Ordföranden har ordet – nov 2017

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Månaderna går fort. Så var det dags för en ny ordförandekrönika.

Tävlingsreglerna för min månatliga operafråga ändrades från och med septemberkrönikan. För att vinna gäller det nu inte bara att vara FÖRST! Alla korrekta inkomna svar läggs i en hög och vinnaren dras den 15 i följande månad. Nytt är också att vinnaren premieras! Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor väntar som vinst. Presentkortet kan användas i shopen eller biljettkassan.
Christer 2015

Här kommer nu svaren på oktoberfrågan. Apropå GöteborgsOperans premiär på Gianni Schiccchi sökte jag några andra Puccini-operor genom att ange namnet på en mindre roll i operan. Vilka operor kunde det vara?
Jo, så här ligger det till:

A. Edmondo är en student och vän till Renato des Grieux i första akten av Manon Lescaut. Den operan gavs på Operan våren 2002. Mattias Ermedahl gjorde då Edmondo.

B. Benoit är namnet på hyresvärden i första akten av La Bohème. La Bohème har getts på GöteborgsOperan i två olika uppsättningar. 1998 gjorde Thomas Ellerås Benoit i första akten och Alcindoro i andra.

C. Sciarrone är en av polischefen Scarpias gendarmer i första och andra akten av Tosca. Även Tosca har förekommit i två olika uppsättningar. Peter Loguin gjorde Sciarrone på premiären av den så kallade ”Trapp-Tosca” 1996.

D. Goro är en äktenskapsmäklare i Madame Butterfly. I senaste uppsättningen våren 2016 var det Daniel Ralphson som gjorde Goro.

E. Timur är prins Calafs far i Turandot. Senast var det Mats Almgren, som gestaltade den rollen.

Hela femton godkända svar kom in. Det är fler än någonsin. Namnen på de femton deltagarna med rätt svar skrevs upp på papperslappar, som veks ihop och lades i en hatt. Vinnaren drogs av mitt sexåriga barnbarn Nils, under övervakning av ”Notarius publicus”, hans pappa Albert. Vinnare blev Carl Sterner. Carl får alltså ett presentkort à 200 kr på GöteborgsOperan. Det skickas med posten. Grattis till Carl!

Ny månad, ny ordförandekrönika och ny operafråga. Jag fortsätter på temat ”mindre roller”. Den här gången kvinnor. Hos Verdi. Sex roller söker sina operor. Alla sex operorna har spelats på GöteborgsOperan, en av dem i hela TRE olika uppsättningar.  Var finns:

A. Grevinnan av Ceprano

B. Ines/Inez

C. Flora Bervoix

D. Preziosilla

E. Grevinnan av Aremberg

F. Meg Page

Skicka in din lösning direkt till mig: Christer Elfversson – alltså: christer.elfverson@telia.com – senast den 13 december. På operavännernas traditionella julfest på Artisten den 14 december kl 16.30 dras en ny vinnare bland de inkomna rätta svaren. Jag hoppas på livligt deltagande. Lycka till!

Nu längtar jag verkligen till december! Och allra mest till den 2 december och premiären på Bellinis opera Norma – en verklig önskeopera. Som jag faktiskt aldrig sett på scenen. Med tre favoriter i huvudrollerna: Katarina Karnéus, Ida Falk Winland och Tomas Lind. Göran Gademan introducerar den för operavännerna måndagen den 27 november klockan 18.30.

I skrivande stund är styrelsen för GöteborgsOperans Vänner i full färd med att planera vårens begivenheter. En hel del är redan klart. Göran Gademan fortsätter med sina uppskattade introduktioner: 29/1 Ariadne på Naxos, 20/3 Barberaren i Sevilla och 16/4 Boris Godunov. ”Birgit Nilssons 100 år” firas med olika aktiviteter, till exempel en resa till Birgit Nilsson Museum lördagen den 5 maj.

Årsmötet med bland annat stipendieutdelning blir måndagen den 5 mars. Vem får stipendium den här gången? Vi försöker också få till stånd ett medlemsmöte med Operans nya VD Christina Björklund. Och så gör vi en operaresa till Hamburg den 16-19 mars, Verdis Requiem och La traviata samt Puccinis Madame Butterfly. Anmälan senast den 15 december direkt till resebyrån BK Travel Solutions, 040-6060220 eller info@bktravelsolutions.se.

Vi ses väl på Operan? Och på julfesten på Artisten? Och kanske i Hamburg?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.