Ordföranden har ordet – sommaren 2020

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från Wikimedia Commons.

Christer 2015

För maj månads operafråga återgick jag till en bokstavslek som uppskattades mycket förra gången jag roade medlemmarna med en sådan. Nu gällde det att kombinera fjorton bokstäver till namnet på en opera, som är en av GöteborgsOperans absolut bästa uppsättningar genom åren. Den älskades av både kritiker och publik. Nyckelbokstäverna var första bokstaven i de svenska namnen på fjorton operor, som ännu ej spelats på GöteborgsOperan. Här kommer lösningen:

1) En opera av Léo Delibes som GöteborgsOperans Vänner såg och hörde i Malmö häromåret. Den utspelar sig i Indien i mitten av 1800-talet. Klockarian och Blomsterduetten är kända sångnummer. SVAR: Lakmé.

2) En opera av Michail Glinka. Titeln består av ett mansnamn och ett kvinnonamn. Operan utspelar sig på olika fantasifulla platser i Kievriket under tidig medeltid. SVAR: Ruslan och Ludmila.

3) En oratorieaktig opera av Carl Nielsen. Titeln består av två mansnamn. Bygger på en berättelse i Första Samuelsboken. Carl Nielsen dirigerade den faktiskt vid några föreställningar på Stora teatern 1928 med Jussi Björling i den lilla rollen som Jonathan och Kirsten Flagstad som Mikal. SVAR: Saul och David.

4) En annan opera av Carl Nielsen. Librettot följer stundtals ordagrant texten i Ludvig Holbergs uppsluppna komedi med samma namn. Det hela är väldigt ”danskt”. Den räknas som dansk nationalopera och finns ofta på repertoaren på Det kongelige i Köpenhamn. Ett mästerverk, enligt min mening. Ouvertyren och Tuppdansen är kända orkesterstycken, som ibland hörs separat. Svensk premiär på Stora teatern i Göteborg 1930. Jag skulle gärna se att den sattes upp på GöteborgsOperan. SVAR: Maskerad.

5) En opera av Jaromir Weinberger. Titelrollen är säckpipsblåsare. En polka och en fuga är kända orkesterstycken ur operan. Jag såg den på Stora teatern 1971 med Claes Jakobsson i titelrollen. SVAR: Schwanda.

6) En opera av John Adams som handlar om en amerikansk presidents besök i Kina. Spelades på Stockholmsoperan häromåret. SVAR: Nixon in China.

7) En opera av Richard Strauss med tydligt självbiografiskt motiv. Huvudpersonerna är ett gift par, Christine och Robert Storch. Sågs och hördes på gamla Storan någon gång på 70-talet med äkta paret Rut Jacobson och Per Stokholm i rollerna. SVAR: Intermezzo.

8) En opera av Ferruccio Busoni med samma namn som en opera av Giacomo Puccini. SVAR: Turandot.

9) En opera av Wilhelm Peterson-Berger som ibland har kallats en svensk nationalopera. Titeln på operan är ett mansnamn. Gunhild och Vaino är de två kvinnliga huvudpersonerna. SVAR: Arnljot.

10) En opera av Hilding Rosenberg som har Atterboms romantiska sagospel med samma namn som förlaga. SVAR: Lycksalighetens ö.

11) En tidig opera av Puccini som utspelar sig i Flandern. Huvudpersonen har fått ge namn åt operan. Övriga större roller är Fidelia, Tigrana och Frank. SVAR: Edgar.

12) TVÅ operor av Christoph Willibald Gluck som handlar om Agamemnons och Klytemnestras dotter. Båda operornas titlar inleds med namnet på denna kvinna. SVAR: Ifigenia i Aulis och Ifigenia på Tauris.

13) En opera av Franz Berwald med handlingen förlagd till Spanien på 1400-talet. Ett triangeldrama mellan titelfiguren, den moriska furstedottern Zulma och härföraren Salvaterra. SVAR: Estrella di Soria.

14) En opera av Gaetano Donizetti, skriven som en opéra comique på franska med talad dialog. Huvudpersonen Marie är en sorts ”maskot” för ett regemente i Tyrolen och hon skiljs från sin älskade Tonio. En av mina favoritoperor, faktiskt. Skulle gärna se och höra den på GöteborgsOperan med Kerstin Avemo i det krävande partiet som Marie. SVAR: Regementets dotter.

De fjorton bokstäverna L R S M S N I T A L E I E R kan då bilda det RÄTTA SVARET: Rossinis opera Resan till Reims, som gavs i en fantastisk uppsättning med premiär den 11 maj 1997 och nypremiärer redan samma höst och i december 1999. Föreställningen fick till och med gästspela på Nationalteatern i Prag. David Radok regisserade och Kjell Ingebretsen dirigerade den stora ensemblen med bland andra Elisabeth Erikson, Iwar Bergkwist, Anders Lorentzson, Carolina Sandgren, Mattias Ermedahl, Marie-Louise Hasselgren, Gösta Zachrisson, Ulrika Tenstam, Anders Larsson, Ingemar Andersson, Torgny Sporsén, Grith Fjeldemose, Helena Holmberg och Mats Persson. För scenografin stod Lars-Åke Thessman.

