Ordföranden har ordet – november 2021

Vid årsmötena för 2020 och 2021 som genomfördes den 13 september på S/S Marieholm hade jag en minifrågelek, som handlade om två operor som INTE hade framförts på GöteborgsOperan, men väl på gamla Stora teatern, vardera två gånger till och med. Det rörde sig om Carl Nielsens Maskarade och Smetanas Brudköpet. Två härliga operor, som jag gärna hade sett på GöteborgsOperans repertoar.

Min oktoberfråga gällde tio andra operor som hittills lyst med sin frånvaro på GöteborgsOperan, men som åtminstone jag är väldigt nyfiken på att se på scenen.  Vilka kunde det vara? De rätta svaren kommer här:

  1. En opera som hade sin premiär 1987 i Houston. Den bygger på en verklig händelse som inträffade 1972. Huvudpersonerna är två politiska ledare. Den ene gör ett statsbesök hos den andre. I rollistan finns även dessa ledares fruar och ett par andra politiker. En annan opera av samma tonsättare har spelats på GöteborgsOperan, nämligen A Flowering Tree, 2015, då med Julia Sporsén i huvudrollen. Svar: John Adams Nixon in China. 
  2. Operan fick sin urpremiär i Paris 1835. Tonsättaren är italiensk. Operan utspelar sig i Plymouth i England ca 1650. En annan opera av samme kompositör spelades på GöteborgsOperan 2017 med Katarina Karnéus i titelrollen och med Ida Falk Winland och Tomas Lind i andra stora roller. Svar: Vincenzo Bellinis Puritanerna.
  3. Den här franska operan i fem akter utspelar sig under det trojanska kriget. Rollistan är enorm. Premiär i Paris 1879, tio år efter tonsättarens död. Bland andra verk av samma tonsättare återfinner man Symphonie Fantastique och La grande Messe des Morts samt operorna Benvenuto Cellini och Béatrice et Bénédict. Den senare bygger på Shakespeares Mycket väsen för ingenting. Svar: Hector Berlioz Trojanerna.
  4. En opera som också bygger på en komedi av Shakespeare med bland annat en grupp hantverkare som uppför ”en pjäs i pjäsen”, nämligen tragedin om Pyramus och Thisbe. Oberon, Titania och Puck finns bland namnen i den rätt långa rollistan. Operan fick sin svenska premiär på Stora teatern redan 1961, året efter urpremiären vid Aldeburgh Festival i England, tonsättarens hemland. Jag såg den på Stora teatern och minns den med stor glädje. Kan ses i Malmö under hösten, från den 2 oktober till den 6 november. Svar: Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm.
  5. En operett vars manliga huvudperson också förekommer i operor av Monteverdi och Gluck. Premiär i Paris 1858. I operettens Galop Infernal dansas can-can. Tonsättaren skrev mest operetter, och en enda opera som gavs på GöteborgsOperan 1999. Champagnetårar är namnet på en föreställning med musik av denne tonsättare som Operan turnerar med i regionen under den här säsongen. Svar: Jacques Offenbachs Orfeus i underjorden.
  6. En komisk opera av en italiensk mycket produktiv operamakare om en greve som först klär ut sig till en helig eremit och senare till en nunna.  Operan utspelar sig i och omkring slottet Formoutiers. Premiär 1828 i Paris. GöteborgsOperans Vänner åkte till Malmö när den spelades där 2015. Finns på Youtube i en inspelning från Metropolitan med Juan Diego Florez i titelrollen. Svar: Gioacchino Rossinis Greve Ory. 
  7. En romantisk opera som uruppfördes i Berlin 1821. Ottokar, Agathe, Kasper och Max är namn ur rollistan. Vid framföranden i Tyskland händer det fortfarande att den så kallade ”Jägarkören” bisseras, alltså repriseras. Svar: Carl Maria von Webers Friskytten.
  8. Ett drama som bygger på en roman av Goethe. Premiär 1892 i Wien. Fransk upphovsman. Kvinnliga huvudpersonen heter Charlotte (mezzo). På Youtube finns många inspelningar av detta verk, en med Jonas Kaufmann i titelrollen. En annan opera av samme upphovsman spelades på GöteborgsOperan 2012 med Malin Byström i titelrollen. Svar: Jules Massenets Werther.
  9. En opera som fick sitt uruppförande i Venedig 1642. Handlar om en romersk kurtisan och en kejsare och utspelar sig år 62 e.Kr. Orfeo och Odysseus återkomst är andra operor av samme kompositör. Svar: Claudio Monteverdis Poppeas kröning.
  10. En opera från 1920 av en österrikisk, judisk tonsättare som också gjorde mycket filmmusik i USA, dit han emigrerade 1934. Verket förbjöds i Tyskland. Huvudpersonen Paul dyrkar minnet av sin döda hustru. Operan utspelar sig i Brügge. Mariettas Lied är en vacker och välkänd aria ur operan. I Sverige har operan spelats i Karlstad, Ystad och Stockholm. Svar: Erich Wolfgang Korngolds Den döda staden.

