Ordföranden har ordet – april 2022

I februaris operagåta presenterade jag några föremål, som har betydelse för handlingen i tjugo olika operor. Vilka operor kunde det vara? Premiäråret inom parentes tänkte jag skulle underlätta svaret, liksom uppgiften om när verket spelades senast på GöteborgsOperan. Här kommer de rätta svaren.

  1. En brevkniv som ligger på en polischefs (baryton) skrivbord och blir ett mordvapen i händerna på en förtvivlad sångerska (sopran) som ”levde för konsten”. (1900 i Rom, på GöteborgsOperan senast 2021). Svar: Puccinis Tosca.
  2. Ett svärd som dras ur en trädstam av en tenor som precis har sjungit om ”Winterstürme” för sin tvillingsyster. (1870 i München, på GöteborgsOperan senast 2019). Svar: Wagners Valkyrian.
  3. En hammare som används av en skomakare (basbaryton) för att markera felen i en serenad sjungen av en stadsskrivare (basbaryton). (1868 i München, på GöteborgsOperan 2010). Svar: Wagners Mästersångarna i Nürnberg.
  4. En tvättkorg som blir gömstället för en bedagad riddare och kvinnojägare, som hamnar med tvätten i Themsen. (1893 i Milano), på GöteborgsOperan 2006). Svar: Verdis Falstaff.
  5. En krona som operans titelperson, en babylonisk kung, sätter på sitt eget huvud. (1842 Milano, planerad för GöteborgsOperan 2020, men uppskjuten pga pandemin). Svar: Verdis Nabucco.
  6. En peruk som en viss Tom (tenor) använder för att tysta sin hustru, en pladdrande skäggig turkinna (mezzo). (1951 i Venedig, på GöteborgsOperan 2010). Svar: Stravinskijs Rucklarens väg. 
  7. En halmviska ur vilken en amma trollar fram skepnaden av en yngling, så att hustrun till en viss Barak upplever att hennes dittills omedvetna längtan uppfylls. (1919 i Wien, på GöteborgsOperan 2004). Svar: Richard Strauss Kvinnan utan skugga.
  8. Ett armborst som används för att skjuta bort ett äpple från en pojkes huvud. (1829 i Paris, ännu ej spelad på GöteborgsOperan). Svar: Rossinis Wilhelm Tell. 
  9. Ett golvur som blir gömställe för en urmakarhustrus älskare. (1911 i Paris, ännu ej spelad på GöteborgsOperan, men väl på Stora teatern 1966). Svar: Ravels En spansk visittimme (L´heure Espagnole).
  10. En kappa som en svartsjuk parisisk pråmskeppare sveper om liket av hustruns älskare. (1918 i New York, ännu ej spelad på GöteborgsOperan, men väl på Stora teatern 1990). Svar: Puccinis Kappan, ibland kallad Manteln (Il tabarro).
  11. En dolk med den ingraverade texten ”En ärofull död är bättre än ett ärelöst liv”. (1904 i Milano, på GöteborgsOperan senast 2018). Svar: Puccinis Madame Butterfly.
  12. En mekanisk docka (koloratursopran) som operans titelperson förälskar sig i. (1880 i Paris, på GöteborgsOperan 1997). Svar: Offenbachs Hoffmanns äventyr.
  13. Ett klockspel som tvingar några väktare att dansa utan uppehåll. (1791 i Wien, på GöteborgsOperan senast 2017). Svar: Mozarts Trollflöjten.
  14. En nål som en trädgårdsmästares dotter (sopran) har tappat och letar efter i en hel aria. (1786 i Wien, på GöteborgsOperan senast 2019). Svar: Mozarts Figaros bröllop.
  15. En lådkärra förspänd av en get. (1935 i New York, ännu ej spelad på GöteborgsOperan, men väl på Stora teatern i två olika uppsättningar, 1948 och 1966). Svar: Gershwins Porgy och Bess.
  16. En vid klänning som fläckats av blod efter att operans titelperson (sopran) dödat sin brudgum (tenor). (1835 i Neapel, på GöteborgsOperan 2011). Svar: Donizettis Lucia di Lammermoor.
  17. En vigselring som tappas i vad som kallas ”De blindas brunn”, vars vatten lär återge synen. (1902 i Paris, på GöteborgsOperan 2004). Svar: Debussys Pelléas och Mélisande.
  18. En svart gondol som förebådar en tysk författares död. (1973 i Snape, Aldeburgh Festival, planerad för GöteborgsOperan 2020, men uppskjuten pga pandemin). Svar: Benjamin Brittens Döden i Venedig.
  19. En blomma som kastas av en mezzosopran framför en tenors fötter och som tenoren senare påminner om i en berömd aria. (1875 i Paris, i Göteborg senast 2019). Svar: Bizets Carmen.
  20. Ett par örhängen som en viss Marie (sopran) har fått av en tamburmajor (tenor). (1925 i Berlin, på GöteborgsOperan 1999). Svar: Alban Bergs Wozzeck.

