Ordföranden har ordet – sep 2018

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

Göran Gademans kurs ”Franska frestelser” startade den 4 september. Då presenterade Göran på sitt sedvanligt medryckande sätt Giacomo Meyerbeer, en för mig till stora delar ny bekantskap, men en mycket angenäm sådan. Robert le Diable, Hugenotterna, Profeten och Afrikanskan har jag förstås hört talas om, men aldrig sett framföras. Jag har inte heller hört så väldigt mycket musik av Meyerbeer. En av deltagarna på kursen tycker att Hugenotterna är den bästa opera som gjorts. Och jag måste säga att Göran Gademans musikexempel sannerligen gav mersmak. Är det inte snart dags för en Meyerbeer på GöteborgsOperan? Hittills är han ju ospelad här.

Vid första kurstillfället drogs också en vinnare av sommarens operagåta. 18 rätta svar hade kommit in, faktiskt fler än någonsin. Trots att jag själv bedömde den här gåtan som min svåraste hittills. Vinnare blev Gunilla Sandford. Hon belönas med ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis!

Apropå kursen ”Franska frestelser” och vårens operaresa till Paris – och höstens musikal Ringaren i Notre Dame – handlade operagåtan i min senaste krönika om operor som fått sin urpremiär i Paris. När jag undersökte den saken blev jag faktiskt förvånad över hur många de var. Här kommer de rätta svaren:

A. En opera av en fransk tonsättare med text av Eugène Scribe som fick sin urpremiär på Opéra Comique 1830. Titelpersonen är en landsvägsrövare. Rollistan innehåller namn som lady Pamela, lord Cockburn, Lorenzo och Zerlina. Operan har inte spelats på GöteborgsOperan. Martin Öhman gjorde 1920 sin debut på Stora teatern med titelpartiet i denna opera. Svar: Aubers Fra Diavolo eller L´hôtellerie de Terracina.

B. En italienare är upphovsmannen till detta ”melodramma seria” i tre akter, som fick sin urpremiär på Théatre Italien i Paris 1833. Operan är baserad på en roman av Walter Scott. Den utspelas i Plymoth i England cirka 1650. Bland rollfigurerna återfinner vi drottningen Henrietta Maria av Frankrike och Lord Arthur Talbot. Inte heller denna opera har spelats på GöteborgsOperan. Och inte på Stora teatern. Svar: Bellinis Puritanerna (I puritani di Scozia).

C. 1979 fick den här operan i sin fullbordade version sin premiär på Opéra Garnier i Paris, 44 år efter tonsättarens död. Kerstin Avemo gjorde titelrollen när operan gavs på GöteborgsOperan 2002. I operan möter vi även Jack Uppskäraren och grevinnan Geschwitz. Svar: Alban Bergs Lulu.

D. Urpremiären på denna franska opera ägde rum 1863 på Théatre Lyrique i Paris. Kompositören skulle senare komma att komponera en av världens mest spelade operor. Ur den här operan hör man ofta en duett mellan tenoren Nadir och barytonen Zurga, men hela operan spelas rätt sällan. Hittills aldrig på GöteborgsOperan. Svar: Bizets Pärlfiskarna (Les pêcheurs de perles).

E. 1693 fick den här operan av en fransk tonsättare sitt uruppförande på Académie Royale de Musique i Paris. Den utspelar sig i Korinth i mytisk tid. Handlingen har gestaltats i otaliga andra verk, pjäser, romaner och operor. Jason och Kreon är namnen på de två manliga huvudpersonerna. Operan har inte spelats på GöteborgsOperan. Svar: Charpentiers Medea (Medée).

F. På Opéra Comique 1902 var det dags för en urpremiär på en opera, som bygger på ett skådespel av Maeterelinck. Tonsättaren är fransk och detta är hans enda fullbordade opera. 2004 gavs den på GöteborgsOperan med Camilla Tilling och Mattias Ermedahl i titelrollerna. Svar: Debussys Pelléas och Mélisande (Pelléas et Mélisande).

