Ordföranden har ordet – aug/sep 2014

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från WikiCommons.

ÄNTLIGEN, frestas man utropa!

Inte för att sommaren tog slut och operasäsongen på GöteborgsOperan sätter fart, utan för att en vinnare har hört av sig och meddelat det rätta svaret på min fråga i förra ”Ordföranden har ordet”.

Vinnaren heter Leif Jonsson i Huskvarna – trägen operabesökare på GöteborgsOperan, förresten. Han var inte ens MEDLEM hos GO-vännerna, men han blev det nu i samband med, att han skickade in det rätta svaret. Inte bara för skams skull, förstås. Även hustru Anita blev medlem. Välkomna! Så nu vet vi, att även icke-medlemmar läser vår fina hemsida.

Christer Elfvensson - ny ordförande i GöteborgsOperans Vänner. Foto: Eskil Malmberg.

Christer Elfversson – ordförande i GöteborgsOperans Vänner. Foto: E. Malmberg.

För att föregripa ett avslöjande Janne Josefsson-reportage i ”Uppdrag granskning”: Någon som känner till släktskaps-förhållandena i min familj kan förstås fundera över varför det blev min SVÅGER (ja, Leif är faktiskt det, bror till min hustru) som blev först med att lösa pusslet. Det doftar ”svågerpolitik” lång väg, men jag försäkrar att det är en ren tillfällighet. Leif var helt enkelt nyfiken på vad en svåger kunde hitta på att skriva om. Och ingen annan har ju för övrigt hört av sig. Ingen mannamån, alltså – för att nu använda ett halvdött uttryck!

Här kommer i alla fall lösningen på pusslet. Det gällde ju att få fram och kombinera ihop nio bokstäver med hjälp av ledtrådar, som oftast handlade om tenorers initialer.

Bokstav nummer ett: T. Begynnelsebokstaven i förnamnet på en tenor – Tomas Lind – som sjungit huvudroller på GöteborgsOperan i bland annat två operor, vilka börjar på samma bokstav som hans eget förnamn – Tosca och Turandot. Den ena av dessa två operor SLUTAR dessutom på samma bokstav; TurandoT. Båda är skrivna av en kompositör vars efternamn börjar på bokstav nummer sju – Puccini.

Martin Öhman, Bain Collection, Library of Congress.

Martin Öhman, Foto från Bain Collection, Library of Congress.


Bokstav nummer två: Ö. En mycket känd tenor debuterade på Stora teatern 1917 (Martin Öhman). Hans efternamn börjar på samma bokstav, som en på Stora Teatern ofta spelad operett – Ökensången. Senaste gången med gästspel av en tenor vars förnamn börjar på bokstav nummer sju (Per Grundén). En opera som gjorts på GöteborgsOperan med tenor nummer ett i en huvudroll börjar också på denna bokstav – Ödets makt. Vilken är bokstaven?

Bokstav nummer tre: R. Begynnelsebokstaven i förnamnet på en tenor, som gjorde en huvudroll i den opera som jag söker här vid ett uppförande på Stora teatern på 50-talet. Denne sångare har faktiskt också framträtt på GöteborgsOperan nästan 50 år senare, när Ragnar Ulfung – gjorde ”Alfred” i Läderlappen och ”Sandon” i AniaraGöteborgsOperan 1994.

Bokstav nummer fyra: U. SAMMA person som nummer tre, men nu är det första bokstaven i efternamnet som skall användas – Ragnar Ulfung.

Benjamin Britten år 1968. Foto: Wikicommons.

Benjamin Britten år 1968. Foto från WikiCommons.


Bokstav nummer fem: B. Denne tenors förnamn och efternamn börjar på samma bokstav – Bülent Bezdüz. Han har bland annat på GöteborgsOperan gjort huvudrollen i en opera, som om man tar bort bestämda artikeln börjar på just denna bokstav – Bohème. Den sökta operans kompositör har för övrigt ett förnamn, som börjar med den här bokstaven – Bedřich Smetana.. I den tidigare nämnda uppsättningen på 50-talet framträdde i en biroll (dansösen Esmeralda) en sångerska som senare skulle skörda stora framgångar på Stora Teatern. Hennes båda initialer består av denna bokstav (Berith Bohm). Samma dubbla initialer har för övrigt en tonsättare – Benjamin Britten, som gjort en magnifik opera vilken börjar på bokstav nummer sju – Peter Grimes.

GöteborgsOperan har något för alla sina Vänner!

