Tävlingsreglerna för min månatliga operafråga ändrades ju i min förra månadskrönika. För att vinna gäller det nu inte bara att vara FÖRST! Alla korrekta inkomna svar läggs i en hög och vinnaren dras den 15 i följande månad. Nytt är också att vinnaren premieras! Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor väntar som vinst. Presentkortet kan användas i shopen eller biljettkassan.
Här kommer svaren på septemberfrågan. Apropå Göran Gademans väldigt uppskattade minikurs om operaröster sökte jag några roller, som fem olika sångare i fem olika röstkategorier gestaltat på GöteborgsOperan. Vilka operor kunde det handla om?
A. Sopranen Carolina Sandgren har gått från koloraturroller som Oscar i Maskeradbalen och Gilda i Rigoletto till ”tyngre” och mer dramatiska uppgifter. Ett exempel på det senare är tolkningen av en kvinna som dödar en polischef och slutligen tar livet av sig. Vilken opera kan det vara? Svar: Puccinis Tosca.
B. Tenoren Tomas Lind har kreerat ett trettiotal roller sedan debuten i Göteborg 1989. Mestadels i det italienska ”spintofacket”. I vilken opera gjorde han en prins i regi av Staffan Valdemar Holm? Svar: Verdis Don Carlos.
C. Basen Mats Almgren gjorde sin första roll på GöteborgsOperan i Tannhäuser 1998. I vilken opera gjorde han en furste, som operans kvinnliga huvudperson slutligen gifter sig med? Svar: Tjajkovskijs Eugen Onegin.
D. Barytonen Mats Persson har gjort både skurkar och mer ädla rollgestaltningar. I vilken opera drivs han av sin hustru till blodiga handlingar? Svar: Verdis Macbeth.
E. Mezzon Ann-Kristin Jones gör till våren sin första Rosina i Barberaren i Sevilla. Men i vilken opera alternerade hon med Katarina Karnéus som moder till en galen (?) prins? Svar: AmbroiseThomas Hamlet.
Det var antagligen väldigt svårt. Endast fem godkända svar kom in. Namnen på de fem deltagarna med rätt svar skrevs upp på papperslappar, som veks ihop och lades i en hatt. Vinnaren drogs av mitt fyraåriga barnbarn Victor, under övervakning av ”Notarius publicus”, hans pappa Albert. Vinnare blev Mona Nordin. Mona får alltså ett presentkort à 200 kr på GöteborgsOperan. Det skickas med posten. Grattis till Mona!
Ny månad, ny ordförandekrönika och ny operafråga. Ovanligt sent på säsongen har GöteborgsOperan den 21 oktober höstens första operapremiär. Det är ett dubbelprogram med två verk, som nog aldrig har framförts tillsammans, nämligen Kurt Weills ”ballet chanté” De sju dödssynderna och Puccinis enaktsopera Gianni Schicchi. Den senare med operavärldens kanske mest kända aria, O mio babbino caro.
Och just Puccini får bli utgångspunkten för den nya operafrågan. Jag söker fem operor av Pucccini genom att ange namnet på en mindre roll i operan. Vilka är operorna? De har alla spelats på GöteborgsOperan, tre av dem till och med i två olika uppsättningar.
A. Edmondo.
B. Benoit.
C. Sciarrone.
D. Goro.
E. Timur.
Skicka in din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com senast den 14 november. Den 15 november dras en ny vinnare bland de inkomna rätta svaren. Oktoberfrågan tycker jag själv är lättare än förra månadens fråga. Jag hoppas därför på livligt deltagande. Lycka till!
Det är David Radok, som regisserar den här ”dekadenta dubbeln om vedervärdiga människor”, som oktoberföreställningen kallas. Häromåret kombinerade Radok på ett förunderligt sätt Béla Bartóks Riddar Blåskäggs borg med Arnold Schönbergs Erwartung till en mycket spännande helafton.
De båda verken hängde inte bara ihop med varandra, utan flöt ihop. Riddar Blåskägg (Anders Lorentzson) återkom i Erwartung i en stum roll. Korsbefruktning, skulle man kunna kalla det. Jag kan tänka mig, att något liknande kommer att inträffa med kombinationen Weill+Puccini.
Spännande blir det också att se och höra Guldbaggebelönade Edda Magnason som Anna 1 i De sju dödssynderna. Visst var hon bra som Monica Z i filmen?
Vi ses väl på Operan?