Ordföranden har ordet – nov-dec 2019

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Med anledning av GöteborgsOperans Vänners seminarieserie En opera blir till, där vi i oktober skulle träffa librettisten Kerstin Perski, handlade min operafråga förra gången om just libretton. Jag sökte nio operor. Vilka? Här kommer de rätta svaren:

A. En enaktare med text av Béla Balázs som fick sin premiär 1918 i Budapest. Två sångroller. Gavs senast i Göteborg 2015. Béla Bartóks Riddar Blåskäggs borg.

B. En opera i två akter som uruppfördes på La Scala 1831. Text av Felice Romani efter en tragedi av Louis Alexandre Soumet. Titelrollen gjordes senast i Göteborg av Katarina Karnéus. Vincenzo Bellinis Norma.

C. En opera i tre akter som bygger på ett skådespel av Georg Büchner. Tonsättaren skrev själv texten. Premiär i Berlin 1925. I Göteborg senast 1999 med Marcus Jupiter i titelrollen. Alban Bergs Wozzeck.

D. En opera med en prolog och tre akter. Text av Montagu Slater efter en dikt av George Crabbe. Uruppförande i London1945. I Göteborg senast 1998. Lars-Erik Jonsson i titelrollen. Benjamin Brittens Peter Grimes.

E. Ett så kallat ”Drame lyrique” i fem akter som bygger på Maurice Maeterlincks skådespel med samma namn. Text av tonsättaren. I Göteborg 2004 med Camilla Tilling och Mattias Ermedahl i huvudrollerna. Claude Debussys Pelléas och Mélisande.

F. Ett ”Dramma tragico” efter en roman av Walter Scott. Texten av Salvatore Cammarano. Uruppförande i Neapel 1835. I Göteborg 2011 med Kerstin Avemo i titelrollen. Gaetano Donizettis Lucia di Lammermoor.

G. En opera i tre akter som uruppfördes i Brno 1921. Text av tonsättaren efter efter ett skådespel av Alexandr Ostrovskij. I Göteborg senast 2009 med Ingela Brimberg i titelrollen. Leos Janáceks Katja Kabanova.

H. En opera buffa i fyra akter med text av Lorenzo da Ponte efter en komedi av Beaumarchais med samma namn. Uruppförd i Wien 1786. Utspelar sig på ett slott utanför Sevilla. Wolfgang Amadeus Mozarts Figaros bröllop.

I. Ett musikdrama i en akt med text av tonsättaren efter ett skådespel av Oscar Wilde. Uruppförande i Dresden 1905. Senast i Göteborg 2011 med Annalena Persson i titelrollen. Richard Strauss´ Salome.

Det var nog ganska svårt. Tretton rätta svar kom ändå in. En vinnare drogs vid Göran Gademans introduktion till Valkyrian på Artisten den 25 november. Den här gången var det Ann Sterner i Århus som hade turen på sin sida. Till henne skickar jag ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis!

Just Wagner handlar det om i november månads operafråga. Jag söker åtta av hans operor. Vilka?

A. I operans tredje akt uttrycker en riddare sina vemodiga känslor i en bikt inför aftonstjärnan.
B. I första akten av denna opera sjunger en styrman en sång om ”Irlands härliga mö”.
C. Operans sista scen utspelar sig på Johannes döparens dag.
D. I operans första akt tillreder titelfigurens fosterfar en förgiftad maträtt.
E. I denna opera förekommer sex blomsterflickor.
F. Operan inleds med att ett skepp söker nödhamn undan en våldsam storm.
G. I operans sista akt ställer en kvinna en förbjuden fråga.
H. I denna opera tar två jättar en kvinna som pant.

Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com senast söndagen den 26 januari. En vinnare dras vid Göran Gademans introduktion till La Bohème måndagen den 27 januari kl 18.30. Lokalen blir då återigen Reprum 1 på plan 6 på Operan, ingång genom personalentrén.

Jag vågar inte kalla mig ”wagnerian”. Ännu. Fast jag är medlem i Wagnersällskapet. Men jag får erkänna att jag under de senaste åren kommit att uppskatta Wagners operor mer och mer. Det började när jag såg Kasper Bech Holtens uppsättning av Nibelungens ring i Köpenhamn 2009. Den släpptes som ”The Copenhagen Ring” på DVD samma år. Göran Gademan visade ett avsnitt ur den när han introducerade Valkyrian. Aldrig har väl valkyrieritten varit vildare än i denna uppsluppna tappning. Här halsas det friskt direkt ur flaskorna.

Hela denna Köpenhamnsring är en fantastisk uppsättning. Fantasifull och spännande. Den uppmärksammades väldeliga för att Brünnhilde i slutscenen av Ragnarök framföder ett barn. Iréne Theorin gör Brünnhilde. Men det finns fler svenskor i ensemblen, exempelvis Gitta-Maria Sjöberg som Sieglinde, Susanne Resmark som Erda och Carolina Sandgren och Elisabeth Jansson som två av valkyriorna.

Göran visade också mötet mellan Sieglinde och Siegmund på en DVD från Patrice Chéreaus närmast legendariska Bayreuth-version 1977. Sällan har jag sett något mer upphetsande på en operascen än just detta möte. Winterstürme sjunger Siegmund om, men här uppstår verkliga känslostormar. Det ångar av erotik. Suveränt!

När jag såg Stockholmsoperans kompletta ring häromåret blev jag ännu mer fast hos Wagner. Där gjorde Nina Stemme Brünnhilde. En höjdpunkt blev då duetten med Lars Cleveman i slutet av Siegfried. Bland det bästa jag har hört på Operan. Men Staffan Valdemar Holms regi och iscensättningen tyckte jag var lite märklig. Scenografi och dräkter är från Wagners egen tid och det blir stundtals mycket märkligt. Distanserande på något sätt.

GöteborgsOperans Rhenguldet från förra året bådar gott inför fortsättningen. I skrivande stund är det bara några dagar kvar till premiären på Valkyrian. Och dagen före premiären ser jag Rhenguldet som film. LITE synd är det förstås att alla fyra delarna aldrig kommer att framföras som det är tänkt, i ett svep.

En god jul och ett gott operaår 2020 vill jag önska alla GöteborgsOperans vänner!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.