GöteborgsOperan – GO for it!


Bokstav nummer sex: K. Begynnelsebokstaven i efternamnet på en sångare, som på GöteborgsOperan gjort stora roller hos Wagner – och i musical – Jan Kyhle! En av världens just nu mest eftertraktade och hyllade tenorer har ett efternamn, som också börjar på denna bokstav (Jonas Kaufmann). Tyvärr har han inte gästat GöteborgsOperan. Ännu! I den sökta operan finns två rivaliserande tenorroller vilkas namn båda slutar på denna bokstav (Jenik och Vasek). Samt två andra roller vilkas namn börjar på denna bokstav (Kecal och Krušina).

Bokstav nummer sju: P. Begynnelsebokstaven i titelfigurens namn i en av de operor, som tenor nummer sex gjort på GöteborgsOperan (Parsifal).

Bokstav nummer åtta: E. Första bokstaven i efternamnet på en tenor – Mattias Ermedahl, som på GöteborgsOperan gjort stora roller hos Mozart, Rossini och Debussy, exempelvis i en opera, som börjar på samma bokstav som hans eget efternamn – Enleveringen ur seraljen, i en opera, som börjar på bokstav nummer sju – Pelléas och Mélisande – och i en opera, som börjar på bokstav nummer nio – Don Giovanni.

Bokstav nummer nio: D. Begynnelsebokstaven i förnamnet på en sångare, som gör sin GO-debut i höst (Daniel Frank var det jag tänkte på, men han ersattes av Stefan Vinke i rollen som ”Apollo”, så den GO-debuten får vi vänta på) i en opera, som börjar på samma bokstav – Richard Strauss´ Daphne, som ju gavs konsertant den 15 och 17 augusti.

"Brudköpet", affisch från 1919, Foto: WikiCommons

”Brudköpet”, affisch från 1919, Foto: WikiCommons


Kombinerar man dessa nio bokstäver (T Ö R U B K P E D) rätt, så hamnar man på BRUDKÖPET, Bedřich Smetanas härligt folkliga och glada och uppiggande stycke. Tonsättaren bodde ju ett tag i Göteborg (1856-62), på Stora Nygatan 11 (minnesskylt) vid vallgraven med utsikt mot Trädgårdsföreningen. Han hade anställning, som dirigent för ”Harmoniska sällskapet” (även GO-vännerna känns som ett ”harmoniskt sällskap”). Det är inte bara för det göteborgska hos Smetana, som jag gärna skulle se och höra Brudköpet på GO, utan för att det är en riktigt bra opera – med familjetycke, dessutom. Såg den på Stora teatern 1980. Marianne Johansson (senare Marianne Schell) gjorde då den kvinnliga huvudrollen, ”Marenka”.

Den som är road av operafrågesport får inte missa föreningens ”operaquiz” tisdagen den 23 september. Klockan 19. Som vanligt ingång via personalingången till OrkestersalenGöteborgsOperan. Jag tänker mig en anspråkslös och lekfull liten lagfrågesport med tre-fyramannalag, som slumpvis bildas i publiken. Lätta frågor! Med musikillustrationer. Alla med anknytning till GO:s 20-åriga historia. Väl mött!

Innan dess är det dags för Göran Gademans introduktion till ”Figaros bröllop”, måndagen den 8 september kl 19. Som vanligt ingång via personalingången till Orkestersalen (prel.) på GöteborgsOperan. Vi ses väl då?

Ida Falk Winland, Foto: Urban Jörén.

Ida Falk Winland, Foto: Urban Jörén.


Jag ser fram emot att möta er alla i höst! Första uppsättningen för min del blir förstås ”Figaros bröllop”. Det får väl bli MINST två gånger. I flera av de stora rollerna är det ju alternerande besättning: ”Susanna” görs av både Ida Falk Winland OCH Sofie Asplund, ”Figaro” av både Markus Schwartz OCH Daniel Hällström, ”Greven” av både Thomas Oliemans OCH Åke Zetterström och ”Cherubin” av både Anna Grevelius OCH Ann-Kristin Jones. Dubbel glädje!!

”Grevinnan” görs hela tiden av Malin Hartelius, stjärna från de stora scenerna utomlands, men för första gången på GöteborgsOperan!

Malin Hartelius.

Malin Hartelius.


Det blir förstås också mycket spännande, att se den nye konstnärlige ledaren Stephen Langridges första uppsättning här.

Vi ses!

Christer Elfversson
ordförande i

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg