Majkrönikan 2022 blir min sista. Bristande hälsa i familjen gör att jag – efter nio år – inte förmår att fortsätta som ordförande för GöteborgsOperans Vänner. Tills vidare övertar vice ordföranden Bitte Holmquist de uppgifter som har legat på mig. Men jag lämnar förstås inte föreningen. Om tiden och lusten återkommer kanske jag till och med kan tota ihop en eller annan operafrågesport.
Gösta Nystroems opera Herr Arnes penningar blev en både mäktig och berörande föreställning på GöteborgsOperan. Jag såg den faktiskt som trettonåring vid den sceniska urpremiären på Stora teatern redan 1960, men jag har inga starka minnen av den uppsättningen. Herr Arnes penningar fick bilda utgångspunkt i april månads operafråga, som fick en ny och lite annorlunda utformning. Jag tyckte själv att det var otroligt roligt att associera på det här sättet. Det handlade nämligen om just associationer. Svaret i en fråga ledde fram till nästa fråga. Här kommer de rätta svaren.
- Herr Arnes penningar bygger ju på en kortroman av Selma Lagerlöf. Ett annat av hennes verk, kanske det mest kända, har bildat underlaget för en italiensk opera med musik av Riccardo Zandonai och libretto av Arturo Rossato och med ett annat namn än namnet på Lagerlöfs roman. Denna opera hade urpremiär på La Scala i Milano 1925 med Toscanini som dirigent. Vad heter den operan på svenska? Svar: Kavaljererna på Ekeby.
- Första ordet i namnet på Zandonais opera (ett substantiv i bestämd form pluralis) förekommer (i bestämd form singularis) sammansatt med namnet på en blomma i en annan mycket välbekant opera, som hade urpremiär i Dresden 1911 och som spelades på GöteborgsOperan 2002 med Katarina Karnéus i titelrollen. Vilken opera är det? Svar: Richard Strauss Rosenkavaljeren.
- Blomman i namnet på denna opera är inte en levande blomma utan en konstgjord. Materialet som den är gjord av förekommer i titeln på en vals av en välkänd österrikisk-ungersk operettkompositör. Vad heter den valsen på svenska? Svar: Guld och silver.
- Vad heter valsens kompositör (född 1870, död 1948)? Svar: Franz Léhàr.
- En av denne operettkompositörs operetter, säkerligen den mest kända, spelades på GöteborgsOperan 1997 med Elisabeth Eriksson och Loa Falkman i huvudrollerna. Vad heter operetten? Svar: Glada änkan.
- I vilken europeisk stad utspelar sig denna operett? Svar: Paris.
- I denna stad uruppfördes 1867 en opera i fem akter av en italiensk tonsättare med ett (franskt) libretto som bygger på ett skådespel av Friedrich von Schiller. På GöteborgsOperan gavs den 2010 i den vanligare italienska fyraaktsversionen med Tomas Lind i titelrollen Vad heter operan? Svar: Don Carlos.
- Första ordet i titeln på denna opera förekommer också i titeln på en Mozart-opera, som var tänkt att spelas på GöteborgsOperan 2021 med Mattias Ermedahl i titelrollen, men som ställdes in på grund av coronan. Vilken opera kan det vara? Svar: Don Giovanni (Don Juan).
- Den operan inleds med att titelfiguren dödar fadern till en kvinna som han försökt förföra. Vilket är denna kvinnas förnamn? Svar: Anna.
- Samma förnamn har den kvinnliga huvudpersonen i ett svenskt sångspel från 1846 som i juletid ofta återkom på Stora teatern fram till 1960-talet Detta sångspel spelades också regelbundet på Operan i Stockholm och filmades i åtminstone tre olika versioner. Fortfarande framförs det årligen i Ransäter. Vad heter det sångspelet? Svar: Värmlänningarna.
- Och vad heter sångspelets manliga huvudperson, som i en film 1957 gjordes av Per Myrberg? Svar: Erik.
