Ordföranden har ordet – augusti 2020

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Sommarens operagåta blev en bildgåta, en ganska svår sådan, av de inkomna lösningarna att döma. Jag visade tjugo bilder från lika många uppsättningar på GöteborgsOperan. Tonsättaren angavs. Vilka operor kunde det vara? Här kommer de rätta svaren:

1) Wagners Valkyrian (hösten 2019).   

2) Bellinis Norma (våren 2018).  

3) Puccinis Turandot (senast hösten 2012).

4) Brittens Billy Budd (hösten 2013). 

5) Puccinis Tosca (skulle haft nypremiär i maj 2020 men ställdes in)

6) Verdis Don Carlos (hösten 2010)

7) Verdis La traviata (senast våren 2017)

8) Rossinis Barberaren i Sevilla (våren 2019)

9)  Richard Strauss Elektra (våren 2017)

10) Verdis Rigoletto (tältversionen våren 2015)

11) Richard Strauss Rosenkavaljeren (hösten 2002)

12)  Halévys Judinnan (våren 2014) (Först angav jag Meyerbeer som tonsättare, men jag rättade till det efter raskt påpekande från Erling Eriksson – stort tack till honom. Skall medges att jag ofta blandar ihop Halévy och Meyerbeer. De verkade ungefär samtidigt i Paris och deras operor är oftast ”grands opéras” enligt tidens franska smak. Framförandena i Sverige är sällsynta. Båda tillhörde judiska familjer.)

13) Donizettis Kärleksdrycken (hösten 2013)

14) Leoncavallis Pagliacci (våren 2019)   

15) Poulencs Vox Humana (våren 2019) 

16) Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mzensk (våren 2012)

17) Verdis Macbeth (senast våren 2016)

18) Gefors Notorious (hösten 2015)

19) Händels Julius Caesar (hösten 2008)

20) Bartóks Riddar Blåskäggs borg (våren 2015)

Sjutton rätta svar kom in. En vinnare drogs den 10 augusti. Det blev Britt-Marie Fors som hade turen med sig den här gången. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis till Britt-Marie!

I skrivande stund råder stor osäkerhet om vad oron för smittspridning av Coronan fortsatt kan ställa till med. GöteborgsOperans föreställningar är inställda till och med september. Så är även operavännernas aktiviteter. Vi hoppas förstås på att Operans Cabaret, Nabucco och Siegfried får sina premiärer senare i höst och att operavännerna kan genomföra exempelvis det uppskjutna årsmötet och seminarieserien En opera blir till. Men vi vet inte. Jag skall medge att jag fruktar att hela hösten går förlorad. Det låter kanske för dramatiskt, men abstinensen har redan infunnit sig. Jag längtar efter höjdpunkter i livet som GöteborgsOperan ”live” och operavännernas träffar.

Apropå allvarliga sjukdomar: Sådana är som bekant inte ovanliga i operor. Prognoserna är mestadels trista. Utgången nästan alltid dödlig. Violetta i La traviata är ett av många exempel. Ännu oftare är dödsorsakerna riktigt våldsamma. Mord, självmord och avrättningar förekommer i rikt mått. Det leder mig osökt in på augustis operafråga. Den blir av det morbida slaget. Det gäller att komma på TIO huvudpersoner i operans värld som dör. Huvudpersoner, alltså, det duger till exempel inte att nämna alla friare som avrättas i Turandot.

I en och samma opera kan det finnas flera som får ”bita i gräset”, som det heter. Jag vet åtminstone en opera där samtliga tre huvudpersoner stryker med. Av tre olika orsaker. Dödsorsaken skall anges, men om det är sjukdom behöver inte den specificeras. Sjukdomsdiagnoserna är ju stundom lite oklara och för det mesta antyds de bara, som hos den hostande Violetta i La traviata

Skicka din lösning direkt mig: christer.elfverson@telia.com senast den 19 september. Vinnare dras den 20 september. 

Till dess önskar jag er alla skön sensommar! Någon scensommar blev det ju inte.

Christer

Christer Elfversson, ordförande för GöteborgsOperans Vänner

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.