28 rätta svar kom in. Många tyckte att det var svårare än vanligt, medan några få tyckte att det var enklare. Och googla får man, förstås. Det gör jag ofta själv när jag konstruerar frågorna. Vinnare drogs den 7 november. Den här gången blev det Britt-Marie Fors, som hade turen med sig. Grattis till henne! Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor kommer med posten.

Vår världsberömda sopran Nina Stemme kunde vi senast njuta av på GöteborgsOperan i maj 2018, när Birgit Nilssons 100-årsdag firades med en galakonsert. Då var hon i sällskap med bland andra Iréne Theorin, Katarina Dalayman och Elisabeth Stridh. Söndagen den 28 november får Nina Stemme och pianisten Magnus Svensson inleda en konsertserie på GöteborgsOperan med det passande namnet Grandi voci (”Stora röster”). På programmet står Wagners Wesendoncklieder, Gösta Nystroems Sånger vid havet, tre sånger ur Sigurd von Kochs Die geheimnisvolle Flöte, Kurt Weills Surabaya-Johnny och Ture Rangströms Mälarlegender.

Just Nina Stemme får därför bli huvudpersonen i min operafråga för november. Hon har och har haft många roller på sin repertoar, några av dem i början av karriären, i Göteborg. År 2015 gjorde hon här den för henne specialskrivna huvudrollen i Hans Gefors och Kerstin Perskis opera Notorious efter Alfred Hitchcocks film. 

I vilka andra operor (två av Giacomo Puccini, tre av Richard Strauss och fem av Richard Wagner) får Nina Stemme sjunga följande textrader:

  1. Un bel di, vedremo levarsi un fil di fumo … (På GöteborgsOperan 1995 med bland andra Tomas Lind och Ulrika Tenstam) 
  2. Aber der Richtige, wenn´s einen gibt für mich auf dieser Welt … (På GöteborgsOperan 2006, opera av Richard Strauss, titelrollen, med bland andra Anders Larsson och Eir Inderhaug)
  3. Vissi d´arte, vissi d´amore … (På GöteborgsOperan 1997, titelrollen, med bland andra Tomas Lind och Ingvar Wixell)
  4. Hojotoho! Hojotoho! Heiaha! Heiaha! Hojotoho! Heiaha! (TILL EXEMPEL på La Scala 2019 och på StockholmsOperan 2017)
  5. Mild und leise wie er lächelt … (TILL EXEMPEL i Neapel hösten 2021)
  6. Allein! Weh, ganz allein. Der Vater fort, hinabgescheucht in seine kalten Klüfte. (TILL EXEMPEL på Metropolitan 2019)
  7. Du bist mein Bub´, du bist mein Schatz. Ich hab´ dich lieb! (På GöteborgsOperan 2002, med bland andra Anders Lorentzson, Katarina Karnéus och Camilla Tilling i Yannis Houvardas regi)
  8. Grane, mein Ross, sei mir gegrüsst! (TILL EXEMPEL i Wien 2014)
  9. Heil dir, Sonne! Heil dir, Licht! (I Operans slutscen,TILL EXEMPEL i Wien 2022)
  10. Dich, teure Halle, grüss ich wieder … (På GöteborgsOperan 1998, med bland andra Thomas Sunnegårdh i titelrollen och Helena Holmberg som Venus)   

Skicka din lösning direkt till mig christer.elfverson@telia.com senast den 23 december. Vinnare dras på julafton! Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor. Lycka till! Och god jul om vi inte ses eller hörs dessförinnan!

Närmaste aktivitet för GöteborgsOperans Vänner är Göran Gademans introduktion till Wagners Ragnarök på Artisten, Lingsalen, tisdagen den 23 november kl 18.30. Inbjudan har skickats ut i medlemsbrev. Entré 60 kronor, vilket inkluderar lottsedel och liten förfriskning. Anmäl helst deltagande i förväg till ordföranden Christer Elfversson, christer.elfverson@telia.com eller 070-310 93 46. 

Till Luciafesten på vackra Lyckholms Restaurang & Konferens i det gamla bryggeriet vid Mölndalsvägen måndagen den 13 december kl 19.00 kommer inbjudan och program att skickas ut omkring den 15 november. Det blir jultallrik och underhållning.  

Och Wagnersällskapet bjuder in oss till lanseringen av Göran Gademans nya bok ”Wagner som dramaturg” torsdagen den 9 december kl 19.00. Plats: GöteborgsOperan reprum 3, med ingång via personalentrén. Göran Gademan kommer att ge en introduktion till boken och vi får tillfälle att diskutera med honom och ställa frågor. Det kommer att finnas förfriskningar i pausen. Kostnaden är 50 kr/person. Du kan betala via bankgiro, 473-8043, eller Swish, 123 209 7483, senast 5 december.

Boken kan beställas till rabatterat pris 170 kronor (gäller även för medlemmar i GöteborgsOperans Vänner) direkt från förlaget: info@gidlunds.se. Ange adress och telefonnummer. Boken skickas mot faktura. Du kan sedan ta med dig boken till lanseringen, så kan du få den signerad. 

Vi ses väl?

Christer Elfversson, ordförande