Apropå Cabaret som är årets musikal på GöteborgsOperan handlade min septemberfråga om musikaler. Det gällde att placera in kända sånger i rätt verk. Här kommer de rätta svaren:
- Bill: Teaterbåten eller Show Boat. Musik: Jerome Kern. Text: Oscar Hammerstein efter en roman av Edna Ferber.
- Oh What a Beautiful Morning. Oklahoma. Musik: Richard Rodgers. Text: Oscar Hammerstein efter ett skådespel av Lynn Rigg.
- Memory: Cats. Musik: Andrew Lloyd Webber. Text efter dikter av T S Elliot. Gavs i Göteborg 2006 med bland andra Niklas Andersson, Hans Josefsson, Evelyn Jons, Per Myrberg, Sten Pernmyr och Marianne Schell i rollistan.
- Tonight: West Side Story. Musik: Leonard Bernstein. Sångtexter: Stephen Sondheim. Dramatisering och koreografi: Jerome Robbins. Manus: Arthur Laurents efter Shakespeares Romeo och Julia. Har spelats på GöteborgsOperan i två olika uppsättningar, senast 2011 med Sofie Asplund och Bruno Mitsogiannis som Maria och Tony. I uppsättningen 1999 gjordes dessa roller av Myrra Malmberg och Christer Nerfont.
- I Dreamed a Dream: Les Misérables. Musik: Claude-Michel Schönberg. Text: Alain Boublil efter Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn. Gavs i Göteborg 2000 med alternerande Jan Kyhle och Gösta Zachrisson som Jean Valjean.
- Do-Re-Mi: The Sound of Music. Musik: Richard Rodgers. Sångtexter: Oscar Hammerstein. På GöteborgsOperan 2003 gjorde Linda Söderholm Maria och Johan Rabaeus Georg von Trapp. Den senare världsberömda filmskådespelerskan Alicia Vikander spelade ett av barnen, nämligen Louisa! (Upptäckte jag av en slump när jag bläddrade i boken Från Aniara till Abba, om GöteborgsOperans första tio år.)
- The Music of the Night: The Phantom of the Opera. Musik: Andrew Lloyd Webber. Sångtexter: Charles Hart. Text: Richard Stilgoe efter roman av Gaston Leroux. Fred Johansson och Joa Helgesson alternerade som Fantomen på GöteborgsOperan säsongen 2017-2018.
- Aquarius: Hair: Musik: Gait MacDermot. Text: Gerome Ragni och James Rado. 2016 i Göteborg medverkade bland många andra Tobias Ahlsell, David Lundqvist och Anders Wängdahl.
- Anthem: Chess:Musik: Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Sångtexter: Tim Rice. Manus: Tim Rice och Richard Nelson. På GöteborgsOperan 2012 hette den Chess på svenska. Philip Jalmelid, Evelyn Jons, Christopher Wollter och NinaPressing gjorde de fyra huvudrollerna.
- There´s no Business Like Show Business: Annie Get Your Gun. Musik och sångtexter: Irving Berlin. Text: Dorothy och Herbert Fields.
Tjugotvå svar kom in. En vinnare drogs den 27 oktober. Det blev Iah Hansén i Göteborg som vann ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis!
Av de tio musikalerna ovan väntar tre fortfarande på att uppföras på GöteborgsOperan; Teaterbåten, Oklahoma och Annie Get Your Gun. Av dem skulle jag helst se en uppsättning av Teaterbåten, som jag räknar som en av de absolut bästa musikalerna. Två andra stora favoriter är Les Misérables och My Fair Lady. Gemensamt för alla tre är att de bygger på fullödiga litterära verk, romaner eller skådespel. De blir därmed dramatiska och tankeväckande på ett annat sätt än många andra musikaler. Alla tre innehåller också massor av hits. Les Misérables känns nästan som en opera, i sin avsaknad av talade repliker. Nästan allting sjungs.
Teaterbåten såg jag 1965 på Stora teatern. Då var det Gun Andras som sjöng ”Bill”. Hon framförde också ett annat av slagnumren, en nästan ännu vackrare sång, nämligen ”Kan blott älska den man jag fått”, som blev den svenska översättningen av ”Can´t help loving that man of mine”.
Annie Get Your Gun var min första musikal. Jag är osäker på om handlingen i den skulle hålla idag. Musiken står sig nog. Någon gång i mitten av 50-talet såg och hörde jag Berith Bohm debutera i rollen som Annie Oakley på Stora teatern. ”There´s no Business Like Show Business” vill jag minnas sjöngs på svenska med lite nödrim: ”De´e få kvällar som show-kvällar.” Och det är väl bara att hålla med om. Show-kvällarna har man saknat i mer än ett halvår.
Coronan vill ju inte släppa sitt grepp om tillvaron. Restriktionerna fortsätter vad gäller publika evenemang. GöteborgsOperan har hela fem premiärer i november, men med väsentligt reducerad publik. Operavännerna har bestämt att alla fysiska aktiviteter ställs in till och med januari. Och att medlemsavgiften för 2020 gäller även för 2021. Vi har visserligen haft och har en del digitala evenemang, men det senaste ”live” var introduktionen till La Bohème i januari. Till och med årsmötet ställdes in.
Men en ny operafråga blir det. För andra gången en bokstavslek. Det uppskattades senast jag använde mig av en sådan. Med hjälp av initialbokstäverna i de svenska titlarna på nio operor skall man bilda namnet på en annan opera. Operorna presenteras här i slumpvis ordning:
- Denna opera blev den första premiären på Göteborgsoperan efter invigningen i september 1994. En svensk opera som fick sin urpremiär i Stockholm 1959 och som bygger på ett diktverk av Harry Martinson.
- Operan räknas av många som den första i operahistorien. Urpremiären var i Mantua 1607. Göran Gademan pekar i sin bok Operahistoria på att det fanns några ”operor” även före denna, men han menar att denne tonsättares betydelse för operakonsten inte kan överskattas. Han var avgörande för operans utveckling eftersom ”han räddade operan från en av sina första barnsjukdomar, nämligen långtråkighet”. Gluck och Offenbach har använt sig av samma historia i verk med likande namn.
- Fick sitt första uppförande i Stockholm 1973. Operan bygger på en roman av Carl Jonas Love Almqvist. Den var planerad för Läckö i år, men fick skjutas upp till sommaren 2021. Operavännerna planerar en resa dit.
- Skulle spelas för första gången på GöteborgsOperan i oktober i år, men Coronan gjorde att den sköts upp. Mest kända stycket är ett körverk som uppfördes på olika ställen i Sverige den 15 oktober i samband med manifestationen ”Öppna salongerna!”
- Finns i två olika tonsättares versioner. Den första hade premiär i Paris 1884. Den andra i Turin 1893. Den senare gavs i Göteborg 2002 med Ann-Marie Backlund i titelrollen.
- Fick sitt första uppförande i Venedig 1813. Den gavs konsertant på GöteborgsOperan 2010 med Ann Hallenberg i det krävande titelpartiet. Andra verk av samme kompositör är exempelvis Resan till Reims och Barberaren i Sevilla.
- Urpremiären var på Stora teatern 1979 och den blev en av teaterns största succéer och långkörare med gästspel i bland annat Stockholm och Köpenhamn. Tage Danielsson skrev librettot. Drömmen om Thérèse är ett annat verk av samme kompositör.
- Underlaget är en absurd pjäs med samma namn som operan av Witold Gombrowicz. Märkligt nog för en opera är titelpersonen stum. Urpremiären var i Bryssel 2009. Såvitt jag vet har den aldrig spelats i Sverige. Tonsättaren skrev även en opera som bygger på Strindbergs Fröken Julie och som vid urpremiären i Bryssel hade två svenskor i den lilla ensemblen, nämligen Malena Ernman och Kerstin Avemo.
- Operan utspelar sig i Nürnberg i mitten av 1500-talet. Den gavs på GöteborgsOperan 2010.
Skicka din lösning direkt mig: christer.elfverson@telia.com senast den 1 december. Vinnare dras den 2 december. Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor.
Vårt hopp står till våren! Då MÅSTE vi helt enkelt ses!
Christer Elfversson, ordförande