Februarifrågan var nog ganska svår. Endast arton rätta svar kom in. Vanligtvis handlar det om mellan tjugofem och trettio. Den 11 april drogs en vinnare. Gunnel Amonsson i Lerum blev den som hade turen med sig den här gången. Grattis till henne. Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor kommer med posten.

Gösta Nystroems opera Herr Arnes penningar blev en både mäktig och berörande föreställning på GöteborgsOperan. Jag såg den faktiskt som trettonåring vid den sceniska urpremiären på Stora teatern redan 1960, men jag har inga starka minnen av den uppsättningen. Herr Arnes penningar får bilda utgångspunkt i april månads operafråga, som får en ny och lite annorlunda utformning. Det handlar om associationer. Svaret i en fråga leder fram till nästa fråga.

  1. Herr Arnes penningar bygger ju på en kortroman av Selma Lagerlöf. Ett annat av hennes verk, kanske det mest kända, har bildat underlaget för en italiensk opera med musik av Riccardo Zandonai och libretto av Arturo Rossato och med ett annat namn än namnet på Lagerlöfs roman. Denna opera hade urpremiär på La Scala i Milano 1925 med Toscanini som dirigent. Vad heter den operan på svenska?
  2. Första ordet i namnet på Zandonais opera (ett substantiv i bestämd form pluralis) förekommer (i bestämd form singularis) sammansatt med namnet på en blomma i en annan mycket välbekant opera, som hade urpremiär i Dresden 1911 och som spelades på GöteborgsOperan 2002 med Katarina Karnéus i titelrollen. Vilken opera är det?
  3. Blomman i namnet på denna opera är inte en levande blomma utan en konstgjord. Materialet som den är gjord av förekommer i titeln på en vals av en välkänd österrikisk-ungersk operettkompositör. Vad heter den valsen på svenska?
  4. Vad heter valsens kompositör (född 1870, död 1948)? 
  5. En av denne operettkompositörs operetter, säkerligen den mest kända, spelades på GöteborgsOperan 1997 med Elisabeth Eriksson och Loa Falkman i huvudrollerna. Vad heter operetten?
  6. I vilken europeisk stad utspelar sig denna operett?
  7. I denna stad uruppfördes 1867 en opera i fem akter av en italiensk tonsättare med ett (franskt) libretto som bygger på ett skådespel av Friedrich von Schiller. På GöteborgsOperan gavs den 2010 i den vanligare italienska fyraaktsversionen med Tomas Lind i titelrollen Vad heter operan?
  8. Första ordet i titeln på denna opera förekommer också i titeln på en Mozart-opera, som var tänkt att spelas på GöteborgsOperan 2021 med Mattias Ermedahl i titelrollen, men som ställdes in på grund av coronan. Vilken opera kan det vara?
  9. Den operan inleds med att titelfiguren dödar fadern till en kvinna, som han försökt förföra. Vilket är denna kvinnas förnamn?
  10. Samma förnamn har den kvinnliga huvudpersonen i ett svenskt sångspel från 1846 som i juletid ofta återkom på Stora teatern fram till 1960-talet Detta sångspel spelades också regelbundet på Operan i Stockholm och filmades i åtminstone tre olika versioner. Fortfarande framförs det årligen i Ransäter. Vad heter det sångspelet?
  11. Och vad heter sångspelets manliga huvudperson, som i en film 1957 gjordes av Per Myrberg?
  12. En man med samma namn förekommer i en Wagner-opera, som gavs sceniskt på GöteborgsOperan 1995 och konsertant 2009. Vilken opera är det?
  13. Tredje ordet i namnet på denna Wagner-opera återfinner man i namnet på en svensk opera som uruppfördes i TV 1967 med Elisabeth Söderström och Erik Saedén i de två rollerna och som bygger på ett ofullbordat skådespel av August Strindberg. Vem komponerade den operan?
  14. Komponisten gjorde även en annan opera, som bygger på en annan, betydligt kändare, pjäs av August Strindberg. Vad heter den operan, som fick sin urpremiär på Stockholmsoperan 1992?
  15. Den kvinnliga huvudpersonen i detta verk (gjordes vid urpremiären av Hillevi Martinpelto) är dotter till en gud. Vad heter den guden?
  16. Han är en av de viktigaste gudarna i indisk mytologi. I Indien utspelar sig en opera av Léo Delibes. GöteborgsOperans vänner reste till Malmö häromåret för att se den. Vad heter den operan?
  17. De två sista bokstäverna i namnet på denna opera är de två första bokstäverna i två andra operor med samma namn av två olika tonsättare. Librettona bygger på ett drama av Euripides och historien handlar om en kvinna i grekisk mytologi. Vilken är den franska titeln på dessa båda operor?
  18. Den ene av dessa båda tonsättare, som båda har namn som börjar på Ch, har ett efternamn som så när som på sista bokstaven är identiskt med namnet på en huvudperson i en Mozart-opera. Vilken är denna huvudperson?
  19. Denna huvudperson är en så kallad ”byxroll”, alltså en mansperson, som sjungs av en kvinna. I en av Verdis operor förekommer pagen Oscar, som är just en ”byxroll” och som gjordes av Carolina Sandgren senast verket gavs på GöteborgsOperan (2002). Vilken är operan?
  20. Operans namn för tankarna till en dansk komisk opera, som fick sin urpremiär i Köpenhamn 1906. Den kallas ibland för Danmarks nationalopera. Vad heter kompositören?
  21. En dansk sopran (född 1946, död 2008) med samma efternamn som denne kompositör gjorde internationell karriär, exempelvis på La Scala och på Covent Garden, i så väsensskilda roller som Konstanze (i Enleveringen ur seraljen) och Salome. Vad hette hon i förnamn?
  22. Samma förnamn hade en svensk sångerska och skådespelerska (född 1913, död 2010), som medverkade i filmer och revyer samt operetter och musikaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hon gjorde exempelvis Josepha i Vita hästen och Annie i Annie Get Your Gun. 1959 såg jag henne på Stora teatern som Molly i Sidney Jones sällan spelade operett Geishan. Vilket var hennes efternamn?
  23. Samma efternamn har en ljussättare på GöteborgsOperan, tillika GO-vännernas stipendiat för några år sedan. Han är i år aktuell bland annat med en föreställning, som hade premiär den 19 februari. Vilken är den föreställningen? Svaret sluter cirkeln.

