Den 15 augusti inledde GöteborgsOperan säsongen med en konsert för 300 människor i salongen, det var vad restriktionerna medgav då, och ett för mig okänt antal tittare och lyssnare via nätet. En del av programmet bestod av en ”önskekonsert” med tre verk framröstade av publiken. Inte helt oväntat blev det tre arior av Puccini som framfördes.
Först sjöng Sofie Asplund O mio babbino caro ur Gianni Schicchi, därefter fick vi höra och se Carolina Sandgren sjunga Vissi d´arte ur Tosca och till sist blev det Tomas Lind som sjöng Nessun dorma ur Turandot. Min operafråga för september utgick från dessa tre arior. Den handlade om pappor, om självmord och om prinsar i operor som samtliga utom en har stått på GöteborgsOperans repertoar. Här kommer de rätta svaren:
- ”Å, min käre lille pappa” sjunger Lauretta i Gianni Schicchi för att beveka sin far. Vem visar sig vara Figaros pappa i Mozarts Figaros bröllop? Svar: Doktor Bartolo (mamman visar sig ju vara Marcellina, som vill gifta sig med Figaro).
- Och vem är Gildas far i en helt annan opera, som förresten kommer upp på Operans repertoar till våren 2022 och som turnerade i en tältversion häromåret? Svar: Rigoletto i Verdis opera.
- Och vad heter Alfred Germonts far? Svar: Giorgio Germont i Verdis opera La traviata.
- Och vem är pappa till Siegmund och Sieglinde? Svar: Wotan i Wagners Ringen.
- Tosca sjunger om att hon levt för konsten. Operan slutar med att hon begår självmord genom att hoppa från Castel Sant´Angelo. Vem är det som i en annan opera tar sitt liv genom att bestiga bålet med sin älskare? Svar: Norma i Bellinis opera (men även Brünnhilde har godkänts som svar, fast det förstås är tveksamt om den döde Siegfried kan sägas just BESTIGA bålet i Wagners Ragnarök)
- Och vem är det som i slutscenen på en annan opera tar sitt liv genom att begå harakiri? Svar: Cio-Cio-San (Madame Butterfly) i Puccinis opera.
- Vad heter hon som extatiskt dansar sig till döds sedan hon hört brodern döda mamman och mammans älskare? Svar: Elektra i Richard Strauss opera.
- Och vilken är den unge man som tar gift för att förena sig med sin älskade i tron att hon är död? (Denna opera har ännu inte spelats på GöteborgsOperan.) Svar: Romeo i Gounods opera Romeo och Julia, men flera har påpekat att Bellinis I Capuleti e i Montecchi gavs konsertant på GöteborgsOperan för några år sedan.
- Calaf som sjunger Nessun dorma är ju prins. Vad heter den prins som förälskar sig i sin styvmor i en Verdi-opera? Svar: Don Carlos (några har påpekat – helt korrekt, förstås – att Don Carlos förälskar sig i Elisabeth innan hon blir hans styvmor genom giftermålet med Don Carlos far).
- En namnlös prins förekommer i en opera av Dvorák. Vilken opera är det? Svar: Rusalka.
- Och vad heter den prins som förälskar sig i Pamina? Svar: Tamino i Mozarts Trollflöjten.
- I vilken opera förekommer prins Ramiro? Svar: Rossinis La Cenerentola (Askungen).
Tjugoåtta rätta svar kom in. En vinnare drogs den 1 oktober. Den här gången var det Anna-Lena Abrahamsson i Göteborg som hade turen med sig. Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor. Grattis till vinnaren!
Vid årsmötena för 2020 och 2021 som genomfördes den 13 september på S/S Marieholm hade jag en minifrågelek, som handlade om två operor som INTE hade framförts på GöteborgsOperan, men väl på gamla Stora teatern, vardera två gånger till och med. Det rörde sig om Carl Nielsens Maskarade och Smetanas Brudköpet. Två härliga operor, som jag gärna hade sett på GöteborgsOperans repertoar.
Min oktoberfråga gäller tio andra operor, som hittills lyst med sin frånvaro på GöteborgsOperan, men som åtminstone jag är väldigt nyfiken på att se på scenen. Vilka kan det vara?
