Säsongen 2016-2017 ger ju GöteborgsOperan konsertanta framföranden av tre sällan spelade svenska operor. Söndagen den 30 oktober blir det Ivar Hallströms Vikingarna, söndagen den 26 februari Ture Rangströms Kronbruden och söndagen den 23 april Gösta Nystroems Herr Arnes penningar.

Ture Rangström, foto från Wikimedia Commons.
Apropå denna spännande satsning handlade förra månadens ”Ordföranden har ordet” om andra svenska operor, som setts och hörts på GöteborgsOperan. I operagåtan gällde det att ange fem verk, men listan innehåller betydligt fler: Aniara, Purpurporten, Äppelkriget, Mega, Macbeth 2, Goya, Drömmakarna, K. Beskrivning av en kamp, Sömnkliniken, Min mamma är en drake, En amputerad själ, Lasse-Majas detektivbyrå och nu senast Notorious. Och jag kan ha glömt någon.
Gåtan lockade inte så många. Endast fem svar kom in. Först med rätt lösning var – som vanligt, höll jag på att säga – Christer Fors! Grattis till honom! Den här gången försöker jag med en lite enklare gåta. Jag söker sju operor, som spelats på GöteborgsOperan. Vilken är deras gemensamma nämnare?
I opera A sjunger en italiensk hertig om att kvinnor är mobila, i opera B en kinesisk prins om att ingen sover, i opera C en italiensk målare om att han älskade livet, i opera D en spansk tronföljare om att han älskar sin styvmor, i opera E en svensk kung om att han vill bli spådd klockan tre, i opera F en spansk soldat om att en blomma kastats till honom och i opera G en skotsk adelsman om att hans hustru och barn dödats.
Vilka är operorna och vem var hertigen, prinsen, målaren, tronföljaren, kungen, soldaten och adelsmannen på GöteborgsOperan? Den gemensamma nämnaren är att alla på GöteborgsOperan sjungits av samme sångare. Vem? Din lösning kan Du skicka direkt till mig med E-post: Christer Elfversson

Kerstin Avemo – en favorit för Christer Elfversson. Foto – Peter Knutson.
Säsongen 2016-17 finns det mycket att se fram emot. Själv glädjer jag mig särskilt över att Kerstin Avemo kommer tillbaka, denna gång som Violetta i La traviata. Hennes Lulu och Lucia och Eurydike är oförglömliga. Mycket glädjande är också att Joachim Bäckström får framträda i en större roll än som Laertes i Hamlet, nämligen som Don José i Carmen. Jag har hört och sett honom göra den rollen i Köpenhamn och han är mycket bra. I Köpenhamn gör han nästa säsong Hoffman.
Satsningen på de tre svenska operorna är en fantastiskt god idé. Lite synd förstås att inte åtminstone någon av dem får upplevas sceniskt. Och att de bara ges en enda gång vardera! Men konsertanta framföranden kan ibland bli riktiga höjdpunkter. Musiken får huvudrollen! Så skedde till exempel med Verdis Attila och Bellinis I Capuleti e i Montecchi.
Göran Gademans kurs ”Operahistoria” under våren blev en stor succé. Därför – och med tanke på Operans satsning på svensk opera – ordnar vi en minikurs i höst om den svenska operahistorien. Med Göran Gademan, förstås. Tre tisdagar: 11/10, 25/10 och 8/11. Information kommer i maj månads medlemsbrev, som distribueras med GO-nyheterna den 13 maj. Titta även här på Hemsidan!
Riktigt glad blev jag också över beskedet om att Ringen äntligen sätts upp på GöteborgsOperan! En opera årligen 2018-2021. I regi av konstnärlige ledaren Stephen Langridge! Det artar sig till en riktig höjdare. Och kopplingen till hållbar utveckling är sannerligen inte långsökt! Ragnarök! Ett litet smolk i glädjebägaren är förstås att den samlade Ringen inte uppförs 2021, när hela projektet är genomfört. Det känns aningen snopet. Går inte det att ompröva?

John Lundgren och Nina Stemme i ”Notorious”. Foto: Mats Bäcker.
Många av GöteborgsOperans Vänner åker till Stockholm i maj 2017 för att uppleva just en samlad Ringen under en vecka. Där medverkar en hel del ”göteborgsbekantingar”, exempelvis trion från Notorious: Nina Stemme, John Lundgren och Michael Weinius. ALLT är redan utsålt.
Och det blir det säkert på GöteborgsOperan också!
Vi ses väl?