Ja, det var väl lite pyssel, kan jag tänka. Särskilt mot slutet blir det svårt. Men inte omöjligt. Om man fastnar på en fråga kan det löna sig att hoppa över den och sedan gå baklänges. Och googla är förstås i högsta grad tillåtet. Jag googlar själv när jag konstruerar mina frågor. Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 13 maj. En vinnare dras den 14 maj. Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor. Lycka till!

Apropå Sidney Jones operett Geishan vill jag passa på att göra lite reklam för operavännernas möte med Carl-Gunnar Åhlén om Operans motiga väg till Storan lördagen den 14 maj klockan 14 på Operan (ingång genom personalingången). Fri entré. Bland Åhléns musikillustrationer i CD-samlingen finns tre exempel på sånger ur just Geishan. Rosa Grünberg sjunger Dansa sjung, du geisha ung och August Svensson sjunger Skrattvisa, båda i en inspelning från 1904, och Emma Meissner sjunger Papegojvisan, inspelad 1906. CD-samlingen består av fyra CD med nästan hundra olika musikexempel från tiden 1895 till 1960. Det är mest operetter men det ges även smakprov ur exempelvis Gershwins Porgy och Bess, Puccinis Madame Butterfly och Benjamin Brittens The Rape of Lucretia. Folke Andersson, Annalisa Ericson, Kirsten Flagstad, Gösta Kjellertz, Stina-Britta Melander, Isa Quensel, Bernhard Sönnerstedt, Evy Tibell, Naima Wifstrand och Martin Öhman är några av de sångare som förekommer i samlingen.  

Medlemsantalet i vår förening har varit ganska konstant i flera år, men sedan starten har det nästan halverats. För att värva fler medlemmar har styrelsen kommit på vad vi själva kallar en rolig idé. Vi har beslutat om belöning för den som värvar en ny medlem. Medlemsavgiften är ju 200 kronor. Belöningen är ett presentkort på samma belopp. Det hela går till så här: Anmäl den nye medlemmen (namn, adress, e-post, telefon) till ordföranden Christer Elfversson (christer.elfverson@telia.com eller 070-310 93 46 ELLER till kassören Thorsten Bengtsson (thorsten.bengtsson@telia.com).

Om man värvar flera medlemmar blir det förstås ett presentkort för varje ny värvad medlem. Så snart medlemsavgiften är registrerad på bankgiro 358-0040 erhåller värvaren presentkortet. Värvaren ska förstås själv vara medlem och den värvade ska inte ha varit medlem de senaste tre åren. Den värvade kan i sin tur värva en ny medlem och därmed belönas med ett presentkort. Och så vidare …

Om några år har vi fördubblat antalet medlemmar!

Vi ses väl på Operan?

Christer Elfversson, ordförande  

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg