Den 17 maj firade GöteborgsOperan Birgit Nilssons hundraårsdag med en festkonsert. Den direktsändes i SVT och väckte stor uppmärksamhet. Det blev en afton ingen glömmer. All musik var hämtad från Birgit Nilssons repertoar. Verdi, Wagner, Strauss och Puccini! Sju sopraner och en mezzo medverkade. Dirigent var Kjell Ingebretsen, tidigare operachef i Göteborg.
Förra operafrågan handlade – naturligtvis – om de åtta medverkande sångarna Katarina Dalayman, Annlouice Lögdlund, Christina Nilsson, Matilda Paulsson, Annalena Persson, Nina Stemme, Elisabet Strid och Iréne Theorin. Det gällde att lista ut vem som passade in på vilken av följande korta beskrivningar?
A) Har på GöteborgsOperan gjort bland annat Tosca, Rosenkavaljeren och Arabella. Svar: Nina Stemme.
B) Gjorde 2012 Rusalka i Göteborg och debuterade 2013 som Sieglinde i Bayreuth. Svar: Elisabet Strid.
C) Har gjort Brünnhilde, Isolde, Turandot och mycket mer. Aldrig hittills på GöteborgsOperan. Mycket i Köpenhamn. Senast Elektra i Stockholm. Svar: Iréne Theorin.
D) Ingår i ensemblen i Göteborg och har här gjort exempelvis Tatjana, Isolde, Ariadne och Tosca. Svar: Annalena Persson.
E) Mezzosopran som i Göteborg gjort Kompositören i Ariadne på Naxos och Hans i Hans och Greta. Med mera. Andra roller i andra operahus är Octavian i Rosenkavaljeren, Carmen och Cherubino. Svar: Matilda Paulsson.
F) Fick tidskriften Operas pris 2016 för sin rolltolkning i Die tote Stadt i Karlstad, där hon också gjort exempelvis Brünnhilde. På Folkoperan sågs och hördes hon senast som Turandot. Svar: Annlouice Lögdlund.
G) Bär samma namn som en tidigare känd svensk operasångerska. Senast rolldebuterade hon som Aida i Stockholm. Svar: Christina Nilsson.
H) Har i Göteborg bland annat gjort Elisabeth i Tannhäuser och Tosca, på Metropolitan Kundry i Parsifal. Och mycket mer. På senare tid mezzoroller som Carmen, Klytaimnestra och Amneris i Stockholm. Svar: Katarina Dalayman.
Fjorton svar kom in den här gången, en liten ökning, alltså. Men jag är ändå rätt förvånad över att inte fler av GöteborgsOperans många vänner hör av sig med svar. Jag är säker på att operakunskaperna hos våra medlemmar är både vida och djupa.
Vinnaren skulle den här gången dras på operavännernas resa till Läckö den 18 juli. Jag blev emellertid tvungen att ställa in mitt deltagande i den resan. Familjeskäl. Vinnare drogs istället av mitt treåriga barnbarn Sigurd under behörigt överinseende av en hovrättsdomare i grannskapet. Det blev Madeleine Larsson som fick vinsten, ett presentkort à 200 kronor på GöteborgsOperan. Skickas med posten. Grattis till Madeleine!
I början av hösten ordnar ju GöteborgsOperans Vänner en kortkurs med Göran Gademan, med titeln Franska frestelser. Och till våren hoppas vi få med oss tillräckligt många deltagare för att åka på operaresa till Paris. Därför handlar sommarens operafråga om tio operor, som faktiskt fick sina urpremiärer i just Paris. Jag blev faktiskt aningen förvånad när jag upptäckte hur många operor det är – inte bara av franska tonsättare, som fått sitt första framförande i den franska huvudstaden.
Vilka operor passar in på följande beskrivningar?
A. En opera av en fransk tonsättare med text av Eugène Scribe som fick sin urpremiär på Opéra Comique 1830. Titelpersonen är en landsvägsrövare. Rollistan innehåller namn som lady Pamela, lord Cockburn, Lorenzo och Zerlina. Operan har inte spelats på GöteborgsOperan. Martin Öhman gjorde 1920 sin debut på Stora teatern med titelpartiet i denna opera.
B. En italienare är upphovsmannen till detta ”melodramma seria” i tre akter, som fick sin urpremiär på Théatre Italien i Paris 1833. Operan är baserad på en roman av Walter Scott. Den utspelas i Plymoth i England cirka 1650. Bland rollfigurerna återfinner vi drottningen Henrietta Maria av Frankrike och Lord Arthur Talbot. Inte heller denna opera har spelats på GöteborgsOperan. Och inte på Stora teatern.
C. 1979 fick den här operan i sin fullbordade version sin premiär på Opéra Garnier i Paris, 44 år efter tonsättarens död. Kerstin Avemo gjorde titelrollen när operan gavs på GöteborgsOperan 2002. I operan möter vi även Jack Uppskäraren och grevinnan Geschwitz.
D. Urpremiären på denna franska opera ägde rum 1863 på Théatre Lyrique i Paris. Kompositören skulle senare komma att komponera en av världens mest spelade operor. Ur den här operan hör man ofta en duett mellan tenoren Nadir och barytonen Zurga, men hela operan spelas rätt sällan. Hittills aldrig på GöteborgsOperan.
E. 1693 fick den här operan av en fransk tonsättare sitt uruppförande på Académie Royale de Musique i Paris. Den utspelar sig i Korinth i mytisk tid. Handlingen har gestaltats i otaliga andra verk, pjäser, romaner och operor. Jason och Kreon är namnen på de två manliga huvudpersonerna. Operan har inte spelats på GöteborgsOperan.
F. På Opéra Comique 1902 var det dags för en urpremiär på en opera, som bygger på ett skådespel av Maeterelinck. Tonsättaren är fransk och detta är hans enda fullbordade opera. 2004 gavs den på GöteborgsOperan med Camilla Tilling och Mattias Ermedahl i titelrollerna.
G. 1883 hade Opéra Comique urpremiären på en annan opera av en fransk tonsättare, som kanske är mest känd för musiken till baletten Coppélia. Operans mest kända nummer är en duett mellan en sopran och en mezzo. GöteborgsOperans Vänner såg den i Malmö häromåret, men på GöteborgsOperan har den ännu inte framförts.
H. Opéra Comique var även spelplatsen för urpremiären 1840 av denna opera av en väldigt produktiv italiensk tonsättare. Han skrev över 70 operor. Handlingen får en att tänka på operetten Lilla helgonet. Huvudpersonerna är en ung marketenterska och en tyrolare, som blir soldat för att komma i närheten av sin älskade. Marketenterskan är ett parti för en virtuos koloratursopran av typ Nathalie Dessay. Den har inte spelats på GöteborgsOperan.
I. En fransk tonsättare är upphovsmannen till denna opera, som bygger på Goethes skådespel med samma namn. 1859 var det urpremiär på Théatre Lyrique. Mefistofeles, Marguerite och Valentin är namn i rollistan. Operan gavs på GöteborgsOperan 2007 med Malin Byström som Marguerite.
J. 2014 gavs denna ”grand opéra” på GöteborgsOperan. Lars Cleveman gjorde den krävande rollen som guldsmeden Eléazar, Mireille Delunsch hans dotter Rachel. Urpremiären i Paris skedde 1835.
Lite svårare blev det nog den här gången. Googla eller läsa på Wikipedia är förstås tillåtet! Skicka din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com. Presentkort på GöteborgsOperan à 200 kr väntar som vinst. Dragning av vinnare sker vid första kurstillfället i Göran Gademans Franska frestelser tisdagen den 4 september 18.15.
Den 1 september startar operasäsongen på GöteborgsOperan med en nypremiär på Madame Butterfly, i en oerhört vacker uppsättning från 2016. Vi ses väl?