Ordföranden har ordet – april 2018

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015
Operavännernas stipendier gick i år till Ann-Kristin Jones och Marco Stella. Om dessa stipendiater handlade därför mars månads operafråga. Jag sökte roller, som de inte gjort på GöteborgsOperan, men som jag önskade att jag fick se och höra dem i. Vilka roller kunde det vara? Och vilka operor? Först tre roller, som kunde passa mezzosopranen Ann-Kristin Jones:

A. Titelfiguren i en fransk opera, som sjunger om att kärleken är en rebellisk fågel, som inte låter sig tämjas. Urpremiär 1875 i Paris. På GöteborgsOperan har den getts i två olika uppsättningar, senast 2016. Svar: Carmen i Bizets opera Carmen.

B. En ung man, alltså en så kallad ”byxroll”, som sjunger i duett med en ung flicka att deras möte är en dröm, som inte kan vara verklig. Operan hade sin urpremiär 1911. På GöteborgsOperan var det Katarina Karnéus, som gjorde den här rollen senast det begav sig. En av mina absoluta favoritoperor, för övrigt. Svar: Octavian i Richard Strauss opera Rosenkavaljeren.

C. En kvinna, som i en fransk opera från 1892, sjunger om operans titelperson att ingen hade kunnat tro att hon skulle vara så besatt av honom. Operan slutar med dennes självmord. Konstigt nog har den här operan inte getts på GöteborgsOperan. Och den kommer inte heller nästa säsong. Svar: Charlotte i Massenets opera Werther.

Och så var det tre roller för barytonen Marco Stella:
D. En man, som söker upp en lönnmördare, som skall döda en hertig. Operan gavs senast på GöteborgsOperan i en turnerande tältversion. Rollen sjöngs då av Mats Persson. Svar: Rigoletto i Verdis opera Rigoletto.

E. En skådespelare, som i en prolog anförtror publiken sin livs- och konstfilosofi. När Operan 2014 firade 20-årsjubiléet med en konsert var det också Mats Persson som sjöng den här prologen. Svar: Tonio i Leoncavallis opera Pajazzo. (Pajazzo kommer tillsammans med Cavalleria rusticana i en ny uppsättning på GöteborgsOperan i februari 2019)

F. En venetiansk fänrik på Cypern, som sjunger vad som ibland kallas ”hatets credo”. Operan hade premiär 1887 i Milano. Märkligt nog har den inte getts på GöteborgsOperan. Det vore dags för det snarast. Men nästa år blir det inte. Svar: Jago i Verdis opera Otello.

Det blev kanske för svåra frågor den här gången. Endast tre rätta svar kom in. En vinnare drogs vid Göran Gademans introduktion till Boris Godunov den 16 april. Det blev Christer Fors, som belönas med ett presentkort på GöteborgsOperan. Grattis!

Den 21 april är det dags för GöteborgsOperans premiär på Musorgskijs opera Boris Godunov. Hur man stavar kompositörens efternamn skulle kunna vara april månads operafråga. Men så svårt skall vi inte göra det! Inte heller handlar frågan om GöteborgsOperans förra uppsättning, som hade premiär i regi av Folke Abenius den 16 april 2005. Nej, jag söker sex andra ryska operor. Tre av dem har spelats på GöteborgsOperan, medan tre av dem ännu väntar på att framföras här. Vilka kan det vara?

A) En opera i tre akter, som innehåller bland annat en duell, en amma och en gratulationskuplett. Titelfiguren är en baryton. En tenor dödas redan i andra akten. Sopranen sjunger i en tio minuter lång ”brevscen”. Senast i Göteborg var det Carolina Sandgren.

B) En opera i en prolog och fyra akter som innehåller bland annat en hypokondrisk prins, en trollkarl och tre prinsessor. Operan bygger på en komedi av Carlo Gozzi och utspelar sig i sagans tid och plats. Operan fick sin svenska premiär på Stora teatern i Göteborg den 2 maj 1970. Operan spelas sällan, men en marsch ur verket hör man ibland. En ytterligare ledtråd skulle kunna vara ”citrusfrukter”.

C) En opera i fyra akter, som finns i två olika versioner med olika namn. Den första versionen uruppfördes 1934, den andra 1963. Första versionen är den som oftast spelas nu. Titelfiguren mördar sin svärfar med råttgift. Tillsammans med sin älskare dödar hon även sin make och gömmer liket i källaren. Gitta-Maria Sjöberg gjorde rollen hos oss.

D) En opera som var ofullbordad vid kompositörens död. Två andra tonsättare kompletterade partituret efter kvarlämnade utkast. Den rapsodiska handlingen utspelar sig på 1100-talet. Några namn på personer i rollistan utöver titelfiguren: Vladimir, Kontjak och Jaroslavna.

E) En opera som utspelar sig i Sankt Petersburg. Båda huvudpersonerna tar livet av sig. En åldrad grevinna, som också uppträder som en vålnad i handlingen, blev Elisabeth Söderströms sista roll på Metropolitan. I andra akten framförs ett herdespel. Urpremiären i Sankt Petersburg blev en enorm triumf.

F) En opera, som Göran Gademan i sin Operahistoria beskriver så här: ”På ett djupare plan handlar det om hur Ryssland inför den västinriktade Peter den stores tillträde 1682 förlorade sin nationella själ.” Operan var ofullbordad och så gott som oorkestrerad vid tonsättarens död. Kompositörer som Rimskij-Korsakov, Stravinskij, Ravel och Sjostakovitj lockades att bearbeta och fullborda verket. 1966 gästspelade Sigurd Björling och Joel Berglund på Stora teatern i operans två stora basroller. Jag var där.

Skicka din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com  Presentkort på GöteborgsOperan à 200 kr väntar som vinst. Dragning av vinnare sker vid Göran Gademans presentation av Birgit Nilsson-inspelningar måndagen den 14 maj kl 18.30.

Apropå Birgit Nilsson: Vi ses väl på Birgit Nilsson-muséet när operavännerna reser dit den 5 maj? Och apropå resor: Du följer väl med till Läckö på vår operaresa den 18 juli för att uppleva operan Vampyren?

Vi ses väl?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.