Operavännernas möte med kompositören Paula af Malmborg Ward den 6 maj blev mycket uppskattat. Paula lyckades sannerligen entusiasmera publiken. Hon bjöd verkligen på sig själv, som det brukar heta. ”Mer sådant!” önskade flera av deltagarna.
Detta var första träffen i vår seminarieserie En opera blir till, där vi följer tillkomsten av hennes och Kerstin Perskis beställningsverk för GöteborgsOperan. Mytomania är arbetsnamnet på deras nya verk. Världspremiären blir våren 2021. Måndagen den 14 oktober är det dags för träff nummer två i serien. Då får vi möta librettisten Kerstin Perski. Under 2020 blir det ytterligare tillfällen att följa processen.
Med anledning världspremiären på en ny opera i GÖTEBORG handlade maj månads operagåta om urpremiärerna för tio andra operor. Frågan var i vilka städer de fick sina första framföranden? Här kommer de rätta svaren:
A. Bizets Carmen: Paris (1875)
B. Bartóks Riddar Blåskäggs borg: Budapest (1918)
C. Alban Bergs Wozzeck: Berlin (1925)
D. Benjamin Brittens Billy Budd: London (1951)
E. Daniel Börtz Goya: Göteborg (2009)
OCH FICK JAG LÄRA MIG Gian Carlo Menottis Goya – Washington D.C. (1986)
F. Puccinis Manteln – Syster Angelica – Gianni Schicchi (Triptyken): New York (1918)
G. Mozarts Trollflöjten: Wien (1791)
H. Richard Strauss Rosenkavaljeren: Dresden (1911)
I. Stravinskijs Rucklarens väg: Venedig (1951)
J. Wagners Parsifal: Bayreuth (1882)
Får man googla för att hitta svaren? undrade någon. Självklart! Det är inte många fler än Göran Gademan, som har alla sådana fakta i huvudet. Menottis Goya hade jag själv inte ens hört talas om. Man lär så länge man fabricerar operagåtor för GöteborgsOperans kunniga vänner. 14 rätta lösningar hade kommit in. Vinnare drogs vid operavännernas möte med Åke Zetterström på restaurang Bommen den 3 juni. Den här gången var det Thorsten Bengtsson, som hade turen med sig. Grattis till honom!
Operavännernas träff med Åke Zetterström blev en fin avslutning på säsongen. Generöst delade Åke med sig av privata och professionella minnen och erfarenheter. Han gjorde några nedslag i karriären, från debuten som pojken Gherardino i Puccinis Gianni Schicchi med Sixten Ehrling som dirigent på Stora teatern till den just påbörjade instuderingen av nästa säsongs stora barytonparti i Benjamin Brittens Döden i Venedig.
Som en av många personliga höjdpunkter nämnde Åke rollen som Sixtus Beckmesser i Mästersångarna i Nürnberg på GöteborgsOperan 2010. För den rollen tilldelades han Tidskriften Operas operapris . En kommande önskeroll skulle vara trollkarlen i Prokofievs Kärleken till de tre apelsinerna, som Åkes pappa Rune Zetterström gjorde på Stora teatern 1970, då denna opera fick sin svenska premiär. Den föreställningen gjorde starka intryck på Åke, som då var mycket ung. Även jag minns den uppsättningen som en fantasieggande upplevelse.
Pappa Rune betydde mycket för Åke, sedan han väl bestämt sig för att satsa på sångaryrket. Birgit Nillsson var en annan mentor. Tidigt blev han Birgit Nilsson-stipendiat (1994). Och många roller har det blivit. I junis operafråga söker jag tio operor, som Åke medverkat i.
I vilka operor gjorde Åke följande roller?:
A. Alfio
B. Dulcamara
C. Nick Shadow
D. Prus
E. Ribbing
F. Ford
G. Papageno
H. Figaro
I. Masetto
J. Schaunard
Skicka din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com. Du har halva sommaren på Dig för att grunna på svaren. Senast den 20 juli vill jag ha Ditt svar! En vinnare av ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor dras under operavännernas resa till Vadstena och Läckö slott 22-23 juli.
Den skönaste av somrar önskar jag GöterborgsOperans ALLA vänner! Och till hösten ses vi förstås på Operan, kanske på Göran Gademans operettkurs Minns du dem än? tre tisdagar i september?
Christer
Christer Elfversson, ordförande för