Ordföranden har ordet – augusti 2016

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Även juni månads ordförandekrönika innehöll förstås en liten operagåta. Jag sökte tre ”kraftkvinnor”. Den första var en egyptisk prinsessa som blir romersk kejsarinna. Vem? Jo, Cleopatra i Händels opera Julius Caesar, som gavs på GöteborgsOperan hösten 2008. En oförglömligt fin föreställning, signerad David Radok! Ida Falk Winland lyste som Cleopatra. Repris, tack! Och vilken operagestalt är det som uppmanar sin bror att döda moder och styvfar? Svar: Elektra i Richard Strauss opera. Yannis Houvardas regisserade den på GöteborgsOperan 1999 med Irma Mellergaard i titelrollen. Denna häftiga opera återkommer våren 2017, nu i regi av Stephen Langridge och med Annalena Persson i det krävande titelpartiet. Den tredje kvinnan, hon som giftmördar sin svärfar, är Katerina Ismajlova i Lady Macbeth från Mzensk av Sjostakovitj. Gitta-Maria Sjöberg gjorde den rollen hos oss i Göteborg 2012.
Christer 2015

Gåtan lockade inte många att svara. För sjunde gången blev Christer Fors först med att skicka in den rätta lösningen. Stort grattis till honom!

Den 20 juli var det dags för operavännernas resa till Läckö. Det har blivit en uppskattad tradition. I år var vi 42 deltagare. Vackert väder och en fin föreställning! Årets opera var en urpremiär, nämligen Daniel Fjellströms Det går an, med libretto av Maria Sundqvist efter Carl Jonas Love Almqvists roman. Linus Fellbom stod för fyndig regi och effektiv scenografi. Som vanligt på Läckö dirigerade Simon Phipps mycket övertygande. Bland sångarna gjorde särskilt Carl Ackerfeldt som Sergeant Albert stort intryck, inte bara på Sara Videbeck, utan på hela publiken. Honom hoppas jag snart få se och höra i ännu större sammanhang. Gärna i Göteborg!

I programmet för Det går an läser jag att denne baryton nu skolar om sig tenor. Sådant händer ibland. Det senaste exemplet som jag känner till är Jesper Taube, som förr sjöng exempelvis barytonpartiet Rodrigo, markis av Posa, i Verdis Don Carlos, men nu titelrollen, som är tenor. Jesper Taube hörde vi som baryton på GöteborgsOperan 2011 i den konsertanta versionen av Attila. Han gjorde då Ezio, den romerske fältherren.

Därmed kommer jag in på nästa operagåta. Kärleksparet i Det går an är alltså en sopran och en baryton. Inte så vanligt, men det finns andra exempel. Om du kan komma på tre andra par ur operalitteraturen med den röstkombinationen skickar du in din lösning till christer.elfverson@telia.com

Hösten rivstartar på GöteborgsOperan med musikalen Hair. Jag såg den svenska premiären på Scalateatern i Stockholm hösten 1968 och har fragmentariska minnen av att det var chockartat kaotiskt och odisciplinerat och omtumlande. Samt mycket naket! Ulf Brunnberg, Charlie Elvegård, Kisa Magnusson och Bruno Wintzell medverkade. Med flera, som jag nu inte kommer ihåg. Musiken glömmer man aldrig. Det skall bli mycket spännande att se och höra vad regissören Rikard Bergqvist och ensemblen gör av denna mäktiga musikal den 10 september på GöteborgsOperan.

GöteborgsOperans medlemmar får ett generöst erbjudande från Operan om att gå på ett förberedande genrep på Hair onsdagen den 7 september kl 19.00. Information om detta kommer med höstens första medlemsbrev, som skickades ut den 22 augusti.

I det medlemsbrevet finns också en inbjudan till operavännerna att resa med till Karlstad söndagen den 6 november, för att se världens kanske bästa musikal, nämligen Les Miserables. Uppsättningen har fått lysande recensioner. Endagsresor brukar det vara lätt att samla deltagare till. Vi hoppas att vi blir många. Läs mer: Resa till Wermlands Opera den 6 november 2016.

Höstens första operaintroduktion för GO-vännerna blir måndagen den 19 september klockan 18.30. Då presenterar Göran Gademan Mozarts sällan spelade Idomeneo, som får sin premiär lördagen den 24 september. Och längre fram under säsongen väntar Carmen, Elektra, Trollflöjten och La Traviata. En riktig pangsäsong för oss operavänner!

Vi ses! På Operan – och kanske i Karlstad!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.