- En man med samma namn förekommer i en Wagner-opera, som gavs sceniskt på GöteborgsOperan 1995 och konsertant 2009. Vilken opera är det? Svar: Den flygande holländaren.
- Tredje ordet i namnet på denna Wagner-opera återfinner man i namnet på en svensk opera som uruppfördes i TV 1967 med Elisabeth Söderström och Erik Saedén i de två rollerna och som bygger på ett ofullbordat skådespel av August Strindberg. Vem komponerade den operan? Svar: Ingvar Lidholm.
- Komponisten gjorde även en annan opera som bygger på en annan, betydligt kändare, pjäs av August Strindberg. Vad heter den operan, som fick sin urpremiär på Stockholmsoperan 1992? Svar: Ett drömspel.
- Den kvinnliga huvudpersonen i detta verk (gjordes vid urpremiären av Hillevi Martinpelto) är dotter till en gud. Vad heter den guden? Svar: Indra.
- Han är en av de viktigaste gudarna i indisk mytologi. I Indien utspelar sig en opera av Léo Delibes. GöteborgsOperans vänner reste till Malmö häromåret för att se den. Vad heter den operan? Svar: Lakmé.
- De två sista bokstäverna i namnet på denna opera är de två första bokstäverna i två andra operor med samma namn av två olika tonsättare. Librettona bygger på ett drama av Euripides och historien handlar om en kvinna i grekisk mytologi. Vilken är den franska titeln på dessa båda operor? Svar: Médée (Medea).
- Den ene av dessa båda tonsättare, som båda har namn som börjar på Ch, har ett efternamn som så när som på sista bokstaven är identiskt med namnet på en huvudperson i en Mozart-opera. Vilken är denna huvudperson? Svar: Cherubino (tonsättaren hette Cherubini, den andre hette Charpentier).
- Denna huvudperson är en så kallad ”byxroll”, alltså en mansperson som sjungs av en kvinna. I en av Verdis operor förekommer pagen Oscar, som är just en ”byxroll” och som gjordes av Carolina Sandgren senast verket gavs på GöteborgsOperan (2002). Vilken är operan? Svar: Maskeradbalen (kallades Gustav III på GöteborgsOperan 2002)
- Operans namn för tankarna till en dansk komisk opera, som fick sin urpremiär i Köpenhamn 1906. Den kallas ibland för Danmarks nationalopera. Vad heter kompositören? Svar: Carl Nielsen (operan heter Maskarade).
- En dansk sopran (född 1946, död 2008) med samma efternamn som denne kompositör gjorde internationell karriär, exempelvis på La Scala och på Covent Garden, i så väsensskilda roller som Konstanze (i Enleveringen ur seraljen) och Salome. Vad hette hon i förnamn? Svar: Inga.
- Samma förnamn hade en svensk sångerska och skådespelerska (född 1913, död 2010), som medverkade i filmer och revyer samt operetter och musikaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hon gjorde exempelvis Josepha i Vita hästen och Annie i Annie Get Your Gun. 1959 såg jag henne på Stora teatern som Molly i Sidney Jones sällan spelade operett Geishan. Vilket var hennes efternamn? Svar: Brink.
- Samma efternamn har en ljussättare på GöteborgsOperan, tillika GO-vännernas stipendiat för några år sedan. Han är i år är aktuell bland annat med en föreställning som hade premiär den 19 februari. Vilken är den föreställningen? Svaret sluter cirkeln. Svar: Herr Arnes penningar (ljussättaren heter Joakim Brink)
Jag tyckte det var väldigt roligt att konstruera den här – tills vidare sista – operafrågan. Uppenbarligen var det emellertid svårt. Endast tio rätta svar kom in. Vinnare drogs den 14 maj. Christina Crona blev den här gången vinnare av presentkortet på GöteborgsOperan à 200 kronor. Det var inte första gången som Christina hade turen med sig. Grattis till henne!
Vi ses väl på Operan? Om inte i sommar, så i varje fall på någon av nästa spelårs många spännande föreställningar.
Christer
Christer Elfversson, ordförande för