En märkligare vår är denna har jag aldrig upplevt. Något liknande hade jag inte ens kunnat föreställa mig. Inte mycket har skett ”in real life”, som det heter. Sociala kontakter, barn och barnbarn, opera, amatörteater, kyrkofullmäktige, föreningar, umgänge – allt har fått bli digitalt. Coronaisoleringen har dock fört med sig att det har blivit mycket TV-tittande. GöteborgsOperan och många andra operahus över hela världen streamar konserter och föreställningar till alla oss som annars skulle lida väldigt av operaabstinens. Exempelvis har jag kunnat njuta av Vikingarna i konsertant version från GöteborgsOperan, Carmen i samma uppsättning som några av GöteborgsOperans Vänner såg i Paris förra året och Valkyrian direkt från Stockholmsoperan.
Vad gäller opera har jag också upptäckt att nästan ALLT finns på Youtube. Det mesta i flera olika versioner. Det är kul att jämföra TILL EXEMPEL Rossinis Askungen på La Scala, på Glyndebourne och på Metropolitan. Jag har haft tid att se HELA Patrice Chéreaus version av Nibelungens ring från Bayreuth 1979-1980. Den står sig än idag och framstår till och med som den definitiva Ringen. Särskilt första akten av Valkyrian kan inte göras bättre. Det ÅNGAR av känsla och erotik mellan Sieglinde och Siegmund. Och orkesterspelet under Pierre Boulez är fullständigt lysande genom alla de 16 timmarnas speltid.
Den listiga lilla räven, Cosi fan tutte och Tosca hör till det inställda på GöteborgsOperan. Vågar man hoppas att de återkommer? De var ju nästan premiärklara när allt publik verksamhet på Operan blev avblåst. Operavännernas resor till Glyndebourne/London och Läckö/Vadstena blev heller inget av. Trist, förstås, men nu har vi börjat planera resande för 2021.
Vid årsmötet den 16 mars skulle hela sex stipendier har delats ut. Men mötet blev ju uppskjutet på obestämd framtid. Alla publika aktiviteter på GöteborgsOperan ställdes in till den 15 juni. GO-vännernas styrelse beslöt att ändå dela ut stipendierna. Läs gärna om detta: GOV:s stipendiater 2020.
Ett särskilt stipendium till minne av operavännen Ingrid Wiman, som avled i somras, gick till de tre pojkar som delar på titelrollen i musikalen Oliver! Alltså Mattias Graffner, Pontus Sköldberg och Viktor Werlenius.
Operavännernas så att säga ”ordinarie” stipendiater blev i år Lisa Fröberg, pianist, instuderare och kormästare på GöteborgsOperan samt två välkända sångare i ensemblen, nämligen tenoren Tomas Lind och barytonen Mats Persson. Båda skulle ha varit med i vårens Tosca som Cavaradossi respektive Scarpia. Nu får vi vänta till höstens Nabucco, där Mats Persson gör titelrollen och Tomas Lind Ismaele.

Mats Persson, baryton.
Just Tomas Lind och Mats Persson fick bli huvudpersonerna i mars månads operafråga. De två har genom åren uppträtt tillsammans i olika uppsättningar på GöteborgsOperan.

Tomas Lind, tenor.
Vilka kunde det vara? Här kommer de rätta svaren.
1) 2018 spelade de två bröder i en Wagneropera, nämligen förspelet till Nibelungens ring. Svar: Tomas Lind som Froh och Mats Persson som Loge i Wagners Rhenguldet.
2) 2015 turnerade de med en tältversion av en välkänd Verdiopera i Västra Götalandsregionen. Mats gjorde titelrollen, Tomas en hertig. Svar: Mats som Rigoletto, Tomas som Hertigen av Mantua i Verdis Rigoletto.
3) 2016 gjorde de var sin ”Mac” i en annan Verdiopera, som utspelar sig i Skottland. Svar: Mats var Macbeth, Tomas var Macduff i Verdis Macbeth.
4) 2004 gjorde de var sin ”Don” i en tredje Verdiopera. Som utspelar sig i Spanien och Italien under 1700-talets mitt. Och som uruppfördes 1862 på Marinskij-teatern i S:t Petersburg. Svar: Tomas Lind gjorde Don Alvaro, Mats Persson Don Carlo di Vargas i Verdis Ödets makt.
5) 2000 var de rivaler om samma kvinna i en fransk opera som utspelar sig i trakten av Sevilla. Svar: Tomas var Don José, Mats Escamillo i Bizets Carmen.
6) 1998 gjorde de titelrollen respektive Lindorf/Coppelius/Doktor Mirakel/Dapertutto i en annan fransk opera. Svar: Tomas Lind i titelrollen, Mats Persson i de fyra ”onda” basbarytonrollerna i Offenbachs Hoffmanns äventyr.
7) 1996 spelade de en amerikansk löjtnant respektive Bonzen i en Pucciniopera. Svar: Pinkerton gjordes av Tomas Lind, Bonzen av Mats Persson i Puccinis Madame Butterfly.
8) 2019 gjorde de Canio respektive Tonio i en enaktare. Svar: Tomas Lind var Canio, Mats Persson Tonio i Leoncavallis I Pagliacci (Pajazzo).
