Ordföranden har ordet – feb 2018

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Så var det dags för årets första ordförandekrönika. Min senaste krönika innehöll som vanligt en operafråga. Den lockade den här gången ett rekordlågt deltagarantal. Endast sju svar kom in. Var det jul- och nyårsfirande som konkurrerade om intresset? Här kommer i varje fall de rätta svaren.

Frågan var kopplad till Operans uppsättning av Norma. Bellinis opera hör till det allra starkaste som jag sett och – kanske framför allt – hört på GöteborgsOperan. Du missade väl inte den! Inte minst Katarina Karnéus imponerade, briljerade och berörde i titelrollen. Absolut världsklass!

Katarina Karnéus har gjort många roller i Göteborg och ännu fler på internationella scener som Metropolitan i New York, Covent Garden i London och Bayerische Staatsoper i München. Titelrollen i Carmen gjorde hon på Opéra Comique i Paris. Jag sökte sex andra operor, som hon medverkat i.
I vilka operor sjöng hon följande roller?

A. Octavian. Svar: Rosenkavaljeren av Richard Strauss, på GöteborgsOperan 2002.

B. Ruggiero. Svar: Alcina av Georg Friedrich Händel. På GöteborgsOperan 2011.

C. Rosina. Svar: Barberaren i Sevilla av Rossini, på Metropolitan 1999.

D. Madame Sebastian. Svar: Notorious av Hans Gefors, på GöteborgsOperan 2015.

E. Brangäne. Svar: Tristan och Isolde av Richard Wagner, på GöteborgsOperan 2013.

F. Klytaimnestra. Svar: Elektra av Richard Strauss, på GöteborgsOperan 2017.

Operavännernas styrelse beslutade att uppvakta Katarina Karnéus med en liten gåva vid sista föreställningen den 4 februari. Man kan se det som ett tack för en makalös prestation som Norma och för att hon finns hos oss i vårt fina operahus i Göteborg.

Senast försökte jag faktiskt, att göra operagåtan lite lättare. Man kunde googla fram svaren eller läsa om Katarina Karnéus karriär i programmet till Norma. En deltagare tyckte t.o.m., att det var FÖR lätt. Hon efterlyste frågor, som det inte går att googla på. Men det är sannerligen inte lätt att konstruera den sortens frågor. Nästan ALLT finns numera hos Google! Och det kom alltså in endast sju rätta svar.

Dragning av vinnare skedde på Göran Gademans introduktion för operavännerna till Strauss opera Ariadne på Naxos måndagen den 29 januari. Vinnare blev Christer Fors. Vinsten? Som vanligt ett presentkort på Operan. Grattis till Christer!

I februari handlar operafrågan om just Richard Strauss, med anledning av att hans Ariadne på Naxos ges under hela månaden. Spelperioden är väldigt kort, tycker jag. Sista föreställningen är söndagen den 4 mars. Frågan är i vilka andra Strauss-operor man möter följande personer:

A. Narraboth.
B. Chrysotemis.
C. Sophie.
D. Mandryka.
E. Barak.

Alla fem operorna har spelats på GöteborgsOperan, två av dem i vardera två olika uppsättningar. Skicka din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com. Vinnare av presentkort dras vid Göran Gademans introduktion till Barberaren i Sevilla tisdagen den 20 mars kl 18.30.

Missa inte den introduktionen och inte heller Operavännernas årsmöte måndagen den 5 mars kl 19.00 på Lilla scenen. Då gästas vi av Operans nya VD Christina Björklund. Och så blir det stipendieutdelning. Vem får Operavännernas stipendium i år?

Birgit Nilssons 100 år firar vi trefaldigt: Måndagen den 9 april presenterar Gunilla Flinck ett Birgit Nilsson-program, måndagen den 14 maj får vi höra Göran Gademan tala om Birgit Nilsson-inspelningar och lördagen den 5 maj gör vi en resa till Birgit Nilsson-muséet i Västra Karup i Skåne.

Vi ses väl?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.