Ordföranden har ordet – feb 2019

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Apropå Operans premiär på Rhenguldet handlade min senaste operagåta om roller i Wagneroperor. Här kommer de rätta svaren:

A. En kung av Tramond, gift med Ada, en älvkonungs dotter. (Tenor) Svar: Arindal (i Die Feen, ”Älvorna” från 1833, uruppförande 1888 i München)

B. En tysk ståthållare på Sicilien. (Bas) Svar: Friedrich (i Das Liebesverbot, ”Kärleksförbudet” från 1836, uruppförande 1836 i Magdeburg)

C. En påvlig notarie, bror till Irene. (Tenor) Svar: Cola Rienzi (i Rienzi, der letzte der Tribunen, ”Den siste folktribunen” från 1842, uruppförd i Dresden)

D. En norsk sjökapten. (Bas) Svar: Daland (i Den flygande Holländaren från 1843, uruppförd i Dresden)

E. En lantgreves brorsdotter. (Sopran) Svar: Elisabeth (i Tannhäuser från 1845, uruppförd i Dresden)

F. Hustrun till en brabantisk greve. (Mezzo) Svar: Ortrud (i Lohengrin från 1850, uruppförd i Weimar)

G. En irländsk kungadotter. (Sopran) Svar: Isolde (i Tristan och Isolde från 1865, uruppförd i München)

H. En skomakarlärling. (Tenor) Svar: David (i Mästersångarna i Nürnberg från 1868, uruppförd i München)

I. En jätte i skepnad av en drake eller orm. (Bas) Svar: Fafner (i Siegfried från 1876, uruppförd i Bayreuth)

J. En Gralkung. (Baryton) Svar: Amfortas (i Parsifal från 1882, uruppförd i Bayreuth)

Klurigt var det nog. Endast åtta rätta svar kom in. Bland dessa drogs en vinnare vid Göran Gademans introduktion till Cavalleria rusticana och Pagliacci den 4 februari i Lingsalen på Artisten. Vinnare blev den här gången Thorsten Bengtsson, som får ett presentkort till GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis till honom!

Mascagnis Cavalleria rusticana från 1890 och Leoncavallis Pagliacci, eller Pajazzo, som jag envisas med att kalla den, från 1892, har kommit att bilda en så kallad ”double bill”, kallad ”Cav/Pag”. De uppförs oftast tillsammans. Senast på GöteborgsOperan hösten 1999 i en mycket vacker föreställning regisserad av Marianne Mörck. Båda innehåller några verkliga ”hits”, t ex Intermezzot i Cavalleria och prologen i Pagliacci. Jag är rätt säker på att jag kommer att finnas i publiken flera gånger när den här föreställningen ges.

Det är spännande att rollen som Santuzza i Cavalleria alternerar mellan Annalena Persson och Katarina Karnéus och rollen som Nedda i Pagliacci mellan Ida Falk Winland och Carolina Sandgren. De manliga huvudrollerna görs av två av mina tenorfavoriter, Joachim Bäckström i Cavalleria och Tomas Lind i Pagliacci. Oj, oj, oj!

När jag erinrade mig Marianne Mörcks uppsättning från 1999 och såg några bilder från den fick jag idén till årets första operafråga. Här är tio foton från tio olika operor på GöteborgsOperan. Vilka är operorna? Det räcker med namnet på operan. Komponist och sångare som finns med på bilderna behöver inte anges.

A.
A

B.
B

C.
C

D.
D

E.
E

F.
F

G.
G

H.
H

I.
I

J.
J

Skicka ditt svar direkt till mig: christer.elfverson@telia.com senast den 10 mars. Vinnare dras vid Göran Gademans introduktion till Lady Macbeth från Mtsensk och Don Pasquale måndagen den 11 mars kl 18.30.

Vi ses väl på Operan!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.