Ordföranden har ordet – maj 2018

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Den 21 april var det dags för GöteborgsOperans premiär på Musorgskijs opera Boris Godunov. Endast sju föreställningar gavs, den sista den 13 maj. I min förra operafråga sökte jag sex andra ryska operor. Tre av dem har spelats på GöteborgsOperan, medan tre av dem ännu väntar på att framföras här. Vilka kunde det vara?

A) En opera i tre akter som innehåller bland annat en duell, en amma och en gratulations-kuplett. Titelfiguren är en baryton. En tenor dödas redan i andra akten. Sopranen sjunger i en tio minuter lång ”brevscen”. Senast i Göteborg var det Carolina Sandgren. Svar: Tjajkovskijs Eugen Onegin.

B) En opera i en prolog och fyra akter som innehåller bland annat en hypokondrisk prins, en trollkarl och tre prinsessor. Operan bygger på en komedi av Carlo Gozzi och utspelar sig i sagans tid och plats. Operan fick sin svenska premiär på Stora teatern i Göteborg den 2 maj 1970. Operan spelas sällan, men en marsch ur verket hör man ibland. En ytterligare ledtråd skulle kunna vara ”citrusfrukter”. Svar: Prokofievs Kärleken till de tre apelsinerna.

C) En opera i fyra akter som finns i två olika versioner med olika namn. Den första versionen uruppfördes 1934, den andra 1963. Första versionen är den som oftast spelas nu. Titelfiguren mördar sin svärfar med råttgift. Tillsammans med sin älskare dödar hon även sin make och gömmer liket i källaren. Gitta-Maria Sjöberg gjorde rollen hos oss. Svar: Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mtsensk, i andra versionen kallad Katerina Ismajlova.

D) En opera som var ofullbordad vid kompositörens död. Två andra tonsättarekompletterade partituret efter kvarlämnade utkast. Den rapsodiska handlingen utspelar sig på 1100-talet. Några namn på personer i rollistan utöver titelfiguren: Vladimir, Kontjak och Jaroslavna. Svar: Borodins Furst Igor.

E) En opera som utspelar sig i Sankt Petersburg. Båda huvudpersonerna tar livet av sig. En åldrad grevinna, som också uppträder som en vålnad i handlingen, blev Elisabeth Söderströms sista roll på Metropolitan. I andra akten framförs ett herdespel. Urpremiären i Sankt Petersburg blev en enorm triumf. Svar: Tjajkovskijs Spader dam.

F) En opera som Göran Gademan i sin Operahistoria beskriver så här: ”På ett djupare plan handlar det om hur Ryssland inför den västinriktade Peter den stores tillträde 1682 förlorade sin nationella själ.” Operan var ofullbordad och så gott som oorkestrerad vid tonsättarens död. Kompositörer som Rimskij-Korsakov, Stravinskij, Ravel och Sjostakovitj lockades att bearbeta och fullborda verket. 1966 gästspelade Sigurd Björling och Joel Berglund på Stora teatern i operans två stora basroller. Jag var där. Svar: Mussorgskijs Hovanstjina.

Fyra rätta svar kom in i tid. Vinnaren drogs vid Göran Gademans presentation av Inspelningar med Birgit Nilsson den 13 maj. Vinnare blev ännu en gång Christer Fors. Grattis till honom! Belöningen är ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.

Den 17 maj firar GöteborgsOperan Birgit Nilssons hundraårsdag med en festkonsert. All musik är hämtad från Birgit Nilssons repertoar. Wagner, Strauss och Puccini! Sju sopraner och en mezzo medverkar. Dirigent är Kjell Ingebretsen. Ett verkligt förstklassigt evenemang!

Därför handlar månadens operafråga om de åtta medverkande sångarna Katarina Dalayman, Annlouice Lögdlund, Christina Nilsson, Matilda Paulsson, Annalena Persson, Nina Stemme, Elisabet Strid och Iréne Theorin. Vem passar in på följande korta beskrivningar?

A) Har på GöteborgsOperan gjort bland annat Tosca, Rosenkavaljeren och Arabella.

B) Gjorde 2012 Rusalka i Göteborg och debuterade 2013 som Sieglinde i Bayreuth.

C) Har gjort Brünnhilde, Isolde, Turandot och mycket mer. Aldrig hittills på GöteborgsOperan. Mycket i Köpenhamn. Senast Elektra i Stockholm.

D) Ingår i ensemblen i Göteborg och har här gjort exempelvis Tatjana, Isolde, Ariadne och Tosca.

E) Mezzosopran som i Göteborg gjort bl.a. Kompositören i Ariadne på Naxos och Hans i Hans och Greta. Andra roller i andra operahus är Octavian i Rosenkavaljeren, Carmen och Cherubino.

F) Fick Tidskriften OPERAs pris 2016 för sin rolltolkning i Die tote Stadt på Wermland Opera, där hon också gjort exempelvis Brünnhilde. På Folkoperan sågs och hördes hon senast som Turandot.

G) Bär samma namn som en tidigare känd svensk operasångerska. Senaste rolldebuterade hon som Aida i Stockholm.

H) Har i Göteborg bland annat gjort Elisabeth i Tannhäuser och Tosca, på Metropolitan Kundry i Parsifal. På senare tid mezzoroller som Carmen, Klytaimnestra och Amneris i Stockholm.

Skicka din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com. Presentkort på GöteborgsOperan à 200 kr väntar som vinst. Dragning av vinnare sker vid operavännernas resa till operan Vampyren på Läckö slott den 18 juli.

Du följer väl med till Läckö? Det brukar vara en av sommarens höjdpunkter.

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.