Ordföranden har ordet – okt 2018

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Septembers operafråga i min ordförande-krönika för GöteborgsOperans Vänner handlade inte om operor. Med anledning av premiären på Ringaren i Notre Dame den 22 september blev det istället en musikal-fråga. Jag sökte tio musikaler, som spelats på Göteborgs-Operan sedan 1994, då Operan invigdes. Här kommer de rätta svaren:

A. En svensk musikal, som fick sin premiär på GöteborgsOperan den 13 april 1996.

Svar: Kristina från Duvemåla.

B. En musikal av en tonsättare som skulle fyllt 100 år i år och som bygger på en pjäs av Shakespeare. Premiär den 24 april 1999. Myrra Malmberg och Christer Nerfont i huvudrollerna. 2011 gavs den i en ny uppsättning.

Svar: West Side Story.

C. I april 2000 fick den här musikalen sin premiär på GöteborgsOperan. Den bygger på en roman av Victor Hugo. I huvudrollen alternerade Jan Kyhle och Gösta Zachrisson.

Svar: Les Misérables.

D. Första Andrew Lloyd Webber-musicalen på GöteborgsOperan. Premiär 2001. Stephen Hansen och Johan Boding alternerade i titelrollen.

Svar: Jesus Christ Superstar.

E. Richard Wolff gästspelade som Zach i den här musikalen 2002. Regi: Staffan Aspegren.

Svar: A Chorus Line.

F. I maj 2003 gästspelade Teater Göta Lejon med en musikal som fritt bygger på Puccinis opera La Bohème. Sarah Dawn Finer fanns med i ensemblen.

Svar: Rent.

G. Den här musikalen bygger på en annan Puccini-opera, nämligen Madama Butterfly. Premiär i mars 2005. Christopher Wollter i den manliga huvudrollen.

Svar: Miss Saigon.

H. ”All nederbörd förstörde körsbärsskörden” sjöng Thérèse Andersson vid premiären på denna musikal i oktober 2007.

Svar: My Fair Lady.

Lady.

I. Gunilla Backman gjorde 2010 i Göteborg samma huvudroll som Glenn Close hade gjort vid USA-premiären. Vilken musikal är det?

Svar: Sunset Boulevard.

J. Mikael Samuelsson och Hans Josefsson gjorde huvudrollerna i denna musikal i september 2013. Bygger på en pjäs av Jean Poiret.

Svar: La Cage Aux Folles.

Femton rätta svar kom in. Vinnare drogs vid operavännernas möte den 10 oktober med Gitta-Maria Sjöberg, där hon berättade om Birgit Nilsson som inspiratör. För fjärde gången blev Christer Fors den lycklige vinnaren. Grattis till honom! Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor är vinsten.

Oktoberfrågan aktualiseras av just Gitta-Maria Sjöbergs besök hos oss. Hon berättade livfullt och mycket personligt om sina kontakter med Birgit Nilsson. Samtalspartner var Göran Gademan. En av Gitta-Marias elever, barytonen Eric Schoeffler, sjöng ett par sånger, ackompanjerad av Karin Holm. Det blev en fin afton.

Nu söker jag tio roller ur Gitta-Maria Sjöbergs rika repertoar. Vilka kan det vara? Jag vill ha både rollnamnet och operan.

A. Parisflicka som knackar på hos grannen för att hennes ljus har slocknat.

B. Romarinna, som dödar en polischef.

C. En köpmannnahustru i en rysk provinsstad som dödar sin svärfar och sin make.

D. En operasångerska, som dör 337 år gammal.

E. En kvinna, som får barn med sin tvillingbror.

F. Hustrun till ägaren av en flodpråm i Paris.

G. En skogsnymf, som önskar sig mänsklig gestalt och själ.

H. En ung man, som kallas Quinquin.

I. En etiopisk kungadotter.

J. En kvinna, som byter ut en dödsdryck mot en kärleksdryck.

Jag får erkänna att åtminstone en av de här rollerna var lite överraskande för mig. Skicka svaret till: christer.elfverson@telia.com.

Vinnare dras den 12 november kl 18.30 när Göran Gademan introducerar Rhenguldet för operavännerna.

Att Wagners Ringen nu äntligen framförs i sin helhet är sannerligen något, att se fram emot. Men man får beväpna sig med tålamod. Med en opera om året dröjer det ända till 2021 innan det blir dags för Ragnarök. Att inte alla fyra operorna spelas då i ett sammanhang tycker jag är lite synd. Men man kan ju inte få allt.

Vi ses väl på Operan!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.