Ordföranden har ordet – jan-feb 2020

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Välkommen till det nya decenniets första ordförandekrönika. Förra decenniets sista operafråga handlade om Wagner. Anledningen var förstås att Valkyrian skulle ha premiär på GöteborgsOperan den 1 december. Jag sökte namnen på åtta Wagner-operor. Vilka? Här kommer de rätta svaren:

A. I operans tredje akt uttrycker en riddare sina vemodiga känslor i en bikt inför aftonstjärnan. Svar: Tannhäuser (i Göteborg senast 1998 då Mats Persson som Wolfram von Eschenbach framförde ”Sången till aftonstjärnan”, Thomas Sunnegårdh gjorde titelrollen och Nina Stemme och Katarina Dalayman alternerade som Elisabeth).

B. I första akten av denna opera sjunger en styrman en sång om ”Irlands härliga mö”. Svar: Tristan och Isolde (på GöteborgsOperan hittills i två uppsättningar, 2003 med Thomas Sunnegårdh och Kirsti Tihonen, 2013 med Lars Cleveman och Annalena Persson).

C. Operans sista scen utspelar sig på Johannes döparens dag. Svar: Mästersångarna i Nürnberg (senast i Göteborg 2010 med Anders Lorentzson som Hans Sachs, Åke Zetterström som Beckmesser, Richard Decker som Walter von Stolzing och Sara Andersson som Eva).

D. I operans första akt tillreder titelfigurens fosterfar en förgiftad maträtt. Svar: Siegfried (tredje delen av Ringen, för första gången i sin helhet på GöteborgsOperan hösten 2020, i Stephen Langridges regi).

E. I denna opera förekommer sex blomsterflickor. Svar: Parsifal (senast i Göteborg 2007 med Jan Kyhle i titelrollen och Annalena Persson som Kundry).

F. Operan inleds med att ett skepp söker nödhamn undan en våldsam storm. Svar: Den flygande holländaren (på GöteborgsOperan 1995 med Krister St. Hill som holländaren, 2009 konsertant med Terje Stensvold som holländaren)

G. I operans sista akt ställer en kvinna en förbjuden fråga. Svar: Lohengrin (i Göteborg senast 2000, då den förbjudna frågan ”Vem är du?” ställdes av Hillevi Martinpelto som Elsa och Thomas Sunnegårdh gjorde titelrollen).

H. I denna opera tar två jättar en kvinna som pant. Svar: Rhenguldet (i Göteborg gavs den hösten 2018 med Henning von Schulman och Mats Almgren som jättarna Fasolt och Fafner och Carolina Sandgrens Freja var kvinnan som togs i pant).

Fjorton rätta svar kom in. Vinnare drogs vid Göran Gademans introduktion till Puccinis La Bohème den 27 januari. Den här gången var det Monica Utterdahl, som hade turen med sig och belönas med ett presentkort på 200 kronor.

Just Puccini får stå i centrum för 2020 års första operafråga. Jag är faktiskt medlem även av Operavännerna vid Kungliga Operan. Även där förekommer operagåtor. En gång om året gäller det ”Mimes julnötter”. Jag skall skamlöst erkänna att jag knyckt idén från denna senaste stockholmska variant. I år skulle man med hjälp av bokstäver hitta en replik,, som upprepas några gånger, i en mycket känd opera.

Hos mig gäller det, att kombinera 14 bokstäver till det italienska namnet på en välkänd Puccini-aria. Namnet på arian består av tre ord. De 14 bokstäverna presenteras här i slumpartad ordning. Även alla nyckelorden har med Puccini-operor att göra.

1) Tredje och femte bokstaven i namnet på en opera där den manliga huvudpersonen heter Des Grieux. Operan gavs på GöteborgsOperan 2002 med Ann-Marie Backlund i titelrollen. Även Massenet har gjort en opera av samma historia.

2) Sista bokstaven i namnet på en opera där en viss leksaksförsäljare vid namn ”Parpignol” förekommer i andra akten, som utspelar sig på självaste julafton.

3) Första bokstaven i namnet på en komisk enaktare som ingår i den så kallade Triptyken och som bygger på en historia i Dantes Divina Commedia. Gavs på GöteborgsOperan hösten 2017, då tillsammans med De sju dödssynderna.

4) Tredje bokstaven från slutet i namnet på ett operahus i Paris där Madame Butterfly hade premiär i sin slutgiltiga version 1906. Även Carmen fick sin urpremiär där.

5) Första bokstaven i namnet på en sällan spelad opera, som bygger på ett versdrama av Alfred de Musset. Namnet på operan är ett mansnamn. Hittills inte framförd på GöteborgsOperan.

6) Andra och fjärde bokstaven i namnet på en opera, som Nina Stemme gjorde sin debut i på GöteborgsOperan 1995. I den manliga huvudrollen sågs och hördes då Tomas Lind. Uppsättningen togs upp flera gånger under de kommande säsongerna, då med andra sångare i rollerna. 2016 gavs en ny uppsättning.

7) Sista bokstaven i det italienska namnet på en tidig romantisk opera med balettinslag. Utspelar sig i Schwarzwald. Har inte spelats på GöteborgsOperan, och så vitt jag vet endast en gång i Sverige, nämligen 1993, då den gavs av Dramatiska ensemblen i Atlas-Copcos verkstadshall i Sickla. Viljasången i Glada änkan och baletten Giselle kan vara andra ledtrådar.

8) Första bokstaven i namnet på en japansk äktenskapsmäklare.

9) Första bokstaven i andra ordet i det italienska namnet på en enaktare, som utspelar sig på och vid en pråm i Paris.

10) Sista bokstaven i namnet på en opera, som återkommer på GöteborgsOperan med nypremiär i maj. Carolina Sandgren gör då titelrollen.

