Ordföranden har ordet – sep 2017

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Augusti månads operafråga, eller snarare operettfråga, handlade om några sånger och rollfigurer från operettrepertoaren. Musikveckan i Kullabygden (i min närhet) inleddes nämligen med en konsert, som före pausen bjöd på ett pärlband av operettmelodier, framförda av Katarina Karnéus och Joachim Bäckström. Båda välkända och älskade sångare på GöteborgsOperan. Tre exempel illustrerade frågan. Vilka operetter kunde det vara? Och vad hette rollfigurerna?
Christer 2015

A. Katarina Karnéus sjöng en sång som framförs av en utländsk prins i andra akten av en operett som utspelar sig i Wien. Prinsen välkomnar sina gäster till en praktfull fest. Den här operetten har spelats på GöteborgsOperan i två olika uppsättningar. Senast var handlingen flyttad från Wien till Göteborg! Rätt svar: Prins Orlofsky i Johann Strauss operett Läderlappen.

B. Joachim Bäckström sjöng ett verkligt glansnummer ur operettrepertoaren. En kinesisk prins betygar en flicka från Wien sin stora kärlek. Men den operetten har ett för genren ovanligt slut. De tu får inte varandra. Rätt svar: Prins Sou Chong i Frans Léhars operett Leendets land.

C. Karnéus och Bäckström sjöng en valsduett ur en annan välkänd operett av samme kompositör som B. Även den här operetten har spelats på GöteborgsOperan. Rätt svar: Hanna Glawari och Danilo Danilovitsch i Frans Léhars operett Glada änkan.

Glada änkan spelades i en uppsättning , på GöteborgsOperan 1997-98 och 1999, då med Elisabeth Eriksson och Birgitta Rydholm alternerande som Hanna Glawari. Loa Falkman gjorde Danilo. Läderlappen hade premiär i en första uppsättning redan första året på GötborgsOperan den 12 november 1994. Pia Svorono, Ulrika Tenstam och Marie-Louise Hasselgren alternerade som prins Orlofsky. Även i andra huvudroller var det olika sångare som växlade. Rosalinda kreerades av Marianne Myrsten, Irma Mellergaard och Gunnel Bohman, Eisenstein av Iwar Bergkvist, Gösta Zachrisson och Sten Sjöstedt, Alfred av Tomas Lind, Sten Permyr och Ragnar Ulfung.

1909 gavs Läderlappen åter, denna gång i en uppsättning placerad i 1960-talets Göteborg. Jag får medge, att jag inte minns mycket mer än några fina insatser från Carolina Sandgren, Mattias Ermedahl och Jan Kyhle i några huvudroller. Samt, helt otippat, Marianne Mörck i talrollen som fångvaktaren Frosch.

Leendets land är en operett , som jag gärna skulle återse och fram för allt ÅTERHÖRA. Inte bara ”Du är min hela värld”, men också många andra fina melodier. Jag minns den från några olika föreställningar på Stora teatern. Ragnar Ulfung och Per Grundén gjorde då Sou Chong. Men det är HUNDRA år sedan! Leendets land spelas fortfarande på kontinenten, exempelvis på operan i Zürich den kommande säsongen. När kommer den till Göteborg igen?

Först med rätt svar var, som ofta förr, Thorsten Bengtsson. Grattis till honom!

På begäran har vi nu ändrat tävlingsreglerna för min operafråga. För att vinna gäller det nu inte bara att vara FÖRST! Alla korrekta inkomna svar läggs i en hög och vinnaren dras den 15 i följande månad. Nytt är också att vinnaren premieras! Ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor väntar som vinst. Presentkortet kan användas i shopen eller biljettkassan. Lycka till!

Här kommer septemberfrågan:
GöteborgsOperans Vänner avslutade just en intensivkurs med Göran Gademan. Temat var ”Röster”. Tre späckade kurstillfällen med många ljudillustrationer. Tänk att en och samma aria kan tolkas så olika. Det blev en mycket uppskattad kurs. 55 deltagare! Kursen inspirerade mig till operafrågan för september. Jag söker den här gången några roller, som fem olika sångare i fem olika röstkategorier gestaltat på GöteborgsOperan. Vilka operor kan det handla om?

A. Sopranen Carolina Sandgren har gått från koloraturroller som Oscar i Maskeradbalen och Gilda i Rigoletto till ”tyngre” och mer dramatiska uppgifter. Ett exempel på det senare är tolkningen av en kvinna, som dödar en polischef och slutligen tar livet av sig. Vilken opera kan det vara?

B. Tenoren Tomas Lind har kreerat ett trettiotal roller sedan debuten i Göteborg 1989. Mestadels i det italienska ”spintofacket”. I vilken opera gjorde han en prins i regi av Staffan Valdemar Holm?

C. Basen Mats Almgren gjorde sin första roll på GöteborgsOperan i Tannhäuser 1998. I vilken opera gjorde han en furste, som operans kvinnliga huvudperson slutligen gifter sig med?

D. Barytonen Mats Persson har gjort både skurkar och mer ädla rollgestaltningar. I vilken opera drivs han av sin hustru till blodiga handlingar?

E. Mezzon Ann-Kristin Jones gör till våren sin första Rosina i Barberaren i Sevilla. Men i vilken opera alternerade hon med Katarina Karnéus som moder till en galen (?) prins?

Det var väl inte så svårt? Skicka in din lösning direkt till mig:
Christer Elfversson
christer.elfverson@telia.com                                             Vinnare dras den 15 oktober. Presentkort väntar vinnaren.

Nu ser jag fram emot en spännande höst på GöteborgsOperan. Närmast blir det The Phantom of the Opera och därefter den ovanliga kombinationen av Kurt Weill och Puccini, alltså De sju dödssynderna och Gianni Schicchi. David Radok står för regin.     Det lovar gott!

Vi ses väl på Operan?

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.