Ordföranden har ordet – sommaren 2021

I denna ordförandekrönika finns det några kluriga frågor om programmet för säsongen 2021-2022.

För maj månads operafråga hade jag inspirerats av SVT:s kulturfrågesport Kontrapunkt – ett verkligt favoritprogram. I den så kallade ”nöten” i Kontrapunkt gällde det ju att hitta den gemensamma nämnaren för tre olika saker, ett musikstycke, ett bildkonstverk och ett stycke litteratur. Till skillnad från i Kontrapunkt tänkte jag mig att svaren i maj-frågan inte alltid skulle vara givna. Alltså var det fritt fram för fantasin att flöda!

1. Operorna Vännen Fritz, Zanetto, Iris, Le maschere och Guglielmo RatcliffSvar: Operor av Mascagni. Mindre kända och mindre spelade än Cavalleria rusticana.

2. Rollfigurerna Zerbinetta, Scaramuccio, Harlekin, Truffaldino och Brighella? Svar: Roller i Richard Strauss Ariadne på Naxos. ”Commedia dell ́arte-figurer” är också godkänt svar.

3. Mozarts Trollflöjten, Donizetis Don Pasquale, Verdis Falstaff, Wagners Parsifal, Rossinis Wilhelm Tell och Puccinis Turandot? Svar: Sista verken i respektive tonsättares produktion. Men här har några påpekat att det inte är korrekt vad gäller Donizetti. Ett par andra verk än Don Pasquale fick sin premiär senare, de flesta sällan eller aldrig framförda efter uruppförandet. Frågan var alltså fel, men svaren har blivit rätt!

4. Kjell Ingebretsen, Lise-Lotte Axelsson, Stephen Langridge och Henning Ruhe? Svar: Operachefer/konstnärliga ledare på GöteborgsOperan.

5. Rollfigurerna Canio, Nedda, Tonio och Beppo? Svar: Roller i Leoncavallis Pajazzo.

6. Rollfigurerna Almaviva, Luna, Anckarström, Ory, René av Luxemburg och Monterone? Svar: Samtliga är grevar. Almaviva i både Barberaren i Sevilla och Figaros bröllop, Luna i Verdis Trubaduren, Anckarström i Verdis Maskeradbalen, Ory i Rossinis Greve Ory, René i operetten Greven av Luxemburg och Monterone i Verdis Rigoletto.

7. Patrik Ringborg, Kjell Ingebretsen, Evan Rogister och Henrik Schaefer? Svar: Dirigenter på GöteborgsOperan.

8. Rollfigurerna Octavian i Rosenkavaljeren, Cherubino i Figaros bröllop, Oscar i Maskeradbalen, Kompositören i Ariadne på Naxos, Hans i Hans och Greta och Orfeus i Hans och GretaSvar: Så kallade ”byxroller”, alltså roller som är män eller pojkar och som sjungs av en kvinna, oftast mezzo. Här hade det smugit sig in ett fel i frågan: Orfeus har förstås ingenting att göra med Hans och Greta utan finns med i Orfeus och Eurydike. Ändå blev svaren rätt!

9. Opéra Bastille, Opéra Garnier och Opéra Comique? Svar: Operahus i Paris.

10. Verdis Othello, Brittens En midsommarnattsdröm, Ambroise Thomas Hamlet, Gounods Romeo och Julia, Aribert Reimanns Lear och Bellinis I Capuleti e i MontecchiSvar: Verk som bygger på pjäser av Shakespeare.

11. Rollfigurerna Delila, Charlotte i Werther, Carmen, Suzuki i Madame Butterfly, Olga i Eugen Onegin, Dorabella i Cosi fan tutte, Amneris i Aida och Eboli i Don CarlosSvar: Mezzoroller.

12. Gluck, Monteverdi och Offenbach? Svar: Alla tre har skrivit verk om Orfeus.

13. Mozarts Bastien och Bastienne, Richard Strauss Salome och Elektra, Tjajkovskijs Jolanta, Mascagnis Cavalleria rusticana (På Sicilien), Leoncavallis Pajazzo, Béla Bartóks Riddar Blåskäggs borg, Ravels L ́heure espagnole (En spansk visittimme), ochPuccinis Syster Angelica, Manteln och Gianni SchicchiSvar: Enaktare.

14. Rollfigurerna Violetta Valéry, Gilda, Amneris, Eboli, Desdemona och Abigail? Svar: Kvinnor hos Verdi. La traviata, Rigoletto, Aida, Don Carlos, Othello respektive Nabucco.

15. Rollfigurerna Musetta, Schaunard, Colline, Rodolphe och Benoit? Svar: Finns med i Puccinis La Bohème.

Majfrågan var nog klurig. Endast femton svar kom in. Vinnare drogs på midsommarafton. Den här gången blev det Christofer Psilander som hade turen med sig. Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor är vinsten. Grattis till honom!

