Ordföranden har ordet – okt 2019

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Med anledning av höstens rivstart med tre tisdagars operettkurs handlade septembers operafråga om just operetter. I vilka verk förekommer de här sångerna? De rätta svaren kommer här:

A. ”Låt oss liksom svalorna bygga oss ett bo, öva oss på skalorna i lantlig stilla ro, men jag flöge strax min kos, om du mig bedrog, kunde inte stanna hos den min glädje tog” (Emmerich Kálmán) Csardasfurstinnan

B. ”Kärlek måste vi ha, om än aldrig så lite, kärlek måste vi ha, ja, det måste vi ha” (Jacques Offenbach) Sköna Helena

C. ”Vilja, o Vilja, du skogsjungfrun min, hör mig och gör mig för evigt till din” (Franz Lehàr) Glada änkan

D. ”Du är min hela värld, min längtans mål, min sol, mitt allt” (Franz Lehàr) Leendets land

E. ”Kan lille Sigismund rå för att han är vacker, och att han har nå ́t visst och manligt populärt, att han är föremål för kvinnornas attacker är som sig bör, det starka är det sköna värt” (Ralph Benatzky) Vita hästen

F. ”Två mörka ögon och ett gyllene hår, två mörka ögon, som jag mötte en
vår” (Emmerich Kálmán) Cirkusprinsessan

G. ”Nu är jag pank och fågelfri, men tänker dock ej klaga, du glada lynne stått mig bi, mitt öde att fördraga” (Karl Millöcker) Tiggarstudenten

H. ”O ve,o ve, så tråkigt så,o ve,o ve, så tråkigt så, o ve, o ve, så tråkigt så, o ve” (Johann Strauss d.y.) Läderlappen

I. ”Finns endast i din trädgård en blomma, dess ljuva väldoft så hastigt förgår” (Sigmund Romberg) Ökensången

En vinnare skulle dras vid vårt möte med librettisten Kerstin Perski måndagen den 14 oktober. Den träffen blev emellertid inställd på grund av sjukdom. Istället drogs vinnaren av en granne till mig, under överinseende av en annan granne. Båda ojäviga, förstås. Den här gången blev det Britt-Marie Simonsson, som hade turen på sin sida. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis till Britt-Marie!

Oktoberfrågan tar sin utgångspunkt i – just – LIBRETTON. Vilka är operorna?

A. En enaktare med text av Béla Balázs, som fick sin premiär 1918 i Budapest. Två sångroller. Gavs senast i Göteborg 2015.

B. En opera i två akter, som uruppfördes på La Scala 1831. Text av Felice Romani efter en tragedi av Louis Alexandre Soumet. Titelrollen gjordes senast i Göteborg av Katarina Karnéus.

C. En opera i tre akter, som bygger på ett skådespel av Georg Büchner. Tonsättaren skrev själv texten. Premiär i Berlin 1925. I Göteborg senast 1999 med Marcus Jupiter i titelrollen.

D. En opera med en prolog och tre akter. Text av Montagu Slater efter en dikt av George Crabbe. Uruppförande i London 1945. I Göteborg senast 1998 med Lars-Erik Jonsson i titelrollen.

E. Ett så kallat ”Drame lyrique” i fem akter, som bygger på Maurice Maeterlincks skådespel med samma namn. Text av tonsättaren. I Göteborg 2004 med Camilla Tilling och Mattias Ermedahl i huvudrollerna.

F. Ett ”Dramma tragico” efter en roman av Walter Scott. Texten av Salvatore Cammarano. Uruppförande i Neapel 1835. I Göteborg 2011 med Kerstin Avemo i titelrollen.

G. En opera i tre akter, som uruppfördes i Brno 1921. Text av tonsättaren efter efter ett skådespel av Aleksandr Ostrovskij. I Göteborg senast 2009 med Ingela Brimberg i titelrollen.

H. En opera buffa i fyra akter med text av Lorenzo Da Ponte efter en komedi av de Beaumarchais med samma namn. Uruppförd i Wien 1786. Utspelar sig på ett slott utanför Sevilla.

I. Ett musikdrama i en akt med text av tonsättaren efter ett skådespel av Oscar Wilde. Uruppförande i Dresden 1905. Senast i Göteborg 2011 med Annalena Persson i titelrollen.

Ditt svar skickar Du direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 23 november. Vinnare dras vid introduktionen till Valkyrian den 25 november. Den introduktionen blir på Artisten.

Operavännernas styrelse planerar just nu våren 2020. Det ser ut att bli en oerhört händelserik vår: Tre operaintroduktioner med Göran Gademan, ett möte med Katarina Karnéus, som intervjuas om sin internationella karriär, ett annat möte med Göran Gademan, där han får berätta om vad en ”dramaturg” sysslar med, fortsättning på serien ”En opera blir till”, en nostalgisk afton med minnen från gamla Storan, en resa till Malmöoperans Orfeus i underjorden och – kanske – en resa till Glyndebourne och London!

Men först blir det resa till Karlstad och Brittens opera Albert Herring, adventsfest och introduktion till Wagners Valkyrian.

Vi ses väl på Operan!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.