Ordföranden har ordet – maj 2015

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Äntligen våras det!

Första gröna bokbladet rapporteras nyligen ha slagit ut på Kullaberg, där jag bor. Magnolian börjar blomma och forsythian utanför mitt fönster är knallgul. Saven stiger. Naturen lockar. Men operaintresset avtar inte.

GöteborgsOperan välkomnar våren med en turnerande tältversion av Verdis klassiker Rigoletto. Vilken rolig idé! Ett cirkustält, som slås upp mitt i byn lockar säkert ny publik! Kanske till och med nya operavänner! Tält-Rigoletto spelas fram till slutet av maj i Vänersborg, Kungshamn, Borås, Partille, Ulricehamn och Tidaholm. Det är en nedbantad föreställning vad gäller kör och orkester men alls ingen svältkost. Tvärtom! Det är en av de mest intensiva och dramatiskt övertygande operauppsättningar som jag har upplevt. Närkontakt av första graden!

GO är på tältturné under april-maj 2015.

Regissören Rikard Bergqvist, som också nyöversatt verket till svenska (ingen ”Ack som ett fjun så lätt”), har förlagt handlingen till ett gym, där originalets hovnarr Rigoletto jobbar som allt-i-allo. Själv är jag ibland tveksam till dylika ”moderniseringar”, men här kändes det inte alls långsökt. Jag såg premiären i Skövde den 15 april, en dag med hällande regn tio timmar i sträck. Tältduken kunde inte riktigt hålla vätan ute. Men vad gjorde det? Här bjöds publiken på nerv och närhet och välljud i skön förening. Skådespeleri av högsta karat, inte ”bara” Verdis pärlband av opera-hits. Jag blev sannerligen berörd.

På skärtorsdagen upplevde jag Anna Netrebko som Anna Bolena (Donizetti) i Zürich. Där blev jag förstås imponerad av denna världssoprans närmast ekvilibristiska teknik, men direkt till hjärtat gick inte den föreställningen. Delvis berodde det väl på att Donizetti är en sämre musikdramatiker än Verdi. Hos Donizetti handlar det mer om att visa upp än om att gestalta och fördjupa, men intimiteten i Rigoletto-tältet, den primitivt effektiva scenografin och de suveräna insatserna från sångarna Mats Persson, Sofie Asplund, Tomas Lind, Karolina Blixt, Peter Loguin, Glenn Kjellberg, Erik Lundh och Karl Peter Eriksson satte betydligt mer avtryck i mitt inre. Jag fullkomligt överrumplades av intensiteten i utspelet.

Även i denna Rigoletto blev höjdpunkten för mig mötet i andra akten mellan Rigoletto och hans dotter Gilda. Raseri och hämnd ställs mot kärlek och försoning! Denna Rigoletto är väl värd att se om. Och så skall det bli. Operavännerna åker och ser den i Borås den 9 maj. Hoppas att denna tältturné kan få fortsätta i höst! Den är värd en jättepublik!

För att återgå till Zürich: Det var dock inte bara briljansen hos Netrebko som imponerade där. Det gjorde också bredden i repertoaren. 37 olika uppsättningar ges under året, varav elva premiärer. Opera och balett. Operahuset gästas ofta av internationella storstjärnor. Vad sägs till exempel om Klaus Florian Vogt som Lohengrin, Joyce DiDonato som Romeo (Bellini), Cecilia Bartoli som Askungen, Stephen Gould som Tristan, Matti Salminen som König Marke och Diana Damrau som Adina. Nina Stemme gör Isolde i år och Turandot nästa år. Men biljetterna är mycket dyra. Man skall helst se till att bli bjuden! Det blev vi! Vid speciella regelbundet återkommande ”Volksvor-stellungen” är dock biljettpriserna mer överkomliga. Staden Zürich är mindre än Göteborg. Föreställningarna på Operan är nästan alltid utsålda. Men stora delar av publiken är långväga gäster.

Låt mig nu återkomma till Anna Bolena. Den ger mig anledning att ställa månadens kluriga operafråga. Donizettis opera utspelar sig ju i England (Windsor och Towern). På GöteborgsOperan har det under de första tjugo åren framförts åtminstone ÅTTA operor med England/Skottland som spelplats. Vilka operor kan det vara? FEM av dem räcker som svar på månadens operagåta. Skicka in Ditt svar till Christer Elfversson

Den frågan är nog lite svårare än min förra. Då gällde det att förknippa tre olika italienska operacitat med roller som årets GOV-stipendiat Carolina Sandgren gjort på GöteborgsOperan. De tre rollerna var Grevinnan i Figaros bröllop, Violetta i La Traviata och Musetta i La Bohème. Tre rätta svar kom in i mycket rask följd, från Bitte Holmquist, Christer Fors och Thorsten Bengtsson. Ett första, ett andra och ett tredje pris kommer att utdelas. Vid första bästa tillfälle! Stort grattis till vinnarna!

Vilka är Dina närmaste operaplaner? För min del blir det alltså den 9 maj Rigoletto i Borås. Jag försöker nog också se om Riddar Blåskäggs borg och Erwartung, eftersom jag tror att de båda verken blir rikare för varje gång man ser och hör dem. Där finns många bottnar! Därnäst följer nypremiären på Rossinis Askungen på Kristi himmelsfärdsdag! Och i sommar blir det förstås Béatrice och Bénédict på Läckö. GO-vännerna åker dit den 22 juli. Se på hemsidans avsnitt: Läckö-resa sommaren 2015! Du hänger väl med?

Vi hörs och ses! På GöteborgsOperan!

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.