Ordföranden har ordet – juli/aug 2014

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.


GöteborgsOperan har något för alla sina Vänner!

GöteborgsOperan – GO for it!

Min kluriga fråga i förra ”Ordföranden har ordet” var tydligen inte så lätt att komma till rätta med. Inga rätta svar har kommit in. I själva verket har inga svar alls anlänt i min mailbox. Var frågan för svår? Eller har min krönika inga läsare? Eller var det utlovade priset (en måltid på GöteborgsOperan med föreningens ordförande) inte tillräckligt lockande? Nu har jag inte tålamod att vänta längre. Det rätta svaret kommer här.

Det handlade ju om att försöka hitta NIO musikdramatiska verk som alla redan fått två olika uppsättningar under GöteborgsOperans 20-åriga historia. Själv har jag hittat hela ELVA sådana: Don Giovanni, Den flygande holländaren (andra gången konsertant), Läderlappen, Figaros bröllop (första gången i en uppsättning som flyttades över från Stora teatern – och i höst är det dags för en tredje version), West Side Story, Salome, Tosca, La traviata, La Bohème, Trollflöjten och Tristan och Isolde.

Mina vänner i GO-vännernas styrelse tyckte frågan var alldeles för svår. ”Ingen normal människa håller reda på sådana saker!” Ingen pristagare, alltså. Därför kommer här en ny chans. En enklare fråga, hoppas jag, och lite ”tvärtom” mot den förra. Nu handlar det om en opera som INTE framförts på GöteborgsOperan, men som jag tycker borde få göra det. På Stora teatern gavs den vid några olika tillfällen (senast 1980). För att komma på namnet på denna härliga opera gäller det att kombinera bokstäverna i följande ledtrådar (i annan ordningsföljd än de kommer här). Temat för ledtrådarna råkade bli tenorers initialer.

Bokstav nummer ett: Begynnelsebokstaven i förnamnet på en tenor som sjungit huvudroller på GO i bland annat två operor som börjar på samma bokstav som hans eget förnamn. Den ena av dessa två operor SLUTAR dessutom på samma bokstav. Båda är skrivna av en kompositör vars efternamn börjar på bokstav nummer sju.

Bokstav nummer två: En mycket känd tenor debuterade på Stora teatern 1917. Hans efternamn börjar på samma bokstav som en på Stora teatern ofta spelad operett, senaste gången med gästspel av en tenor vars förnamn börjar på bokstav nummer sju. En opera som gjorts på GO med tenor nummer ett i en huvudroll börjar också på denna bokstav. Vilken är bokstaven?

Bokstav nummer tre: Begynnelsebokstaven i förnamnet på en tenor som gjorde en huvudroll i den opera som jag söker här vid ett uppförande på Stora teatern på 50-talet. Denne sångare har faktiskt också framträtt på GöteborgsOperan nästan 50 år senare.

Bokstav nummer fyra: SAMMA person som nummer tre, men nu är det första bokstaven i efternamnet som skall användas.

Bokstav nummer fem: Denne tenors förnamn och efternamn börjar på samma bokstav. Han har bland annat på GO gjort huvudrollen i en opera som om man tar bort bestämda artikeln börjar på just denna bokstav. Den sökta operans kompositör har för övrigt ett förnamn som börjar med den här bokstaven. Och i den tidigare nämnda uppsättningen på 50-talet framträdde i en biroll en sångerska som senare skulle skörda stora framgångar på Stora teatern. Hennes båda initialer består av denna bokstav. Samma dubbla initialer har för övrigt en tonsättare som gjort en magnifik opera som börjar på bokstav nummer sju.

Bokstav nummer sex: Begynnelsebokstaven i efternamnet på en sångare som på GO gjort stora roller hos Wagner – och i musical! En av världens just nu mest eftertraktade och hyllade tenorer har ett efternamn som också börjar på denna bokstav. Tyvärr har han inte gästat GöteborgsOperan. Ännu! I den sökta operan finns två rivaliserande tenorroller vilkas namn båda slutar på denna bokstav. Samt två andra roller vilkas namn börjar på denna bokstav.

Bokstav nummer sju: Begynnelsebokstaven i titelfigurens namn i en av de operor som tenor nummer sex gjort på GO.

