de. Här kommer i varje fall de rätta svaren.

I februari handlade operafrågan om Richard Strauss, med anledning av att hans Ariadne på Naxos hade premiär den 3 februari. Spelperioden var väldigt kort. Sista föreställningen gavs söndagen den 4 mars. Frågan var i vilka andra Strauss-operor man möter följande personer:

A. Narraboth. Svar: Salome (på GöteborgsOperan 1996 och 2011)

B. Chrysotemis. Svar: Elektra (på GöteborgsOperan 1999 och 2017)

C. Sophie. Svar: Rosenkavaljeren (på GöteborgsOperan 2002)

D. Mandryka. Svar: Arabella (på GöteborgsOperan 2006)

E. Barak. Svar: Kvinnan utan skugga (på GöteborgsOperan 2004)

Vinnare av presentkort drogs vid Göran Gademans introduktion till Barberaren i Sevilla tisdagen den 20 mars kl 18.30. Vinnare blev Thorsten Bengtsson. Han är en mycket flitig lösare av mina operagåtor, och den här gången drogs han som vinnare. Stort grattis till honom. Thorsten har förresten utsetts till föreningens nya kassör.

Vid årsmötet den 5 mars utdelades traditionsenligt Operavännernas stipendier. De gick i år till en mezzo och en baryton. Ann-Kristin Jones fick stipendiet för ”minnesvärda insatser i så väsensskilda roller” som Cherubin i Figaros bröllop och Olga i Eugen Onegin. På diplomet nämns också att spelåret 2017-18 innebär en verklig kraftprestation för henne med fyra roller, i Gianni Schicchi, Ariadne på Naxos, Barberaren i Sevilla och Monstret i labyrinten.

En kraftprestation står också Marco Stella för under det här spelåret när han spelar Joseph Buquet i 86 föreställningar av musikalen The Phantom of the Opera och dessutom är cover för titelrollen. I motiveringen för Marco Stellas stipendium nämns också starka insatser i Turandot, Lady Macbeth från Mtsensk, Hans och Greta och Kärleksdrycken, samt inte minst en kraftfull och välljudande Scarpia i Tosca. I höstas gladde också Marco Stella operavännerna med en musikalkonsert bara för oss, En baryton på Broadway.

På de båda stipendiaternas diplom står det utöver motiveringarna ”Publikens tack! Varmaste välgångsönskningar inför fortsättningen!”

Ann-Kristin Jones och Marco Stella tackade med en liten ”show”, som innehöll arior och duetter ur Mozarts Don Giovanni, Verdis Don Carlos och Rossinis Barberaren i Sevilla. Den senare har ju nypremiär den 24 mars i David Radoks fantasifulla och glada uppsättning.

Om årets stipendiater handlar mars månads operafråga. Jag söker roller, som de inte gjort på GöteborgsOperan, men som jag önskar att jag fick se och höra dem i. Vilka roller kan det vara? Och i vilka operor? Jag börjar med Ann-Kristin Jones:

A. Titelfiguren i en fransk opera som sjunger om att kärleken är en rebellisk fågel, som inte låter sig tämjas. Urpremiär 1875 i Paris. På GöteborgsOperan har den getts i två olika uppsättningar, senast 2016.

B. En ung man, alltså en så kallad ”byxroll”, som sjunger i duett med en ung flicka att deras möte är en dröm, som inte kan vara verklig. Operan hade sin urpremiär 1911. På GöteborgsOperan var det Katarina Karnéus som gjorde den här rollen senast det begav sig. En av mina absoluta favoritoperor, för övrigt.

C. En kvinna, som i en fransk opera från 1892, sjunger om operans titelperson att ingen hade kunnat tro att hon skulle vara så besatt av honom. Operan slutar med dennes självmord. Konstigt nog har den här operan inte getts på GöteborgsOperan. Och den kommer inte heller nästa säsong.

Och så tre roller för Marco Stella:

D. En man som söker upp en lönnmördare som skall döda en hertig. Operan gavs senast på GöteborgsOperan i en turnerande tältversion. Rollen sjöngs då av Mats Persson.

E. En skådespelare, som i en prolog anförtror publiken sin livs- och konstfilosofi. När Operan 2014 firade 20-årsjubiléet med en konsert var det också Mats Persson som sjöng den här prologen.

F. En venetiansk fänrik på Cypern som sjunger vad som ibland kallas ”hatets credo”. Operan hade premiär 1887 i Milano. Märkligt nog har den inte getts på GöteborgsOperan. Det vore dags för det snarast. Men nästa år blir det inte.

Det blev kanske rätt svåra frågor den här gången. Inte lätt att få fram svaren genom att googla. Skicka din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com. Presentkort på GöteborgsOperan à 200 kr väntar som vinst. Dragning av vinnare sker vid Göran Gademans introduktion till Boris Godunov måndagen den 16 april kl 18.30.

Före den introduktionen blir det klockan 18.00 ett extraordinärt årsmöte för att fastställa Resultat- och Balansräkningarna, som inte var klara vid det ordinarie årsmötet den 5 mars.

Den 12 mars presenterades säsongen 2018-19. Där finns det mycket, att se fram emot: Rhenguldet, Ringaren i Notre dame, Cavalleria rusticana, Pajazzo, Figaros bröllop och Madame Butterfly, exempelvis.

Vi ses väl?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.