Ordföranden har ordet okt/nov 2014

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från WikiCommons.

GöteborgsOperans Vänner har ännu inte blivit en folkrörelse. Det är inga massor av medlemmar, som hört av sig med önskemål om en ny ordförandekrönika, men ett par har faktiskt efterlyst ytterligare en klurig operagåta. Den kommer strax!

Några folkmassor var det inte heller som besökte vår operafrågelek på Operan den 23 september. Men det var tillräckligt många för att det kunde bildas två lag. Mats-Inge Olsson (föreningens medlemsregisteransvarige) fungerade som enväldig och oväldig domare. Han ansågs nämligen vara FÖR kunnig på kvällens ämne ”Repertoaren på GöteborgsOperan under de första 20 åren”.

De båda lagen visade sig vara fantastiskt duktiga. Samt jämna. Det var strid på kniven in i det sista, men målfoto behövde aldrig tillgripas. Laget Aida vann med några få poäng över laget Bohème.

Varje omgång inleddes med en musikillustration. Först skulle alltså ett visst verk identifieras. Vi hann med hela ELVA sådana: Turandot, Cavalleria rusticana (På Sicilien), Il Tabarro (Manteln), Italienskan i Alger, Sunset Boulevard, Les Misérables, Kärleksdrycken, Orfeus och Eurydike, Salome, Gustav III/Maskeradbalen och Katja Kabanova. Därefter blev det följdfrågor på varje verk, eller snarare associationsfrågor.

Så här kunde det låta efter exemplet från Italienskan i Alger: Vi hörde Cecilia Bartoli, men vem sjöng den rollen när operan framfördes konsertant på GO? (Ann Hallenberg). Vem dirigerade då? (Giancarlo Andretta) Andra Rossini-operor, som spelats på GO? (Barberaren i Sevilla, Resan till Reims, Askungen) Vem regisserade Resan till Reims? (David Radok) Något mer som han regisserat här? (Julius Cesar, Rusalka, La traviata och MÅNGA fler) Sjung eller nynna några takter ur Barberaren i Sevilla! Nämn två som gjort Figaro i Barberaren här! (Peter Mattei och Åke Zetterström) Något mer som Mattei gjort på GO? (Don Giovanni och Billy Budd).

Göran Gademan fick förstås inte heller vara med. Han kan för mycket, helt enkelt. Däremot ville han i efterhand veta hur frågorna såg ut. Det fick han, förstås. Han tyckte det hela verkade vara en kul tillställning. Men han påpekade att Marianne Mörck faktiskt inte bara stod på scenen i Kristina från Duvemåla, som jag hade påstått, utan även i Läderlappen 2009. Då som ”Siv Hult”, alltså fångvaktaren Frosch i originalversionen. Jag hade förargligt nog glömt detta och ingen av tävlingsdeltagarna kom heller ihåg det. Konstigt nog, eftersom det var en mycket festlig rolltolkning.

Det blev en rolig kväll, tyckte deltagarna. Och jag tyckte också det var roligt. Bara att förbereda frågorna var ett rent nöje. Det väckte många glada minnen. Det är mycket möjligt att vi kör en ny omgång till våren. Det ville deltagarna.

Men här kommer nu – också på begäran – en ny liten pysselgåta. Den här gången handlar det om en annan opera, som jag gärna skulle se uppföras i vårt fantastiska operahus. Förra gången var det ju Brudköpet. Nu gäller det att kombinera sex initialbokstäver från olika operor (OBS: alla spelade på GöteborgsOperan eller i två fall planerade för säsongen 2014-15) till namnet på EN annan opera. Ordningsföljden är omkastad.

Bokstav nummer ett: Händel , Richard Strauss och Rossini, har alla skrivit operor som börjar på denna bokstav. Av Verdi har t.o.m. TVÅ operor med denna initialbokstav framförts på GO.

Bokstav nummer två: Leoncavallo, Mascagni, Wagner, Debussy och Britten är kompositörer som gjort operor som börjar på denna bokstav. För Mascagni är det då det SVENSKA namnet som gäller.

Bokstav nummer tre: Den här bokstaven finns i början av namnen på operor av Sjostakovitj, Wagner, Donizetti och Alban Berg. Alla spelade på GO.

Bokstav nummer fyra: Richard Strauss, Mozart och Donizetti har skapat verk på denna begynnelsebokstav. För Donizetti gäller då det ITALIENSKA namnet.

Bokstav nummer fem: Schönberg och Tjajkovskij har gjort operor som börjar på denna bokstav.

Bokstav nummer sex: Menotti, Mozart och Verdi har var sin opera på denna begynnelsebokstav, Puccini och Wagner hela TVÅ verk vardera.

Susanne Resmark gör rollen som "Håxan" i Hans och Greta, fotograf Mats Landerberg

Susanne Resmark, som gör rollen som ”Håxan” i Hans och Greta, fotograf Mats Landerberg.

Ytterligare två ledtrådar: Operan som jag söker har en särskild aktualitet i år! Kompositörens efternamn består liksom operans namn av sex bokstäver!

Först inkomna rätta svaret belönas, i dagsläget lite osäkert hur.

Just den opera som jag söker här finns alltså inte på repertoaren den här säsongen, en säsong som ju annars fått en kanonstart med Figaros bröllop. Det är nog den FRISKASTE Figaro som jag har sett och hört. Tidigare har jag ibland tyckt att Mozart har gjort den en akt för lång, men den här gången ville jag att det ALDRIG skulle ta slut. Och en mer maskulin – och välsjungande – gestaltning av Cherubino än den som Anna Grevelius här levererar har jag ALDRIG upplevt. Man blir så GLAD helt enkelt!

Den nya Kristina från Duvemåla är en fantastisk upplevelse. Direkta stående ovationer på premiären! Läs mer här: Kristina från Duvemåla.

Hansel och Gretel" -  Illustration av Arthur Rackham.

”Hansel och Gretel” – Illustration av Arthur Rackham.


Tisdagen den 11 november kl 19 på Lilla scenen har Göran Gademan ett samtal om nästa premiär, nämligen Humperdincks Hans och Greta.

För operavännerna gör han en introduktion till den operan måndagen den 17 november kl 19 – i Orkestersalen, med ingång via sceningången. Tag gärna med gäster!

Vi ses på Operan!

Christer Elfversson

ordförande i
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

2014-11-18
Rätt svar på pysselgåtan är:

Rameau gick ju hädan år 1764 och det torde vara 250 år sedan och det är ju värt att ihågkomma.

Svaret på gåtan är alltså: PLATÉE av Jean Philippe Rameau.