Bokstav nummer åtta: Första bokstaven i efternamnet på en tenor som på GöteborgsOperan gjort stora roller hos Mozart och Rossini och Debussy, exempelvis i en opera som börjar på samma bokstav som hans eget efternamn, i en opera som börjar på bokstav nummer sju och i en opera som börjar på bokstav nummer nio.
Bokstav nummer nio: Begynnelsebokstaven i förnamnet på en sångare som gör sin GO-debut i höst i en opera som börjar på samma bokstav.

Vilken är den opera som man får fram genom att kombinera de nio bokstäverna i rätt ordning? Skicka in din lösning till christer.elfverson@telia.com. Första rätta svaret belönas med en måltid på GöteborgsOperan! Kanske i samband med någon av de första föreställningarna i höst. Daphne konsertant den 15 augusti? Figaros bröllop-premiären den 13 september? Välj själv! Den här gången får även anställda på GöteborgsOperan deltaga i tävlingen.

Mer operafrågesport blir det i höst! Styrelsen för operavännerna planerar en medlemsaktivitet med en ”operaquiz” tisdagen den 23 september. Detaljer kring detta evenemang kommer senare.

Kerstin Avemo - en favorit för Christer Elfvensson. Foto - Peter Knutson.

Kerstin Avemo – en favorit för Christer Elfversson. Foto – Peter Knutson.


Helt operafritt har det inte blivit för min del denna hittills härliga sommar. I början av juli var det ”operagala” på Krapperups slott som inledning på Musikveckan i Kullabygden. En av mina absoluta favoriter medverkade, nämligen Kerstin Avemo, sekunderad av Karl-Magnus Fredriksson och Helsingborgs symfoniorkester under dirigenten Fredrik Burstedt. Höjdpunkterna för mig blev ett par arior ur Korngolds Die tote Stadt.

Barytonen Fredriksson blev där plötsligt tenor. Och lät mycket bra. Är han på väg att byta röstfack? Och Avemo var helt enkelt lysande som Marietta/Marie. Det är inte BARA rösten utan också utstrålning och gestaltning som gör att jag (och många andra – det märktes på publikgensvaret) fascineras av henne. Kerstin Avemo vill vi gärna se och höra mer på GöteborgsOperan. Och varför inte i just Die tote Stadt?

Hovsångare Karl-Magnus Fredriksson.

Hovsångare Karl-Magnus Fredriksson.

På Krapperups slott, som alltså ligger endast några kilometer från Mölle, där jag bor, blev det senare även både Titus mildhet och Cosi fan tutte, med gästande skånska operasällskap. Riktigt fina föreställningar, båda två!

Och så var det dags för Falstaff på Läckö. Jag fick faktiskt en förhandstitt redan på premiären, den 12 juli, men jag hade också anmält mig till GO-vännernas resa den 23 juli. Den resan blev av, trots att deltagarantalet var lite i underkant. Men själv fick jag stanna hemma. En enveten hosta satte stopp för min Läckö-resa. Det var annars en föreställning som var väl värd att se – och se om!

I höst planerar vi en dagsresa för GO-vännerna till Malmö söndagen den 23 november. Det är Rossinis sällan spelade Greve Ory som ges på Malmöoperan. Detaljprogram kommer. Själv minns jag den här operan från ett framförande på Stora teatern någon gång runt 1970. Rut Jacobson och Harald Ek gjorde då huvudrollerna.

Vi har skickat ut påminnelsebrev till dem som vi saknat medlemsavgifter från. De flesta av dem hade helt enkelt glömt att ange avsändare på inbetalningen och några blev tacksamma för påminnelsen. Jag rördes nästan till tårar av ett mycket personligt brev från en dam som skriver att det ”är alltid så intressant att få brev från GO, men den här gången får jag ställa mig i skamvrån! Min inbetalning har uteblivit pga åldersskäl och därmed glömska – fyller snart 91 vårar! Jag ber om ursäkt och skall försöka bättra mig. Självklart är och förblir jag trogen GO-vän och lever på alla sköna minnen /—/ och upplevelser tillsammans med kunniga GO-vänner!” Hon avslutar med att skriva att ”medlemsavgiften inbetalas idag”. Jag bugar och tackar! Samt har naturligtvis svarat på brevet.

Jag ser fram emot att möta denna entusiastiska GO-vän tillsammans med er alla i höst. Första medlemsaktiviteten blir Göran Gademans introduktion till Figaros bröllop måndagen den 8 september.

Vi ses!

Christer Elfversson

Ordförande i

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.