9) 2016 var båda med i ett konsertant framförande av en svensk opera av Ivar Hallström. Svar: Tomas Lind gjorde vikingen Rolf, Mats Persson hans bror Björn i Vikingarna (som kunde ses via nätets ”GO-film” i början av april)
10) 2018 var det dags för en opera av Musorgskij. Svar: Tomas Lind gjorde Sjusjkij, Mats Persson Tjelakalov i Boris Godunov.
Vinnare skulle dras vid Göran Gademans introduktion till Cosi fan tutte den 5 maj, men som nästan ALLT annat, blev den introduktionen inställd. Dragningen skedde i stället hemma hos mig. Ett barnbarn på behörigt avstånd av två meter drog vinnaren under överinseende av en granne som tittade in genom fönstret. Av nitton inkomna rätta lösningar blev det Erling Erikssons lösning som drogs som vinnare. Han belönas med ett presentkort på Operan à 200 kronor. Grattis!
För maj månads operafråga återgår jag till en bokstavslek som uppskattades mycket förra gången jag roade medlemmarna med en sådan. Nu gäller det att kombinera fjorton bokstäver till namnet på en opera, som är en av GöteborgsOperans absolut bästa uppsättningar genom åren. Den älskades av både kritiker och publik. Nyckelbokstäverna är första bokstaven i de svenska namnen på fjorton operor som ännu ej spelats på GöteborgsOperan. De presenteras här i slumpvis ordning. Får man googla? Naturligtvis!
1) En opera av Léo Delibes som GöteborgsOperans Vänner såg och hörde i Malmö häromåret. Den utspelar sig i Indien i mitten av 1800-talet. Klockarian och Blomsterduetten är kända sångnummer. Bilden är från uppsättningen i Malmö.
2) En opera av Michail Glinka. Titeln består av ett mansnamn och ett kvinnonamn. Operan utspelar sig på olika fantasifulla platser i Kievriket under tidig medeltid.
3) En oratorieaktig opera av Carl Nielsen. Titeln består av två mansnamn. Bygger på en berättelse i Första Samuelsboken. Carl Nielsen dirigerade den faktiskt vid några föreställningar på Stora teatern 1928 med Jussi Björling i den lilla rollen som Jonathan och Kirsten Flagstad som Mikal.
4) En annan opera av Carl Nielsen. Librettot följer stundtals ordagrant texten i Ludvig Holbergs uppsluppna komedi med samma namn. Det hela är väldigt ”danskt”. Den räknas som dansk nationalopera och finns ofta på repertoaren på Det kongelige i Köpenhamn. Ett mästerverk, enligt min mening. Ouvertyren och Tuppdansen är kända orkesterstycken, som ibland hörs separat. Svensk premiär på Stora teatern i Göteborg 1930. Jag skulle gärna se att den sattes upp på GöteborgsOperan.
5) En opera av Jaromir Weinberger. Titelrollen är säckpipsblåsare. En polka och en fuga är kända orkesterstycken ur operan. Jag såg den på Stora teatern 1971 med Claes Jakobsson i titelrollen. Fotot är från programbladet.
6) En opera av John Adams som handlar om en amerikansk presidents besök i Kina. Spelades på Stockholmsoperan häromåret. Bilden dock från Metropolitan.
7) En opera av Richard Strauss med tydligt självbiografiskt motiv. Huvudpersonerna är ett gift par, Christine och Robert Storch. Sågs och hördes på gamla Storan någon gång på 70-talet med äkta paret Rut Jacobson och Per Stokholm i rollerna.
8) En opera av Ferruccio Busoni med samma namn som en opera av Giacomo Puccini.
9) En opera av Wilhelm Peterson-Berger som ibland har kallats en svensk nationalopera. Titeln på operan är ett mansnamn. Gunhild och Vaino är de två kvinnliga huvudpersonerna.
10) En opera av Hilding Rosenberg som har Atterboms romantiska sagospel med samma namn som förlaga.
11) En tidig opera av Puccini som utspelar sig i Flandern. Huvudpersonen har fått ge namn åt operan. Övriga större roller är Fidelia, Tigrana och Frank.
12) TVÅ operor av Christoph Willibald Gluck som handlar om Agamemnons och Klytemnestras dotter. Båda operornas titlar inleds med namnet på denna kvinna.
13) En opera av Franz Berwald med handlingen förlagd till Spanien på 1400-talet. Ett triangeldrama mellan titelfiguren, den moriska furstedottern Zulma och härföraren Sallaterna.
14) En opera av Gaetano Donizetti, skriven som en opéra comique på franska med talad dialog. Huvudpersonen Marie är en sorts ”maskot” för ett regemente i Tyrolen och hon skiljs från sin älskade Tonio. En av mina favoritoperor, faktiskt. Skulle gärna se och höra den på GöteborgsOperan med Kerstin Avemo i det krävande partiet som Marie. På fotot ser man Natalie Dessay på Parisoperan.
Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 7 juni. Det räcker med det svenska namnet på den sökta operan. En vinnare dras den 8 juni. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.
Lycka till!
Så hoppas jag förstås att vi ses på Operan i höst. Det uppskjutna årsmötet kommer förmodligen att inleda operavännernas aktiviteter någon gång i månadsskiftet augusti-september. Och på stora scenen väntar La Bohème, Nabucco och Siegfried. Härliga tider nalkas.
Christer
Christer Elfversson, ordförande för GöteborgsOperans Vänner