Ordföranden har ordet – aug 2017

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

I juli blev det ingen ordförandekrönika för operavännerna. Det blev knappt någon sommar heller för den delen. Åtminstone inte här i Mölle. Någon halvdag med sol och lite värme då och då, men inga sammanhängande perioder. Och absolut inga ljumma sköna sommarkvällar, då man kunde sitta på en balkong med utsikt över Kullaberg och Öresund och med ett glas vin i handen njuta av solnedgången. Båsigt och regnigt har det varit. Kan augusti och september bättra på ryktet för sommaren 2017? Hoppet lever.
Christer 2015

Men juli blev ändå rik på upplevelser och glädjeämnen. Månaden var trivsamt hektisk. Barn, barnbarn, vänner och släktingar i huset nästan hela tiden. Full rulle, som det brukar heta. Några musikupplevelser i början av månaden under musikveckan i Kullabygden förgyllde också tillvaron. Kerstin Avemo, Katarina Karnéus och Joachim Bäckström var bland de gästande stjärnorna.

I Vikens kyrka sjöng Kerstin Avemo Schubert, Weill, Verdi och Puccini. Till virtuost gitarrackompanjemang av Mats Bergström! Stående ovationer! Och på Krapperups slott var det opera och operett med Katarina Karnéus och Joachim Bäckström. Jag återkommer till den konserten i månadens operagåta.

Juni månads operagåta handlade om några andra sångare som vi också kunnat njuta av på GöteborgsOperan och som jag upplevde i Wagners Nibelungens ring på Stockholmsoperan i maj. Jag efterlyste några roller som de tidigare gjort i Göteborg. Här kommer lösningen i form av exempel på inkomna rätta svar.
Nina Stemme har vi sett och hört i Tosca, Madame Butterfly, Tannhäuser, Rosenkavaljeren, Arabella och Notorious, John Lundgren i Don Giovanni och Notorious, Lars Cleveman i Tristan och Isolde och Judinnan, Michael Weinius i Cosi fan tutte (då han var baryton), Goya och Notorious och Katarina Dalayman i Tosca och Tannhäuser.

Den operagåtan var nog lite för svår. Många svar kom inte in den här gången. Först var, som vanligt, höll jag på att skriva, Christer Fors. Grattis till honom!

Här kommer augusti månads operafråga, eller snarare operettfråga, eftersom det handlar om några sånger och rollfigurer från operettrepertoaren. Musikveckan i Kullabygden inleddes nämligen med en konsert som före pausen bjöd på ett pärlband av operettmelodier, framförda av Katarina Karnéus och Joachim Bäckström.

Här kommer tre exempel. Vilka operetter kan det vara? Och vad heter rollfigurerna?
A. Katarina Karnéus sjöng en sång som framförs av en utländsk prins i andra akten av en operett som utspelar sig i Wien. Prinsen välkomnar sina gäster till en praktfull fest. Den här operetten har spelats på GöteborgsOperan i två olika uppsättningar. Senast var handlingen flyttad från Wien till Göteborg!
B. Joachim Bäckström sjöng ett verkligt glansnummer ur operettrepertoaren. En kinesisk prins betygar en flicka från Wien sin stora kärlek. Men den operetten har ett för genren ovanligt slut. De tu får inte varandra.
C. Karnéus och Bäckström sjöng en valsduett ur en annan välkänd operett av samme kompositör som B. Även den här operetten har spelats på GöteborgsOperan.
Det var väl inte så svårt? Skicka in din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com

GöteborgsOperans Vänner rivstartar höstsäsongen med en ny operakurs under Göran Gademans ledning. Tre tisdagskvällar från den 22 augusti lotsar han oss genom det intressanta ämnet ”Röster”. Och då handlar det inte bara om de olika röstlägena sopran, mezzo, alt, tenor, baryton och bas utan också om den personliga färg, ”timbre”, som somliga sångare har i sin röst och som man ofta direkt kan identifiera. Ingen annan låter till exempel som Maria Callas eller Birgit Nilsson. Och Jussi Björling låter helt annorlunda än Luciano Pavarotti. Jämför till exempel deras respektive inspelningar av Nessun dorma.

Vi ses väl på Operan?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.