Ordföranden har ordet – feb 2017

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

De flesta av oss har väl våra favoriter i operalitteraturen. Min topplista har förändrats en del genom åren. I början var det mycket Puccini. För närvarande toppas listan av Verdis Don Carlos, tätt följd av Richard Strauss Rosenkavaljeren.

Men Richard Strauss Elektra klättrade upp på listan rejält måndagen den 30 januari i år, tack vare Göran Gademans otroligt engagerade och sakkunniga introduktion till verket för GöteborgsOperans Vänner. Nu framtstår Elektra för mig som ett fantastiskt stycke musikdramatik, som t.o.m. innehåller för mig nyupptäckta VACKRA partier. Det skall bli mycket spännande att se Stephen Langridges tolkning, som får sin premiär den 4 februari.

Christer 2015

Det skulle vara mycket roligt att få höra vilka favoriter GöteborgsOperans vänner har bland de tusentals verk som finns.

Årets första operagåta handlade om början på några operor, närmare bestämt tio operor av lika många kompositörer. Alla har spelats på GöteborgsOperan. Vilka kunde det vara?

Här kommer de rätta svaren:

A) En baryton mäter upp storleken på ett rum tillsammans med sin tilltänkta gemål. Mozarts Figaros bröllop.

B) En fiskare kallas till en domstol som utreder omständigheterna kring ett dödsfall. Brittens Peter Grimes.

C) En bondpojke berättar för skördearbetarna om sin hemliga kärlek till en vacker och rik flicka. Donizettis Kärleksdrycken.

D) En adelsdam och hennes unge älskare avslutar en herdestund i sängen. Strauss Rosenkavaljeren.

E) Ett skepp har sökt nödhamn under en våldsam storm. Wagners Den flygande holländaren.

F) En förrymd fånge söker sin tillflykt i en kyrka. Puccinis Tosca.

G) En kung stiger ur sängen och kläs på inför publik. Verdis Maskeradbalen (eller Gustaf III)

H) En skådespelare i ett kringresande teatersällskap anförtror publiken sin livs- och konstfilosofi. Leoncavallis Pajazzo.

I) En kvinna hanterar under tystnad en filmprojektor. Gefors Notorious.

J) En styvdotter städar åt sin styvfar och sina två styvsystrar. Rossinis Askungen.

Först med rätt lösning var den här gången Thorsten Bengtsson. Han var blixtsnabb! Dagen efter att min krönika hade publicerats kom han in med det rätta svaret. Grattis till Thorsten!

I januari gällde det alltså hur några rätt kända operor börjar. För februaris operafråga kommer jag osökt att tänka på hur operor slutar. Vilka tio operaslut av lika många kompositörer kan det då handla om? En av de operor som jag söker gavs på turné i Västra Götalandsregionen, de övriga har alla framförts på GöteborgsOperans stora scen.

A) En kvinna placerar en segerkrans på huvudet på en skomakare.

B) En greve blir förlåten av sin hustru.

C) En kvinna löser makens bojor och alla förenar sig i en lovsång till äktenskaplig kärlek.

D) Ett föräldralöst barn rider på sin käpphäst.

E) En prins får en dödskyss av en sjöjungfru.

F) En man återförenas med sin döda hustru och alla prisar kärlekens makt.

G) En piga gifter sig med sin husbonde.

H) En kvinna dör utmattad i öknen, ”sola, perdutta, abandonata”.

I) En kvinna knuffar ner sin rival i vattnet och hoppar själv efter.

J) En kvinna dödas efter att ha kysst ett avhugget huvud.

Skicka in din lösning direkt till mig: Christer Elfversson
Priset är som vanligt evig ära och berömmelse!

Lite skämtsamt sägs det ju ibland att hälften av alla operor slutar med att sopranen dör. Av de ovanstående tio sökta verken gäller det för D, H, I och J.

Apropå frågelekar och operaquizer: Tisdagen den 4 april kl 19.00 bjuder Operan in GöteborgsOperans Vänner till en frågetävling om opera. Det skall verkligen bli roligt! Jag hoppas på massivt deltagande! Alla välkomna!

Även Stockholmsoperans Vänner brukar ha en operafrågelek i sin tidning OV-revyn. Den kallas ”Mimes julnötter” och finns alltid med i decembernumret. 2016 var den utformad som ett korsord. Det var mycket svårt. Min blygsamhet förbjuder mig att tala om vem som hade alla rätt.

2017 blir ett spännande år för GöteborgsOperans Vänner. Efter Elektra innehåller utbudet på GöteborgsOperan i vår godbitar som Mozarts Trollflöjten och Verdis La traviata, men vi operanördar tycker förstås, att det inte räcker till för att tillfredsställa våra lustar.

Vi ger oss därför också ut på resor. Den 25-26 mars blir vi överraskande många, 35 medlemmar, som beger oss till Malmö och Köpenhamn för Ponchiellis La Gioconda och Rossinis Resan till Reims. La Gioconda har aldrig getts på GöteborgsOperan, men Resan till Reims blev en stor kritiker- och publiksuccé 1997 och återkom på repertoaren i flera repriser under de år som följde.

Och några av oss följer med Wagnersällskapet till Stockholm den 24-29 maj för att uppleva hela Ringen med bland andra Nina Stemme.

I sommar blir det traditionsenligt Läckö och Rossinis En turk i Italien.

Styrelsen planerar även för en höstresa, till Spelman på taket i Malmö den 5 november.

Vi ses väl?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.