September blev en sommarmånad i år. Härligt! Bad och barnbarn och trädgårdsskötsel gjorde att jag hade fullt upp! GO-Vännerna hade både styrelsemöte och medlemsmöte. Medlemsbrev skickades ut. Dessutom rivstartade Operan med tre fantastiskt fina föreställningar: Hair, konserten Farligt begär och nu senast Idomeneo. Tre upplevelser som gjorde livet rikare. Men jag for som en skottspole mellan Mölle och Göteborg. Mycket kärt besvär, får man säga!
Augustikrönikan efterlyste exempel på par i operalitteraturen, som sjungs av sopran och baryton. Frågan var inspirerad av att operavännerna just sett och hört Det går an på Läckö. Där är Sara sopran och Albert baryton. Christer Fors blev – som ofta förr – först med ett riktigt svar. Stort grattis till honom! Hans fyra exempel är Peter och Gertrud i Hans och Greta, Holländaren och Senta, Arabella och Mandryka och Eugen Onegin och Tatjana.
Men det finns, upptäckte jag när jag skummade igenom ett operalexikon, många, många fler. Om det roar dig kan du fundera på i vilka operor de här baryton-plus-sopran-paren finns (några är förstås givna, eftersom de är titelroller): Devlin och Alicia, Masetto och Zerlina, Figaro och Susanna, Greven och Grevinnan, Papageno och Papagena, Richard Nixon och Pat, Blåskägg och Judith, Wozzeck och Marie, Claudio och Hero, Golaud och Mélisande, Porgy och Bess, John Sorel och Magda Sorel, Lucy och Ben, Uberto och Serpina, Marcello och Musetta, Barak och hans hustru, Robert Storch och Christine Storch, Hamlet och Ofelia samt Macbeth och Lady Macbeth. Jag är säker på att det finns mångdubbelt fler. Men nu är det dags för en helt annan fråga.
Oktoberfrågan utgår från David Radok. Han är en av fyra nominerade till Tidskriften Operas Operapris 2016. Läs mer i det nyutkomna numret! De övriga nominerade är barytonen John Lundgren – senast i Notorious hos oss – basbarytonen Robert Gleadow (Leporello på Drottningholmsteatern) och sopranen Annlouice Lögdlund (Marietta i Die tote Stadt på Wermland Opera i Karlstad). Jag kan avslöja, att jag redan röstat på just David Radok. Så var det med den valhemlig-heten.
David Radok är ju välkänd för GöteborgsOperans Vänner. Han är nu nominerad för sin regi i GöteborgsOperans Fallet Makropulos förra säsongen. Men han har genom åren hunnit med att ge oss åtskilliga urstarka operaupplevelser i Göteborg. Jag söker här sju av dem. Vilka föreställningar kan det vara?
A. Här spelade Charlotta Larsson och Tomas Lind mot varandra. Uppsättningen är aktuell även under det kommande spelåret, då med andra sångare i huvudrollerna.
B. Uppsättningen blev en enorm succé 1997 och repriserades flera gånger under de följande åren. I den stora ensemblen fanns bland andra Elisabeth Erikson, Palle Hansen, Iwar Bergkwist, Sten Pernmyr, Anders Lorentzson, Carolina Sandgren, Mattias Ermedahl, Marie-Louise Hasselgren, Gösta Zachrisson, Ulrika Tenstam, Anders Larsson, Grith Fjeldemose, Helena Holmberg, Torgny Sporsén och Mats Persson.
C. 1999 gavs en 1900-talsopera, som oftast hos Radok i Lars-Åke Thessmans scenografi, med Marcus Jupither i titelrollen och med Irma Mellergaard i den kvinnliga huvudrollen.
D. Peter Mattei gästade GöteborgsOperan i en publiksuccé av stora mått 2000. Även den kom tillbaka i flera omgångar. Då med Åke Zetterström i titelrollen.
E. I en uppsättning 2008 sågs och hördes två countertenorer tillsammans med en stark trio kvinnor, Charlotte Hellekant, Ann-Kristin Jones och Ida Falk Winland.
F. 2012 plaskades det i vatten på scengolvet och ”Sången till månen” sjöngs.
G. Våren 2015 gavs ett mycket finurligt sammansatt program. Två operor som sällan spelats tillsammans bands ihop, på ett närmast genialt sätt.
Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com.
Spännande ting väntar operavännerna i höst. Kursen Svensk operahistoria med Göran Gademan drar igång den 11 oktober kl 18.15. Kursen blev snabbt fulltecknad. Så blev även resan till Les Miserables i Karlstad den 6 november. Nästa operaintroduktion blir till Carmen den 21 november kl 18.30. Och den 16 december kl 17.00 blir det julfest på Artisten. Med mera!
Vi hoppas också på att en operaresa i vår till Malmö och Köpenhamn skall locka tillräckligt många deltagare för att den skall kunna genomföras. Arrangör är BK Travel Solutions. Den 25-26 mars reser vi till Malmö för att se PREMIÄREN på La Gioconda av Amilcare Ponchielli och fortsätter till Köpenhamn för Rossinis Resan till Reims.
Läs mer här: Operaresa till Malmö och Köpenhamn 25-26 mars 2017.
Anmälan sker direkt till resebyrån SENAST DEN 9 OKTOBER! Att det är så bråttom beror på att Köpenhamnsoperan inte avbokar beställda biljetter senare än fyra månader före föreställningen. Alltså: info@bktravelsolutions.se eller telefon 040-60 60 220.
Göran Gademan avslöjade att La Gioconda är en av hans absoluta favoritoperor. Men den spelas mycket sällan. ”Timmarnas dans” är ju välkänd, inte minst som ”Brev från kolonien” i Cornelis Vreeswijks tappning: ”Hejsan morsan, hejsan stabben, här är brev från älsklingsgrabben!”
Vi ses väl?