11) Andra bokstaven i namnet på en opera, som gavs senast i Göteborg 2013 med Francesca Patanè i titelrollen och med Tomas Lind i den manliga huvudrollen.

12) Andra och fjärde bokstaven i smeknamnet på en parisisk kvinna, som egentligen heter Lucia och som har tappat sin rumsnyckel.

13) Första bokstaven i namnet på en man, som hjälper henne att leta efter den.

14) Första bokstaven i både det italienska och det svenska namnet på en enaktare, som utspelar sig i ett kloster. Den har hittills inte spelats på GöteborgsOperan.

Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 14 mars. Det räcker med namnet på den sökta arian. En vinnare dras vid operavännernas årsmöte på Lilla scenen måndagen den 16 mars kl 19.00. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.

—   —   —

Till operavännernas adventsfest på Operan den 9 december hade jag också gjort en liten quiz om GöteborgsOperans första 25 år. Den såg ut så här:

1994 Vilken var GöteborgsOperans första operauppsättning i det nya huset?
1) Figaros bröllop X) Aniara 2) Madama Butterfly

1995 Vem regisserade Cosi fan tutte 1995?
1) Per Stokholm X) David Radok 2) Staffan Aspegren

1996 Ragnar Ulfung gästspelade i några föreställningar av …
1) Tosca X) Den flygande holländaren 2) Salome

1997 Vilken operett var det som då spelades med gästspel av Loa Falkman?
1) Läderlappen X) Den glada änkan 2) Sköna Helena

1998 Carolina Sandgren och Grith Fjeldemose delade på huvudrollen i …
1) Tannhäuser X) Wozzeck 2) La traviata

1999 Elektra regisserades då av …
1) Yannis Houvardas X) Ole Anders Tandberg 2) Wilhelm Carlsson

2000 Peter Mattei gästspelade då i …
1) Lohengrin X) Trubaduren 2) Barberaren i Sevilla

2001 Knut Hendriksen regisserade då …
1) Karmelitsystrarna X) Aida 2) Manon Lescaut

2002 Vem gjorde titelrollen i Gustaf III (Maskeradbalen)?
1) Thomas Sunnegård X) Mattias Ermedahl 2) Tomas Lind

2003 Vem gjorde Liza i Spader Dam?
1) Helena Holmberg X) Camilla Tilling 2) Ann-Christine Larsson

2004 Årets musikal hette …
1) Annie Get Your Gun X) Miss Saigon 2) Cabaret

2005 Timur heter en av personerna i …
1) Fidelio X) Askungen 2) Turandot

2006 Nina Stemme gästspelade i …
1) Arabella X) Parsifal 2) Valkyrian

2007 Mats Persson gjorde titelrollen i …
1) Eugen Onegin X) Macbeth 2) Barberaren i Sevilla

2008 Vilken Händel-opera var det som spelades då?
1) Julius Caesar X) Agrippina 2) Rinaldo

2009 Vilken opera fick sin urpremiär då?
1) Notorious X) Goya 2) Äppelkriget

2010 Staffan Valdemar Holm regisserade för första gången på GöteborgsOperan. Vilken opera? 1) Don Carlos X) Rucklarens väg 2) Italienskan i Alger

2011 Vem gjorde operan Lady Macbeth från Mtsensk?
1) Tjajkovskij X) Prokofiev 2) Sjostakovitj

2012 Vem gjorde Julia i I Capuleti è I Montecchi av Bellini?
1) Sofie Asplund X) Kerstin Avemo 2) Ida Falk Winland

2013 Vilken Britten-opera spelades det året?
1) Billy Budd X) Peter Grimes 2) En midsommarnattsdröm

2014 Vem gjorde Orfeus i Glucks opera det året?
1) Katarina Giotas X) Katarina Karnéus 2) Ann-Kristin Jones

2015 Hur länge har Emilia Marty levt i Fallet Makropulos?
1) 337 år X) 637 år 2) 937 år

2016 Vem gjorde Don José i Carmen?
1) Michael Weinius X) Daniel Johansson 2) Joachim Bäckström

2017 Gianni Schicchi framfördes tillsammans med ett annat verk. Vilket?
1) Cavalleria rusticana X) De sju dödssynderna 2) Manteln

2018 Vem gjorde Wotan i Rhenguldet?
1) Åke Zetterström X) Anders Lorentzson 2) Mats Almgren

2019 Vem gjorde musiken till Oliver?
1) Lionel Bart X) Stephen Sondheim 2) Andrew Lloyd Webber

Den quizen användes även på Operans egen julfest någon vecka senare. Roligt, tyckte jag förstås. FACIT finns i slutet av denna krönika.

Men nu väntar ett nytt år – och en ny vår. Sällan har väl en vår med GöteborgsOperans Vänner varit så späckad med arrangemang som denna. Göran Gademan introducerar operorna La Bohème, Den listiga lilla räven och Così fan tutte och presenterar dessutom sig själv vid vårens sista träff.

Stephen Langridge har lovat komma och berätta om sin nya arbetsplats, Glyndebourne, inför den snabbt fullbokade resan dit i början av juni.

Vi gör även en resa till Malmös operett Orfeus i underjorden.

Och i vår serie Om hur en opera blir till får vi möta librettisten Kerstin Perski.

Den 9 mars får vi träffa vår käraste hovsångerska Katarina Karnéus för ett samtal om hennes karriär.

Januari startade med något som operavännerna tidigare inte fått möjlighet att närvara vid, nämligen en öppen repetition. La Bohème! Sannolikt blir det också en hel del andra erbjudanden från Operan. Och glöm inte årsmötet den 16 mars. Med stipendieutdelning! I år blir det hela sex stipendier!

Vi ses väl på Operan?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 

 

 

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.