GöteborgsOperans Vänners sommarresa gick i år till två olika föreställningar. Först blev det Telemanns opera Orfeus i Vadstena, sedan Mozarts Figaros bröllop på Läckö. Jag hade dessvärre inte själv möjlighet att följa med. Huset var fullt av barn och barnbarn och jag ville helt enkelt inte lämna dem. Men jag har hört från många av resans deltagare att det blev en mycket fin operaresa. Kanske får vi kombinera Vadstena med Läckö även nästa år. Vi får se vad som erbjuds.
Figaros bröllop är ju aktuell även på GöteborgsOperan, i Stephen Langridges fantasifulla regi. Den avslutade vårsäsongen och den inledde höstsäsongen. Därför handlade juli månads operagåta om just Mozart. Jag ville veta i vilka av hans operor vi får möta följande figurer?
De rätta svaren kommer här:
A. Colas: Bastien och Bastienne
B. Aspasia: Mitridate, Re di Ponto
C. Don Anchise: La finta giardiniera
D. Ilia: Idomeneo (på GöteborgsOperan 2016)
E. Konstanze: Enleveringen ur seraljen (på GöteborgsOperan 2005)
F. Buff: Der Schauspieldirektor
G. Don Ottavio: Don Giovanni (på GöteborgsOperan i två olika uppsättningar, 1995 och 2003)
H. Dorabella: Cosi fan tutte (kommer i ny uppsättning på GöteborgsOperan i vår och gavs 1995)
I. Vitellia: Titus mildhet
J. Monostatos: Trollflöjten (på GöteborgsOperan i två olika uppsättningar, 1999 och 2009, den senare med flera repriseringar)
Jag får medge, att jag den här gången googlade en del när jag gjorde frågorna. Colas och Buff är exempelvis rollfigurer som man inte stöter på dagligdags. Fjorton rätta svar kom in. Vinnare drogs vid första kurstillfället i vår operettkurs ”Minns du dem än”, tisdagen den 10 september. Det blev Bitte Holmquist, som den här gången kammade hem vinsten i form av ett presentkort à 200 kr, att användas på GöteborgsOperan. Stort grattis till Bitte!
Operettkursen får bli utgångspunkten för september månads operagåta. Det blir alltså en operettgåta! Jag har hittat några minnesvärda textrader på svenska ur nio olika operetter. I vilka operetter sjungs följande:
A. ”Låt oss liksom svalorna bygga oss ett bo, öva oss på skalorna i lantlig stilla ro, men jag flöge strax min kos, om du mig bedrog, kunde inte stanna hos den min glädje tog” (Emmerich Kálmán)
B. ”Kärlek måste vi ha, om än aldrig så lite, kärlek måste vi ha, ja, det måste vi ha” (Jacques Offenbach)
C. ”Vilja, o Vilja, du skogsjungfrun min, hör mig och gör mig för evigt till din” (Franz Lehàr)
D. ”Du är min hela värld, min längtans mål, min sol, mitt allt” (Franz Lehàr)
E. ”Kan lille Sigismund rå för att han är vacker, och att han har nå´t visst och manligt populärt, att han är föremål för kvinnornas attacker är som sig bör, det starka är det sköna värt” (Ralph Benatzky)
F. ”Två mörka ögon och ett gyllene hår, två mörka ögon, som jag mötte en vår” (Emmerich Kálmán)
G. ”Nu är jag pank och fågelfri, men tänker dock ej klaga, du glada lynne stått mig bi, mitt öde att fördraga” (Karl Millöcker)
H. ”O ve, o ve, så tråkigt så, o ve, o ve, så tråkigt så, o ve, o ve, så tråkigt så, o ve” (Johann Strauss d.y.)
I. ”Finns endast i din trädgård en blomma, dess ljuva väldoft så hastigt förgår” (Sigmund Romberg)
Skicka din lösning direkt till mig: christer.elfverson@telia.com senast den 12 oktober. En vinnare dras vid andra seminarietillfället i vår serie ”En opera blir till” måndagen den 14 oktober, då vi träffar librettisten Kerstin Perski.
Operetterna på Stora teatern var min inkörsport till opera. På 50-talet bestod repertoaren på Stora teatern av kanske sex operetter per säsong, samt en och annan opera. Mina föräldrar släpade med mig till alla dessa csardasfurstinnor, cirkusprinsessor och grevar och baroner. Till att börja med var jag nog motvillig. Men musikalen (snarare en amerikansk operett) Annie Get Your Gun förlöste mig. Detta skulle hädanefter vara min musik. Annie Oakland spelades och sjöngs av Maj Lindström. Rollen övertogs senare av Berith Bohm och den blev hennes genombrott och startpunkten för otaliga roller på Storan.
Min primadonna assoluta var annars Gun Andras. Hon hade en alldeles säregen utstrålning. Hon intog scenen och rörde sig sedan alltid på den, så att hon blev mittpunkten. Rösten var inte stor, men hon gjorde faktiskt också en del mindre roller i operor, till exempel Mercedes i Carmen.
Mina favoritoperetter var Offenbachs Orfeus i underjorden, Kálmáns Violen från Montmartre, Franz von Suppés Boccaccio och Johann Strauss Zigenarbaronen. Finns det publik för sådana antikviteter idag? Under GöteborgsOperans första 25 år har det spelats bara fyra operetter: Läderlappen i två olika uppsättningar, Glada änkan, Sköna Helena och Greven av Luxemburg. Är det inte snart dags för en femte?
Som tioåring såg jag min första opera. Det var Tosca, med Evy Tibell och Ragnar Ulfung i huvudrollerna. Jag minns särskilt hur hela salongen skakade i första aktens mäktiga ”Te Deum”. Jag kommer däremot inte ihåg vem som gjorde Scarpia. Kan det ha varit Sigurd Björling? Jag skulle kunna ta reda på det genom att gå igenom lådorna med de tusentals program som jag sparat – men inte ordnat – från 60 års samlade teaterbesök.
Hösten är full av aktiviteter för GöteborgsOperans Vänner. Tre tisdagar i september blir det alltså minikurs om operettens historia, måndagen den 14 oktober fortsätter seminarieserien ”En opera blir till”, söndagen den 10 november gör vi en operaresa till Benjamin Brittens Albert Herring i Karlstad och måndagen den 25 november får vi en gademansk introduktion till Wagners Valkyrian inför premiären den 1 december. Vi hoppas också på att det blir julfest – på Operan den här gången!
Och i vår (söndag den 29 mars) blir det faktiskt operett! Då åker vi till Malmö för att se Orfeus i underjorden.
Mer information kommer fortlöpande på hemsidan: http://www.govanner.se
Vi ses väl på Operan!