Resan till Reims

Resan till Reims, Den Kgl Opera 2017. Foto: Thomas Petri.

För tre år sedan åkte GöteborgsOperans vänner på en operaresa till Malmö och Köpenhamn. I Köpenhamn såg vi just Resan till Reims i en annan väldigt fin uppsättning. Det är en märklig opera egentligen. I operavännernas ”bibel”, Göran Gademans Operahistoria, kan man läsa att den får betraktas som en ”bagatell”, en ”parad av arior, duetter och ensembler, men mera som en revy än infogat i något sceniskt sammanhang”. Operan skrevs för Karl X:s kröning 1825 och handlar om ett stort sällskap, som i ett värdshus väntar på att resa vidare till kröningen. Till Reims kommer de aldrig. Stora delar av musiken återanvände Rossini i Greve Ory.

Min bokstavsgåta uppskattades av många. Tjugotvå rätta svar kom in. En vinnare skulle dras vid operavännernas möte med Göran Gademan på restaurang Bommen den 1 juni, men som det mesta fick den träffen ställas in. Istället blev det dragning i vår trädgård under överinseende av två grannar på behörigt avstånd från varandra. Den här gången var det Gunilla Linton, som hade turen med sig. Vinsten är ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor. Grattis till Gunilla.

Sommarens operagåta blir en bildgåta, en ganska svår sådan. Här är tjugo bilder från lika många uppsättningar på GöteborgsOperan. Tonsättaren anges. Annars hade det kanske blivit omänskligt svårt. Och du har nästan hela sommaren på dig för att hitta svaren. Vilka operor kan det vara?

(Foton publicerades torsdagen den 18 juni.)

  1. Wagner

1. Wagner, Foto - Lennart Sjöberg.

1. Wagner, Foto: Lennart Sjöberg.

  2. Bellini

2. Bellini, Foto - Mats Bäcker.

2. Bellini, Foto: Mats Bäcker.

  3.  Puccini

3. Puccini, Foto: Mats Bäcker.

3. Puccini, Foto: Mats Bäcker.

  4. Britten

4. Britten, Foto. Mats Bäcker

4. Britten, Foto. Mats Bäcker.

  5. Puccini

5. Puccini, Foto - Urban Jörén.

5. Puccini, Foto: Urban Jörén.

  6. Verdi

6. Verdi, Foto - Mats Bäcker.

6. Verdi, Foto: Mats Bäcker.

  7. Verdi

7. Verdi, Foto: Mats Bäcker

7. Verdi, Foto: Mats Bäcker.

  8. Rossini

8. Rossini, Foto- Mats Bäcker.

8. Rossini, Foto: Mats Bäcker.

  9.  Richard Strauss

9. Strauss, Foto - Mats Bäcker.

9. Richard Strauss, Foto: Mats Bäcker.

  10.  Verdi

10. Verdi, Foto - Tilo Stengel.

10. Verdi, Foto: Tilo Stengel.

  11. Richard Strauss

11. Richard Strauss, Foto - Ingmar Jernberg

11. Richard Strauss, Foto: Ingmar Jernberg.

  12.  Halévy

12. Meyerbeer, Foto -Mats Bäcker.

12. Halévy, Foto: Mats Bäcker.

  13. Donizetti

13. Donizetti, Foto - Mats Bäcker.

13. Donizetti, Foto: Mats Bäcker.

  14.  Leoncavalli

14. Leoncavalli, Foto - Lennart Sjöberg.

14. Leoncavalli, Foto: Lennart Sjöberg.

  15.  Poulenc

15. Poulenc, Foto - Lennart Sjöberg.

15. Poulenc, Foto: Lennart Sjöberg.

  16.  Sjostakovitj

16.Sjostakovitj , Foto - Mats Bäcker.

16.Sjostakovitj , Foto: Mats Bäcker.

  17.  Verdi

17. Verdi, Foto - Mats Bäcker.

17. Verdi, Foto: Mats Bäcker.

  18.  Gefors

Gefors, Foto: Mats Bäcker

18. Gefors, Foto: Mats Bäcker.

  19.   Händel

19. Händel, Foto - Mats Bäcker.

19. Händel, Foto: Mats Bäcker.

  20.   Bartók

20. Bartok, Foto - Mats Bäcker

20. Bartók, Foto: Mats Bäcker.

Skicka din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 8 augusti. En vinnare dras den 10 augusti. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.

Lycka till!

Så hoppas jag förstås att vi ses på Operan i höst. I skrivande stund råder stor osäkerhet om vad Coronan fortsatt kan ställa till med. Det uppskjutna årsmötet kommer förmodligen att inleda operavännernas aktiviteter någon gång i månadsskiftet augusti-september. Och på stora scenen väntar La Bohème, Nabucco och Siegfried. För GO-vännerna vankas gademanska operaintroduktioner, träffar i seminarieserien En opera blir till och musikalkurs. Med mera. Härliga tider nalkas. Förhoppningsvis.

Skön sommar!

Christer

Christer Elfversson, ordförande för GöteborgsOperans Vänner

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma från hamnpiren i Mölle. Foto: Wikimedia Commons.