G. 1883 hade Opéra Comique urpremiären på en annan opera av en fransk tonsättare, som kanske är mest känd för musiken till baletten Coppélia. Operans mest kända nummer är en duett mellan en sopran och en mezzo. GöteborgsOperans Vänner såg den i Malmö häromåret, men på GöteborgsOperan har den ännu inte framförts. Svar: Délibes Lamé.

H. Opéra Comique var även spelplatsen för urpremiären 1840 av denna opera av en väldigt produktiv italiensk tonsättare. Han skrev över 70 operor. Handlingen får en att tänka på operetten Lilla helgonet. Huvudpersonerna är en ung marketenterska och en tyrolare, som blir soldat för att komma i närheten av sin älskade. Marketenterskan är ett parti för en virtuos koloratursopran av typ Nathalie Dessay. Den har inte spelats på GöteborgsOperan. Svar: Donizettis Regementets dotter (La Fille du Régiment).

I. En fransk tonsättare är upphovsmannen till denna opera som bygger på Goethes skådespel med samma namn. 1859 var det urpremiär på Théatre Lyrique. Mefistofeles, Marguerite och Valentin är namn i rollistan. Operan gavs på GöteborgsOperan 2007 med Malin Byström som Marguerite. Svar: Gounods Faust.

J. 2014 gavs denna ”grand opéra” på GöteborgsOperan. Lars Cleveman gjorde den krävande rollen som guldsmeden Eléazar, Mireille Delunsch hans dotter Rachel. Urpremiären i Paris skedde 1835. Svar: Halévys Judinnan (La Juive).

Den 22 september är det dags för årets stora musikalsatsning, Ringaren i Notre Dame. September månads operafråga handlar därför om andra musikaler, som spelats på GöteborgsOperan. Vilka?

A. En svensk musikal som fick sin premiär på GöteborgsOperan den 13 april 1996.

B. En musikal av en tonsättare som skulle fyllt 100 år i år och som bygger på en pjäs av Shakespeare. Premiär den 24 april 1999. Myrra Malmberg och Christer Nerfont i huvudrollerna. 2011 gavs den i en ny uppsättning.

C. I april 2000 fick den här musikalen sin premiär på GöteborgsOperan. Den bygger på en roman av Victor Hugo. I huvudrollen alternerade Jan Kyhle och Gösta Zachrisson.

D. Första Andrew Lloyd Webber-musikalen på GöteborgsOperan. Premiär 2001. Stephen Hansen och Johan Boding alternerade i titelrollen.

E. Richard Wolff gästspelade som Zach i den här musikalen 2002. Regi: Staffan Aspegren.

F. I maj 2003 gästspelade Teater Göta Lejon med en musikal som fritt bygger på Puccinis opera La Bohème. Sarah Dawn Finer fanns med i ensemblen.

G. Den här musikalen bygger på en annan Puccini-opera, nämligen Madama Butterfly. Premiär i oktober 2004. Christopher Wollter i den manliga huvudrollen.

H. ”All nederbörd förstörde körsbärsskörden” sjöng Thérèse Andersson vid premiären på denna musikal i oktober 2007.

I. Gunilla Backman gjorde 2010 i Göteborg samma huvudroll som Glenn Close hade gjort vid USA-premiären. Vilken musikal är det?

J. Mikael Samuelsson och Hans Josefsson gjorde huvudrollerna i denna musikal i september 2013. Bygger på en pjäs av Jean Poiret.

Skicka svaret till christer.elfverson@telia.com. Vinnare dras den 10 oktober kl 18.30, när Gitta-Maria Sjöberg gästar vår förening och samtalar med Göran Gademan om ”Birgit Nilsson – inspiratören”.

Nu när operasäsongen kommer igång tänkte jag också introducera något annat i mina krönikor. Jag vill göra en ”topplista” med medlemmarnas ”bästa operor”. Hos mig är det två operor som tävlar om förstaplatsen, nämligen Verdis Don Carlos och Richard Strauss Rosenkavaljeren. Och som jag nämnde förut har en av våra medlemmar Meyerbeers Hugenotterna som sin absoluta favorit. Vilket är ditt bud? Skicka in ditt förslag till christer.elfverson@telia.com! Jag hoppas på livligt deltagande. Framåt jul kanske vi kan ha fått ihop en topplista.

Vi ses väl på Operan!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.