Ordföranden har ordet – juni 2017

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Den trogne läsaren av mina månadskrönikor vet att Kerstin Avemo är en av mina absoluta sopranfavoriter. Hon har just avslutat operasäsongen på GöteborgsOperan med en bejublad insats som Violetta i Verdis odödliga La traviata. Hela tre gånger var jag där och njöt av hennes sång och skådespeleri. Henne vill vi se och höra mer av i Göteborg!

Kerstin Avemo fick bli huvudpersonen i maj månads operagåta. Jag sökte då sex roller som hon gjort. Vilka kunde det vara?

Här kommer de rätta svaren:
A. En kvinna som dödar sin brudgum. Lucia i Donizettis Lucia di Lammermoor.
B. En ung kvinna som dödas av en lönnmördare. Gilda i Verdis Rigoletto.
C. En page. Oscar i Verdis Maskeradbalen.
D. En kokerska som är förlovad med Jean. Kristin i Philippe Boesmans Julie.
E. En kvinna som dödas av Jack Uppskäraren. Lulu i Alban Bergs Lulu.
F. En mekanisk docka. Olympia i Offenbachs Hoffmanns äventyr.

Lucia och Lulu gjorde hon i Göteborg, de andra på andra håll. Svåraste nöten att komma på var nog rollen som Kristin i Julie, en opera som bygger på Strindbergs Fröken Julie. Den gjorde Kerstin Avemo i Bryssel, mot Malena Ernmans Julie. Först med rätt svar var ännu en gång Thorsten Bengtsson. Stort grattis till honom!
Christer 2015

Kerstin Avemo kommer till mina hemtrakter i Skåne i sommar. På Musikveckan i Kullabygden måndagen den 3 juli 19.30 i Vikens kyrka framför hon med gitarristen Mats Bergström musik av Franz Schubert och Kurt Weill. Spännande! Gissa vem som köpt biljetter!

Musikveckan i Kullabygden är en tradition sedan mer än femtio år. Den håller mycket hög konstnärlig kvalitet. Dagen före Kerstin Avemos framträdande i Vikens kyrka blir det en opera- och operettkonsert på Krapperups slott, söndagen den 2 juli 19.30. Då medverkar två av mina andra absoluta sångarfavoriter, nämligen Katarina Karnéus och Joachim Bäckström, båda välkända från GöteborgsOperan, Karnéus senast som Klytaimnestra i Elektra, Bäckström som Don José i Carmen.
Programmet på Krapperups slott kallas ”Från Wien till Paris”. Det blir musik ur bland annat Carmen, Läderlappen, Glada änkan, Csardasfurstinnan och Simson och Delila. Medverkar gör även pianisten Johan Ullén och Indrakvartetten. Om ni lyckas få biljetter till något eller några av Musikveckan i Kullabygdens arrangemang är ni förstås välkomna att titta in även hos mig i Mölle! Vi bor i en gammal, numera nedlagd, affär nära hamnen. Kaffe kan vi alltid bjuda på och ibland vankas champagne! Det senare gäller alltid när Avemo, Karnéus eller Bäckström är i faggorna!

GöteborgsOperans Vänner hade i samverkan med Wagnersällskapet i Göteborg lyckat få några biljetter till ett annat arrangemang. Av världsklass, får man nog tillägga! Det handlade om Wagners Nibelungens Ring, som framfördes i två omgångar på Kungliga Operan i Stockholm. Vi var där den 24-29 maj. Det blev en upplevelse för livet! Jag har faktiskt aldrig sett hela Ringen på scenen, bara i TV, så detta blev mycket mäktigt. Särskilt sluten på Siegfried och Götterdämmerung var fullständigt magiska. Både hustrun och jag blev på kuppen hänförda wagnerianer! Nu ser vi ännu mer fram emot den göteborgska Ringen, som startar med Rhenguldet hösten 2018 och avslutas med Götterdämmerung 2021. Operachefen Stephen Langridge kommer att regissera, men vilka sångare kommer vi att få möta? Det har ännu inte avslöjats.

I Stockholm blev det en väldig, kanske oslagbar, sångarprakt, med exempelvis Nina Stemme som Brünnhilde, John Lundgren som Wotan/Vandraren, Lars Cleveman som Siegfried, Michael Weinius, som Siegmund och Katarina Dalayman som Fricka, för att nu bara nämna några av sångarna, som faktiskt vi fått njuta av även i Göteborg. Och just de här fem sångarnas insatser På GöteborgsOperan får bli frågan i juni månads ordförandekrönika. Jag söker fyra roller som Nina Stemme gjort hos oss, en roll som John Lundgren gjort, en roll som Lars Cleveman gjort, två roller som Weinius gjort och två roller som Katarina Dalayman gjort. Sammanlagt tio roller, alltså.

Ange rollfigurernas namn och vilka operor det handlar om. Skicka in din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com. Priset är som vanligt evig ära och berömmelse!

Skön sommar! Vi ses kanske på Göran Gademans nya operakurs ”Röster”, tre tisdagar, den 22 och 29 augusti och den 5 september! Eller när Operan sparkar igång säsongen med en konsert med Sven-Bertil Taube lördagen den 12 augusti.

Till sist vill jag uppmana Er alla: Njut av den sköna svenska sommaren!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.