- En opera som hade sin premiär 1987 i Houston. Den bygger på en verklig händelse som inträffade 1972. Huvudpersonerna är två politiska ledare. Den ene gör ett statsbesök hos den andre. I rollistan finns även dessa ledares fruar och ett par andra politiker. En annan opera av samma tonsättare har spelats på GöteborgsOperan, nämligen A Flowering Tree, 2015, då med Julia Sporsén i huvudrollen.
- Operan fick sin urpremiär i Paris 1835. Tonsättaren är italiensk. Operan utspelar sig i Plymouth i England ca 1650. En annan opera av samme kompositör spelades på GöteborgsOperan 2017 med Katarina Karnéus i titelrollen och med Ida Falk Winland och Tomas Lind i andra stora roller.
- Den här franska operan i fem akter utspelar sig under det trojanska kriget. Rollistan är enorm. Premiär i Paris 1879, tio år efter tonsättarens död. Bland andra verk av samma tonsättare återfinner man Symphonie Fantastique och La grande Messe des Morts samt operorna Benvenuto Cellini och Béatrice et Bénédict. Den senare bygger på Shakespeares Mycket väsen för ingenting.
- En opera som också bygger på en komedi av Shakespeare med bland annat en grupp hantverkare som uppför ”en pjäs i pjäsen”, nämligen tragedin om Pyramus och Thisbe. Oberon, Titania och Puck finns bland namnen i den rätt långa rollistan. Operan fick sin svenska premiär på Stora teatern redan 1961, året efter urpremiären vid Aldeburgh Festival i England, tonsättarens hemland. Jag såg den på Stora teatern och minns den med stor glädje. Kan ses i Malmö under hösten, från den 2 oktober till den 6 november.
- En operett vars manliga huvudperson också förekommer i operor av Monteverdi och Gluck. Premiär i Paris 1858. I operettens Galop Infernal dansas can-can. Tonsättaren skrev mest operetter, och en enda opera som gavs på GöteborgsOperan 1999. Champagnetårar är namnet på en föreställning med musik av denne tonsättare som Operan turnerar med i regionen under den här säsongen.
- En komisk opera av en italiensk mycket produktiv operamakare om en greve som först klär ut sig till en helig eremit och senare till en nunna. Operan utspelar sig i och omkring slottet Formoutiers. Premiär 1828 i Paris. GöteborgsOperans Vänner åkte till Malmö när den spelades där 2015. Finns på Youtube i en inspelning från Metropolitan med Juan Diego Florez i titelrollen.
- En romantisk opera som uruppfördes i Berlin 1821. Ottokar, Agathe, Kasper och Max är namn ur rollistan. Vid framföranden i Tyskland händer det fortfarande att den så kallade ”Jägarkören” bisseras, alltså repriseras.
- Ett drama som bygger på en roman av Goethe. Premiär 1892 i Wien. Fransk upphovsman. Kvinnliga huvudpersonen heter Charlotte (mezzo). På Youtube finns många inspelningar av detta verk, en med Jonas Kaufmann i titelrollen. En annan opera av samme upphovsman spelades på GöteborgsOperan 2012 med Malin Byström i titelrollen.
- En opera som fick sitt uruppförande i Venedig 1642. Handlar om en romersk kurtisan och en kejsare och utspelar sig år 62 e.Kr. Orfeo och Odysseus återkomst är andra operor av samme kompositör.
- En opera från 1920 av en österrikisk, judisk tonsättare som också gjorde mycket filmmusik i USA, dit han emigrerade 1934. Verket förbjöds i Tyskland. Huvudpersonen Paul dyrkar minnet av sin döda hustru. Operan utspelar sig i Brügge. Mariettas Lied är en vacker och välkänd aria ur operan. I Sverige har operan spelats i Karlstad, Ystad och Stockholm.
Skicka din lösning direkt till mig christer.elfverson@telia.com senast den 6 november. Vinnare dras den 7 november. Vinsten är som vanligt ett presentkort på Operan à 200 kronor. Lycka till!
Från den 29 september är det ju åter fritt fram att fylla salongerna med mer än 300 människor. På GöteborgsOperan spelas Barberaren i Sevilla, Tosca och Ragnarök samt Håkan Hellström-musikalen Kärlek skonar ingen. Och mycket mera. Härligt!
Skön operahöst! Vi ses väl på Operan?
Christer Elfversson, ordförande