Sedan sist har GöteborgsOperan presenterat programmet för säsongen 2021-2022. För operavännerna har Göran Gademan gjort en digital presentation, som finns tillgänglig på vår hemsida, avsnitt 3 ”Filmer”. Se gärna: https://govanner.se/16-filmer/

Sommarens operafråga utgår från de verk, som kommer att uppföras under det kommande spelåret:

  1. Säsongen inleds med en ny uppsättning av Rossinis Barberaren i Sevilla. Den förra uppsättningen i regi av David Radok hade premiär den 7 oktober 2000 och togs sedan upp i åtskilliga nypremiärer, senast för bara ett par år sedan år sedan. Figaro gjordes 2000 av en sångare, som senare sjungit samma roll på Metropolitan och många andra ställen. Hela Metropolitan-föreställningen finns förresten på Youtube. Vem är den sångaren?
  2. I september blir det nypremiär på den senaste uppsättningen av Puccinis Tosca. Nu med Carolina Sandgren i titelrollen. Den 7 december 1996 hade Operan premiär på sin första uppsättning av denna älskade opera. I titelrollen alternerade då Katarina Dalayman, Helena Holmberg och …? Ja, vem var den tredje Floria Tosca? Även det är en världsartist, som sjungit på Metropolitan och många andra ställen. Hon har återkommit till GöteborgsOperan vid några tillfällen, senast när Operan firade Birgit Nilssons hundraårsdag.
  3. Under hösten spelas i regionen och på Lilla scenen en ”minimusikal”, som baseras på texter av Karin Boye och Barbro Hörberg. Den är skriven av Per Larsson och Ingalill Wagelin, Ingalill Wagelin är själv ensam på scenen. På GöteborgsOperan framförde Katarina Karnéus på Operan 2015 en annan monolog, en opera av Arnold Schönberg. Den gavs då tillsammans med en annan enaktare, nämligen Riddar Blåskäggs borg. Vad heter Schönbergs opera?
  4. Spelårets musikalsatsning blir Kärlek skonar ingen, baserad på Håkan Hellströms låtar. Vilken annan svensk musikal, med urpremiären förlagd till Malmö, spelades för utsålda hus på GöteborgsOperan 1996-1997 och återkom i en nyuppsättning 2014?
  5. Som sig bör avslutas Operans satsning på Wagners Nibelungens ring med Ragnarök, som ges i december och januari. I mars 2000 gav Operan en sex timmar lång konsertant ”kompaktversion” av Ringen. Vandraren i Siegfried gjordes då av en sångare, som gjorde Wotan/Vandraren även i de senaste uppsättningarna av Rhenguldet, Valkyrian och Siegfried. Vem var det?
  6. Under våren 2022 turnerar GöteborgsOperan i regionen med en minioperett med musik, som hämtats från kända verk av Jacques Offenbach. Champagnetårar är titeln på detta stycke. Den 28 maj 2003 var det premiär på Offenbachs mest spelade operett. Helena Holmberg gjorde titelrollen. Vilken operett var det?
  7. Kerstin Avemo har gjort minnesvärda insatser på GöteborgsOperan, bland annat som Violetta Valéry, som Lucia di Lammermoor och Mimi. På hösten 2021 sjunger Kerstin Avemo på Lilla scenen den enda rollen i Arnold Schönbergs Pierrot lunaire. Den 13 april 2002 gjorde Kerstin Avemo sin göteborgsdebut i titelrollen i en annan 1900- talsopera. Vilken?
  8. Verdis Rigoletto får premiär i februari 2022. Den gavs på Operan 2004 och turnerade i Västra Götalandsregionen i en tältversion 2015. Hertigen sjöngs vid båda tillfällena av samme sångare. Vem var det? Han har gjort många andra roller på GöteborgsOperan, exempelvis Calaf i Turandot, Cavaradossi i Tosca och Canio i Pajazzo.
  9. Våren 2022 blir det också premiär på Gösta Nystroems opera Herr Arnes penningar. Den gavs konsertant i april 2017. Under den säsongen framfördes fyra olika svenska sällan eller aldrig spelade operor. På Storan spelades Herr Arnes penningar i två olika uppsättningar, den första 1961 och den andra 1975. Uruppförandet skedde i radio. Bertil Malmberg skrev librettot efter Selma Lagerlöfs berättelse. Selma Lagerlöf skrev librettot till en opera av Elfrida Andrée som också uppfördes konsertant på Operan samma år som Herr Arnes penningar. Vilken opera är det?
  10. Vårsäsongen 2022 avslutas med en opera av Gaetano Donizetti, Viva la Mamma. På GöteborgsOperan spelades en annan, betydligt kändare, komisk Donizetti-opera 2013 med Elin Rombo och Daniel Johansson i huvudrollerna och med Åke Zetterström som Dulcamara. Vad heter den operan?

Skicka din lösning direkt till mig christer.elfverson@telia.com senast den 29 augusti. Vinnare dras den 30 augusti. Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor. Lycka till!

Och så hoppas vi att vi får ses ”på riktigt” i en ljusnande framtid! Spelåret 2021-2022 verkar lovande!

Det har visat sig att e-postadresserna i vårt medlemsregister inte alltid är korrekta. En del meddelanden ”studsar” tillbaka. I dessa digitala tider är det därför särskilt viktigt att anmäla byte av adress till goteborgsoperansvanner@gmail.com. Anmäl hellre din e-postadress en gång för mycket än inte alls.

Styrelsen för operavännerna beslutat att genomföra årsmötena för 2020 och 2021 vid ett och samma tillfälle. Och vi hoppas att det kan ske vid ett fysiskt möte på Operan måndagen den 13 september. Kallelse utgår i särskild ordning.

Fortsatt skön sommar!


Christer Elfversson, ordförande

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg