Ordföranden har ordet – mars 2020

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Januarifrågan i ”Ordföranden har ordet” handlade om Puccini. Anledningen var förstås GöteborgsOperans premiär på La Bohème den 1 februari. Det gällde att kombinera fjorton bokstäver till det italienska namnet på en välkänd Puccini-aria. Namnet på arian består av tre ord. De fjorton bokstäverna presenterades i slumpartad ordning. Även alla nyckelorden hade med Puccini-operor att göra. Här kommer lösningen:

1) Tredje och femte bokstaven i namnet på en opera där den manliga huvudpersonen heter Des Grieux. Operan gavs på GöteborgsOperan 2002 med Ann-Marie Backlund i titelrollen. Även Massenet har gjort en opera av samma historia. Svar: N i Manon Lescaut.

2) Sista bokstaven i namnet på en opera där en viss leksaksförsäljare vid namn ”Parpignol” förekommer i andra akten, som utspelar sig på självaste julafton. Svar: E i La Bohème.

3) Första bokstaven i namnet på en komisk enaktare som ingår i den så kallade Triptyken och som bygger på en historia i Dantes Divina Commedia. Gavs på GöteborgsOperan hösten 2017, då tillsammans med De sju dödssynderna. Svar: G i Gianni Schicchi.

4) Tredje bokstaven från slutet i namnet på ett operahus i Paris där Madame Butterfly hade premiär i sin slutgiltiga version 1906. Även Carmen fick sin urpremiär där. Svar: Q i Opéra Comique.

5) Första bokstaven i namnet på en sällan spelad opera som bygger på ett versdrama av Alfred de Musset. Namnet på operan är ett mansnamn. Hittills inte framförd på GöteborgsOperan. Svar: E i Edgar.

6) Andra och fjärde bokstaven i namnet på en opera, som Nina Stemme gjorde sin debut i på GöteborgsOperan 1995. I manliga huvudrollen sågs och hördes då Tomas Lind. Uppsättningen togs upp flera gånger under de kommande säsongerna, då med andra sångare i rollerna. 2016 gavs en ny uppsättning. Svar: A i Madame Butterfly.

7) Sista bokstaven i det italienska namnet på en tidig romantisk opera med balettinslag. Utspelar sig i Schwarzwald. Har inte spelats på GöteborgsOperan, så vitt jag vet endast en gång i Sverige, nämligen 1993, då den gavs av Dramatiska ensemblen i Atlas-Copcos verkstadshall i Sickla. Viljasången i Glada änkan och baletten Giselle kan vara andra ledtrådar. Svar: I i Le Villi.

(Erling Eriksson var en av dem, som skickat in en lösning, där han också informerade om fler uppföranden av Le Villi i Sverige: 2012 konsertant med Göteborgs Konsertkör, 2013 konsertant på Malmö Opera, 2016 av Sällskapet Kamraterna på Årsta teater, 2018 av Operahögskolan i Stockholm)

8) Första bokstaven i namnet på en japansk äktenskapsmäklare. Svar: G som i Goro (Madame Butterfly).

9) Första bokstaven i andra ordet i det italienska namnet på en enaktare, som utspelar sig på och vid en pråm i Paris. Svar: T i Il tabarro (Manteln/Kappan).

10) Sista bokstaven i namnet på en opera, som återkommer på GöteborgsOperan med nypremiär i maj. Carolina Sandgren gör då titelrollen. Svar: A i Tosca.

11) Andra bokstaven i namnet på en opera som gavs senast i Göteborg 2013 med Francesca Patanè i titelrollen och med Tomas Lind i den manliga huvudrollen. Svar: U i Turandot.

12) Andra och fjärde bokstaven i smeknamnet på en parisisk kvinna, som egentligen heter Lucia och som har tappat sin rumsnyckel. Svar: I i Mimi (La Bohème).

13) Första bokstaven i namnet på en man som hjälper henne att leta efter den. Svar: R i Rodolphe (La Bohème).

14) Första bokstaven i både det italienska och det svenska namnet på en enaktare som utspelar sig i ett kloster. Den har hittills inte spelats på GöteborgsOperan. Svar: S i Suor Angelica (Syster Angelica).

Bokstäverna NEGQEAIGTAUIRS kan då bilda namnet på arian: IN QUESTA REGGIA, alltså Turandots entréaria. Tjugoen rätta svar kom in. En vinnare skulle dras vid årsmötet den 16 mars. Men det mötet blev av rädsla för Corona-smitta uppskjutet till ett i dagsläget obekant datum. Istället drogs den 15 mars en vinnare av ett av mina barnbarn under överinseende av en av mina grannar. Ingen av dem är – ännu – medlem i GötborgsOperans Vänner. Den här gången blev det Christina Crona, som hade turen på sin sida. Grattis till Christina. Vinsten är ett presentkort à 200 kr på GöteborgsOperan.

Vid årsmötet skulle hela sex stipendier delas ut. Men mötet blev som sagt uppskjutet på obestämd framtid. Alla publika aktiviteter på GöteborgsOperan ställdes in tills vidare på grund av riskerna för Corona-smitta. Men GO-vännernas styrelse beslöt att ändå dela ut stipendierna.

Först ett särskilt stipendium till minne av operavännen Ingrid Wiman, som avled i somras. I hennes dödsannons fanns en formulering som innebar att hennes minne kunde hedras med en gåva till GöteborgsOperans Vänner, bankgiro 358-0040.

Mathias Graffner (Oliver) - foto; Lennart Sjöberg

Mathias Graffner (Oliver), Foto: Lennart Sjöberg.

Med dessa inkomna medel beslöt styrelsen, att i år inrätta ett extra stipendium, som gick till de tre pojkar som delar på titelrollen i musikalen Oliver!, – alltså Mathias Graffner, Pontus Sköldberg och Viktor Werlenius.

Pontus Sköldberg (Oliver) Foto: Lennart Sjöberg.

Pontus Sköldberg (Oliver), Foto: Lennart Sjöberg.

Motiveringen i diplomen lyder för alla tre pojkarna: ”För en övertygande, imponerande och berörande gestaltning av titelrollen i musikalen Oliver! Vad månde bliva?” Samt ”Varmaste välgångsönskningar!”

Viktor Werlenius som Oliver. Foto; Lennart Sjöberg

Viktor Werlenius som Oliver, Foto: Lennart Sjöberg.

Operavännernas så att säga ”ordinarie” stipendiater blev i år Lisa Fröberg, pianist, instuderare och kormästare på GöteborgsOperan samt två välkända sångare i ensemblen, nämligen tenoren Tomas Lind och barytonen Mats Persson.

Lisa Fröberg, körmästare

Lisa Fröberg, kormästare.

Lisa Fröberg tackas i diplomet för ”oerhört uppskattade insatser som pianist, instuderare och kormästare på GöteborgsOperan”. Hos Lisa kombineras ”engagemang och noggrannhet med musikalitet och känsla för klangbildning och textning oavsett på vilket språk det må vara”.

Tomas Lind, tenor

Tomas Lind, tenor.

Tomas Lind belönas för ”oförglömliga insatser i en rad uppsättningar på GöteborgsOperan, exempelvis Turandot, Pagliacci, Don Carlos, Tosca, La traviata. Carmen och Katja Kabanova”. På diplomet finns också tre italienska citat ur Tomas repertoar ägnade att beskriva hans konstnärskap: Armonia di bellezze diverse (”Harmoni av olika skönheter”) och Lucevan le stelle (”Stjärnorna lyste”), båda ur Tosca, och Vincerai (”Du skall segra”), alltså en parafras på slutet av Nessun dorma i Turandot. I maj får vi återse och höra Tomas Lind som Cavaradossi i Tosca. I den nypremiären rolldebuterar den tredje stipendiaten Mats Persson som Skarpia.

Mats Persson, baryton

Mats Persson, baryton.

Mats Persson belönas ”för många oförglömliga insatser på GöteborgsOperan, exempelvis som Macbeth, Tonio i Pagliacci, Rigoletto, Escamillo, Sir Archie i Herr Arnes penningar och Sharpless i Madame Butterfly”. Ett italienskt operacitat finns även i Mats Perssons diplom. Det är hämtat ur prologen till Pagliacci, som Mats Persson framförde från scenen för ett år sedan och det belyser Mats gestaltningsförmåga, här med ursäkt för den fyrkantiga översättningen: Considerate, poiché siam uomini di carne e d´ossa, e che di quest´orfano mondo al pari di voi spiriamo l´aere. Il concetto vi dissi (”Betänk att vi är människor av kött och blod och att vi i likhet med alla andra övergivna människor andas samma luft. Sådan är vår idé.”)

På Lisa Fröbergs, Tomas Linds och Mats Perssons diplom finns också formuleringen ”Publikens kärlek och operavännernas tack. Varmaste välgångsönskningar inför fortsatt expanderande konstnärskap.”

Just Tomas Lind och Mats Persson får bli huvudpersonerna i mars månads operafråga. I maj kommer båda alltså att vara med i nypremiären på Tosca, som Cavaradossi respektive Scarpia, men även tidigare har de genom åren uppträtt i tillsammans olika uppsättningar. Här är några exempel. Vilka operor kan det vara?

1) 2018 spelade de två bröder i en Wagneropera, nämligen förspelet till Nibelungens ring.

2) 2015 turnerade de med en tältversion av en välkänd Verdiopera i Västra Götalandsregionen. Mats gjorde titelrollen, Tomas en hertig.

3) 2016 gjorde de var sin ”Mac” i en annan Verdiopera, som utspelar sig i Skottland.

4) 2004 gjorde de var sin ”Don” i en tredje Verdiopera. Som utspelar sig i Spanien och Italien under 1700-talets mitt. Och som uruppfördes 1862 på Marinskij-teatern i S:t Petersburg.

5) 2000 var de rivaler om samma kvinna i en fransk opera som utspelar sig i trakten av Sevilla.

6) 1998 gjorde de titelrollen respektive Lindorf/Coppelius/Doktor Mirakel/Dapertutto i en annan fransk opera.

7) 1996 spelade de en amerikansk löjtnant respektive Bonzen i en Pucciniopera.

8) 2019 gjorde de Canio respektive Tonio i en enaktare.

9) 2016 var båda med i ett konsertant framförande av en svensk opera av Ivar Hallström.

10) 2018 var det dags för en opera av Musorgskij.

Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 3 maj. En vinnare dras vid Göran Gademans introduktion till Così fan tutte tisdagen den 5 maj 18.30. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.

Lycka till!

Våren är intensiv för operavännerna! Göran Gademan är i elden tre gånger, först med introduktioner till Den listiga lilla räven (30/3) och Così fan tutte (5/5) och som avslutning på vårsäsongen en presentation av sig själv (1/6)! I medlemsbrevet som skickades ut den 20 februari ges mer information om dessa och andra aktiviteter.

Vi ses väl på Operan? Om nu inte Corona sätter fler käppar i hjulet!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för GöteborgsOperans Vänner

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.