Ordföranden har ordet – juli 2019

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

GöteborgsOperans Vänner avslutade vårsäsongen med ett möte i restaurang Bommen, där Åke Zetterström delade med sig av privata och professionella minnen och erfarenheter från sin karriär, från debuten som pojken Gherardino i Puccinis Gianni Schicchi med Sixten Ehrling som dirigent på Stora teatern till den just påbörjade instuderingen av nästa säsongs stora barytonparti i Benjamin Brittens Döden i Venedig. En roll som betytt mycket för honom var Beckmesser i Mästersångarna i Nürnberg. För den belönades han med Tidskriften Operas pris.

Åkes far Rune var också sångare. I många år gjorde han flera stora barytonroller på Stora teatern, roller som Åke senare fått göra på GöteborgsOperan. Några få gånger var far och son med i samma uppsättning. Ett exempel: I Don Giovanni på GöteborgsOperan 1995 spelade Rune Kommendören och Åke Masetto.
I junis operafråga sökte jag tio operor, som Åke Zetterström medverkat i. I vilka operor gjorde han följande roller? De rätta svaren kommer här:

A. Alfio: Mascagnis Cavalleria rusticana

B. Dulcamara: Donizettis Kärleksdrycken

C. Nick Shadow: Brittens En rucklares väg

D. Prus: Janacéks Fallet Makropulos

E. Ribbing: Verdis Gustaf III/Maskeradbalen

F. Ford: Verdis Falstaff

G. Papageno: Mozarts Trollflöjten

H. Figaro: Rossinis Barberaren i Sevilla (I Figaros bröllop har Åke INTE gjort Figaro, däremot har han gjort Greve Almaviva och Antonio.)

I. Masetto: Mozarts Don Giovanni

J. Schaunard: Puccinis La Bohème

18 rätta lösningar kom in den här gången. Det var lite fler än vanligt. Vinnare av presentkortet på GöteborgsOperan à 200 kr drogs vid vår operaresa till Vadstena och Läckö den 22-23 juli. Vinnare blev Eskil Malmberg. Grattis till honom!

På Läckö ges ju i år Mozarts Figaros bröllop. För juli månads operafråga kommer jag då osökt att tänka på några andra Mozart-operor. I vilka operor förekommer följande figurer?

A. Colas

B. Aspasia

C. Don Anchise

D. Ilia

E. Konstanze

F. Buff

G. Don Ottavio

H. Dorabella

I. Vitellia

J. Monostatos

Skicka Din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com. Du har resten av sommaren på Dig för att grunna på svaren. Senast den 8 september vill jag ha Ditt svar! En vinnare av ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor dras vid första kurstillfället i Göran Gademans operettkurs Minns du dem än tisdagen den 10 september. Lycka till!

Hösten är full av aktiviteter för GöteborgsOperans Vänner. Vi börjar redan måndagen den 2 september då vi träffar årets GOV-stipendiater David Lundqvist och Tobias Ahlsell, som gör Fagin respektive Bill Sykes i höstens stora musikalsatsning Oliver.

Tre tisdagar i september blir det alltså också minikurs om operettens historia, i oktober fortsätter seminarieserien En opera blir till, i november gör vi en operaresa till Benjamin Brittens Albert Herring i Karlstad och får en gademansk introduktion till Wagners Valkyrian inför premiären den 1 december. Vi hoppas också på att det blir julfest – på Operan den här gången!

Mer information kommer i medlemsbrev i augusti och fortlöpande på hemsidan http://www.govanner.se.

Vi ses väl på Operan!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.